Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Метода на Христов проработи частично. Просто заедно с течността си излизаше и пара, трябва доста дълъг маркуч за да охлади добре парите. Иначе събрах около 60мл някаква много мътна течност, като мастика с вода. За сравнение ще кажа, че вчерашната ракия тръгна леко мътна и в последствие се избистри.

Сега ще изкарам, каквото има за изкарване и ще продължа с комбинация между методите на Мони и баце Емил. Демек кърша тръбичката над холендъра, развивам най-горния преход и затапвам с тесто. Демек ще има малко свободно пространство около тръбичката. После ще кажа на дъртия, че не съм вързал добре охладителя и те така. Изобщо няма да се занимавам със спойки. Като му го върна ще видим как ще се споразумеем за счупената тръбичка.

п.п. Сегашната ракия, освен че е по-бистра има и по-друг вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Е, Илияне, да не обидиш Дъртия, както му казваме. Хората са различни. Но ти знаеш най добре.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Излишно е да чупиш тръбичката , а и оня Италиански идиот няма да ти го даде повече .
Само мушни горната дори на криво в казана , и с гъсто твърдо тесто го уплътняваш .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Речено-сторено. Няма да ме намрази чак толкова, а и ако поема после разноските по заварката би ми го дал отново на заем. Но нека не се разсейваме.

Ето новата установка.

Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Е, браво, БРАВИСИМО. Е точно това се очакваше от теб. Върна към нормален живот НЕЩОТО. Покажи му снимките на местния и го почерпи от резултата. Убеден съм, ще ти прости. Пък като поемеш разходите, е хе...
Супер си, батка. :sauf:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Количество същото. Градуси същите. Мътилка нямаше, но не беше чак толкова бистра като предишната. Иначе като смешах предишните две нямат разлика в бистротата с тази, просто при самото тръгване съсздава някакво впечатление за леко мътна течност.

Разликата е, че по нашия начин излиза студена, а по предишния топла.

За вкус не мога да говоря чак толкова. Доста е пареща, иначе първата беше с малко неприятен привкус. Отдавам го на неупотребявания казан и евентуално не добро измиване преди да го напълня. Втората и третата определено имат приятен аромат, който е силно прикрит от паренето.

Предполагам, че след кратко отлежаване и разреждане до около 45 градуса нещата ще си дойдат на мястото. Широко отворен съм за всякакви добронамерени съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Винаги съм се чудил как работи тоя казан ,чак сега като погледнах казана ти/на дятката/ се светнах за принципа :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ами то количеството и градусите няма как да не са същите. Материала е един и същ. Въпроса беше в правилното отделяне на фракциите.
А за отлежаването, аз ползвам помпичка и чипс. Надявам се, имаш още от този, дето Емил ти е пратил. Иначе, знаеш правилата - стъкло+въздух и... време.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Помпичка нямам. Чипс нямам. В стъклени дамаджани е. Ще ги оставя отворени. Кой знае колко ще изкарат...

При положение че е 55 градуса, с колко вода да я сваля на 45?

Мислех да заредя още веднъж, но разлях вода върху горелката и сега не работи. Евентуално ако изсъхне до утре ще заредя още 2 или 3 пъти. После със сигурност ще ми писне окончателно и следващото варене предполагам ще бъде с моя казан(това като хартиса някой лев).

Мисля такъв 50 литров съд да ползвам за казан , а от гърлежа нагоре да приспособявам нещо медно за капак. Примерно мисля че е подходящ сегашния казан, ако му изрежа дъното. Демек ще правя нещо подобно за капак. Дали е подходящо, като замисъл?

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Демек ще се мъча да създам нещо подобно, само дето казана ще е иноксов, а капака и всичко останало медни.


Изображение


Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 18:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Илиян Илиев™ написа:
Демек ще се мъча да създам нещо подобно, само дето казана ще е иноксов, а капака и всичко останало медни.

По-добре щеше да е, да направиш обратното - най-важно е казанът да е меден.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ще мисля по въпроса. Времето ще покаже какво ще излезе и дали нещо ще излезе. Да не се окаже като с пресата, която почнах и така си седи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Един въпрос: След бистрене с бентонит или някакъв друг бистрител, може ли утайката да се вкара в казана за ракия или няма смисъл?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 15:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Коя утайка?-ако е от виното то тя смърди гадно,а от дестилата ще е пренебрежимо малко :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Утайката от второто имам предвид. Демек да сложа на второто бентонит да се избистри и каквото остане като утайка, дали има смисъл да я смешам с малко второ и да я вкарам в казана за ракия или си е излишно упражнение.

п.п. Заглавието на темата е малко подвеждащо, но сега се усетих. Аз правя ракия от онова второто. От виното ми се свиди да правя.

п.п.п. Задавам този въпрос, защото при всяко преточване остават едни 5-10 литра, които няма как да отделя бистри от утайката. Та си викам - така и така ще ги метна на ракия, дали има смисъл да добавям още утайка и второ вино. Има ли алкохол тая утайка или си е обикновен боклук, който ще влоши качествата на алкохола изкаран от второто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gursell и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима