Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2012, 15:39
Мнения: 26
Здравейте. Понеже ми се налага да си взема нов казан тип Аламбик или наричан още Шарантски тип казан. Това обстоятелство ме накара да изчисля обема на принципно използвани различни типове съществуващи казани. Аз съм изчислил пълният обем на основата на казана в литри. Трябва да се има в предвид, че работният обем е до 3/4 от пълният обем на казана. Формулата, с която съм изчислявал пълният теоретичен възможен обем на най- често срещаните испълнения от казани е V=п*r^2*h . където:
V- пълен теоретичен обем на казана в литри. Реалният обем на всеки казан е до 3/4 от пълният теоретичен обем на различните казани в литри.
r- радиус на приблизителната идеална цилиндрична форма на казана в милиметри.
h- височина на приблизителната идеална цилиндрична форма на казана в милиметри.
к- теоретичен коефициент на използване. Показва примерното цифрово изражение на броя бидони от 60 литра вместяващи се в казана. В бройки пълни 60 литрови бидони с материал вместяващи се в теоретичният обем на даденият казан примерно. k=V/Vtb=V/60. където: Vtb-теоретичен обем на вместимост на 60 литров бидон, условно приет за 60литра иделни части на вместимост приети при 100% приета идеална теоретична вместимост на бидона в литри.
Н- примерно използване на даден съд за казан. Показва вида на съда.
D- диаметър на приблизителната идеална цилиндрична форма на казана в милиметри. D=2*r.
Таблица.

№ D,mm ; h,mm ; V,литри ; k,броя ; H
1 250mm; 300mm; 14,7литри; 0,245броя; Тенджара под налягане.
2 250mm; 400mm; 19,6литри; 0,326броя; Тенджара под налягане.
3 250mm; 250mm; 12,2литри; 0,203броя; Тенджара под налягане.
4 500mm; 400mm; 78,5литри; 1,308броя; Голям казан за варене на компоти.
5 500mm; 500mm; 98,1литри; 1,635броя; Голям казан за варене на компоти.
6 600mm; 600mm; 169литри; 2,816броя; селски казан
7 600mm; 1000mm; 282,7литри; 4,711броя; домашен казан
8 1000mm; 600mm; 471литри; 7,85броя;
9 1000mm; 1000mm; 785литри; 13,083броя;
10 1000mm; 2000mm; 1570литри; 26,166броя;
11 2000mm; 1000mm; 3140литри; 52,333броя;
12 1600mm; 300mm; 602литри; 10,033броя; Сръбски
13 1600mm; 500mm; 1005литри; 16,75броя; Сръбски
14 1600mm; 1000mm; 2010литри; 33,5броя;
15 1000mm; 1600mm; 1256литри; 20,933броя;
16 2000mm; 1500mm; 4712литри; 78,533броя;
17 2000mm; 2000mm; 6283,1литри; 104,719броя;


Последна промяна Pivovara на 31 Яну 2013, 23:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Извинявай...но аз като видя формули и думата идеална...за мен всичко отива във сферата на теорията...
Шарантския тип казан.(казан от департамент Шарант)го има от Ирландия до Сърбия ама през Чат... ,а височината и диаметрите варират свирепо...
И всеки голям(известнен)производител убеждава че неговите казани са най-добрите за това което произвежда..визирам Мартел,Камю и Отар...поне за тях има клипове в тубата...
Заглавието е теоретични,но предполатгам ще се прилагат на практика...та какво като изчислиш обема на даден казан?Ккава информация ти носи това...за дестилата ли..за времето на дестилиране ли...ъъ въобще за какво е всичко това...?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Еее... Не може да се прикачи екселски файл. Направих да смята параметрите в EXCEL, и в реда ХХ си въвеждаш собствени данни. Не става. Затова само картинка... с данните на Pivovara и реда ХХ.
Колкото - толкова.
П.П. Така гледам се четет по-лесно данните от Pivovara. Исках да се доразвие идеята му ама не ...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2012, 15:39
Мнения: 26
Извинявам се ако случайно съм засегнал някого с темата. Както съм написал пред мене , а предполагам и пред много други хора стой въпроса, как да се сдобият с казан. Предполагам, че не всеки разполага с готова сума в брой за да си купи често нов казан най- евтино от минимум 12лв. и по- скъпо за литър/от обема му. Не е и тайна, че казаните на повечето самозвани майстори от малцинствата са пълен брак. Пред мене стой въпроса за избор на казан. Примерно спирам се на моя сравнително голяма тенджара под налягане с обем от 20литра. Правя уговорката, че всичко е идеен проект. Предпазният клапан на тенджарата представлява една тежест във вид на обърната чашка, която се поставя върху болт с отвор на капака на тенджарата. Махаме и болта и предпазната тежест от капака. Болта е месингов , захванат с месингова гайка, която развиваме. Дупката на капака отговаря на болт М16Н60. Което означава, че взимаме един болт с резба М16 с дължина 60мм, хващаме го здраво за челюстите на менгемето и с бургия фи 10 го пробиваме през цялата ос на симетрия - по- дължината на болта. Изрезваме от вътрешна автомобилна гума два диска с отвор в средата, може и да си купим подобни уплътнения и завинтваме вече кухия болт, гайката и уплътненията на капака на тенджарата. И само остава въпрос със предварително приготвената серпентина. Правя уговорката и моля за разбиране, че нямам фотоапарат и не мога да качвам снимки.Виждам, че от обема на тенджарата под налягане евентуално ще мога да ползвам обема до 15 литра. Тези 15 литра на загряване с котлон свършват за не по- малко от 6часа. От което се разбира, че определено не си заслужава чакането от 6 часа за такова малко количество джибре при тази скъпа цена на тока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 00:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юни 2012, 15:39
Мнения: 26
И след, като разбирам, че не е изгодно в тенджарата под налягане и на ток се спирам на казан с дърва. Виждам, че разполагам с емайлиран, добре запазен в отлично състояние голям казан за компоти фи 500мм, с височина 500мм,определяме обема от таблицата, че е 100литра, като аз мога да ползвам до 70-75 литра вместимост. Взимаме стоманен болт М20Н80 с резба М20 и дължина 80мм. Притискаме болта здраво в челюстите на менгемето и с бургия фи 16 пробиваме надлъжно болта в средата по- оста на симетрия. Взимаме вече кухият болт, гайка М20, две предварително изрязани уплатнения във формата на шайба от вътрешна автомобилна гума. Пробиваме капака на казана около централната ос на симетрия, някаде на удобно място, без да ни пречи дръжката на капака. Дръжката на капака не я махаме. И завинтваме болта, гайката и двете гумени уплътнения за капака на казана. Сега остава да сложим предварително приготвените лула и серпентина с охладител. След като напълниме казана с 75 литра джибре, взимаме широка връзка от плат, намокряме я във вода, след което я обрашняваме и я лепим на мястото на съединяването на капака с казана. Отгоре на казана нареждаме тухли еденици 240мм х 120мм х 60мм подобно на слънчеви лъчи върху капака на казана, за да го уплътним за да не повдига парата капака на казана и за да не губим пара. Правя уговорката, че това е само идеен проект и не зная дали по този начин ще мога да уплътня казана или ще трябва да го уплътня, чрез приспособление и дърводелски стиски. Моля за извинение и разбиране, но нямам фотоапарат и не мога да качвам снимки. За серпентината в друг пост.
Таблицата има за цел да даде ориентир и максимално да улесни избора на подходящ съд, подходящи и необходими размери и подходящ обем за казан, както и да предпази потребителите или бъдещите клиенти на казани за ракия или спирт от недобросъвестни хора, който се опитват да излъжат потребителите. Аз си мислех за сръбските казани от таблицата, след, като съм ги гледал на видео, че са 50-100литра, а според изчисленията в таблицата те се оказаха 600-1000литрови. Найстина, колко е голяма изненадата от действителността и изчисленията от таблицата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима