Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2013, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
В "Бутилки,стелажи,винени аксесоари" споменахме за мухъла. Изглежда, че тая гад е нападнала и други колеги и си заслужава отделна тема. Аз реших проблема чрез кондензационен изсушител (или осушител)...засега. Благодаря на Naskohondata1 :2thumbs: :prost2: Бях го купувал преди време за вкъщи, висок клас, мощен, с автоматично поддържане на влажността. Само за 24 часа влажността падна на 45% при хидростат на макс (за отделяне на макс. кондензат, който се събира в специален съд със защита срещу препълване). Мисля да задам около 55%. Преди това почистих щамовете с белина и сега даже не мирише на мухъл. Е, малко скъпи са изсушителите. Да се надяваме, че ще бъдат предложени и други решения. Линкове за изсушители. Нови http://www.technooptima.com/catalog/osu ... 75_23.html
Втора употреба http://prodavalnik.com/vlagoulovitel-iz ... -i24916573
Ниско-бюджетен вариант http://prodavalnik.com/prodavam-vlagoul ... -i17179229 (не ми е ясно как работи без компресор)
На пазара има и препарати, подходящи при винопроизводството http://www.otrovi.com/dimki/fumispor-opp-2.html Действат както за борба с мухъл, плесени и бактерии, така и за профилактика. Но дали са ефективни при висока влажност :? Високата влажност блазни заради по-ниския ангелски данък. Но ако цената е мухъла, не ме устройва, предпочитам да отиде повече за ангелите.
п.п. Дали в "Оборудване, съоръжения, консумативи" е мястото и на изсушителите :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2013, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
По принцип под 65% влажност не виреят разни плесени, спори т.н. Може и 60% да са. Зависи и температурата май.

За успешно отстраняване на мухъл е достатъчно да се напръска с белина и после се изтрива с мокър парцал. След това естествено пак трябва да се обърне внимание на причините за появата му и да не се допускат.

Ниско бюджетни влагоуловители и разни там с таблетки са си пари хвърлени на вятъра според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2013, 06:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Адаш,може да се наложи зимата да овлажняваш,макар,че на мен не се е налагало...то нямаше и студ,та затова.Тук има един препарат(утре ще постна снимка)много е скъп,ужасно много...при мухъл се изчиства и се боядисва с него.,стои като блажна боя и автоматично запечатва всичко.използвахме го за пода и след това се сложи паркет..Разбирам,че няма как да се боядиса бурето :) но пък може и да има подобни за стени и т.н


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Бай Танасе, както го писахме, тази гад я има и при мен на 20Km егозападно от Пловдив :) Случая е даже по-интересен, поне според мен. Забелязах щамовете в края на месец май. Не съм сигурен щамове ли е точния термин... Но гадовете ги има по метал(стари машинарии), по пластмаси, по неръждевейките ми имаше. :shock: Странното е, че всички тези неща са там от 15-20 години а сега за пръв път гадовете, на петна. :nixweiss: Но, но почти всяка година вътрешно стъбище се покрива с конденз напролет, и не е имало гадове. Не съм сигурен за мухъл, дали е мухъл въобще! И вентилация принудителна има, пуска се понякога вечер. Попрочетох и за борбата с мухъла. Впечатли ме статия с противоречиви данни, обеззаразяване със създаване на временна озонова среда. Допада ми и ще взема да пробвам. А гадта се пренася по въздуха, спасението е да не и се създава благоприятна среда. Определено има връзка съотношението между влажност и температура, за получаване на оросяване-конденз и да се завъжда гадта. В огромен руски калкулатор ги има тези сметки - оросяване в зависимост от температурата на въздуха, влажността му и температурата на повърхността по която е възможен конденза. Трябват данни за гадовете, да не се прескача границата на развъждането им. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 00:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ами плесени са гадост развиват се и при минусови темп.-само влажност да има...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Нали знаете за онази плесен/бактерия/гъба (не помня какво точно беше), която се появява в близост до избите. Расте при много ниски концентрации на алкохол във въздуха, които се получават от изпарението през бъчвите. Да не би и при вас да е това.
http://www.youtube.com/watch?v=4dua3f2tjZg
http://martinfrost.ws/htmlfiles/scotnew ... ungus.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
И аз като vsd, смятах да ви попитам, дали не е нормално за изби тази плесен.
Миналата година купувах грозде от едни, дето имаха винарска изба - цялата беше "облепена" с плесен (от вътрешната страна), и то плесен с дебелина 1 см. Не знам как е с винарските изби по принцип, но тази изцяло беше под земята. Държат само вино там (vsd е дал препратки за уиски).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:2thumbs: Да, де, това е въпросът - дали е нормално винарските изби да са плесенясали. Особено в помещенията за отлежаване, където влажността е висока, за да се намалят загубите. Май не е добре да се вдишват спорите, над определена концентрация могат да доведат до заболявания. А повечето от нас нямат възможност за отделни помещения, често всичко е на едно място и никак няма да е приятно ако ти плесенясат буретата, бутилки, стелажи... И при дървените стелажи няма как да се приложи дезинфекция като при първия клип, примерно. Доколкото знам целулозата е храна за тези гадини - хартия, корк, дърво. Но дори и прашинки от въздуха, попаднали на каквато и да е повърхност, са достатъчни, ако има и влага. Проблемът се решава, като се поддържа влажност на въздуха примерно до 60%. Включва се влагоуловител и на 2-3 дни се изпразва насъбрания кондензат. Но не на всеки мазето му е под ръка, може да е на вилата. А и загубите при отлежаването са по-големи. И сега, получава се "конфликт на интереси" :) ниска влажност - висок ангелски данък, висока влажност - плесени, мухъл. Интересно е какво се прави в промишлени условия и дали може да се приложи и в домашни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Оросители,овлажнители,климатици,влагоуловители...някои пък имат задължително плесени по стените на избата(Токайско вино)
Има едно филмче за Катаржина естейт...там има огромни зали с различна поддържана температура и влажност в зависимост от това на какъв етап е виното в бъчвите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a, ме подсети. Въпросната изба беше за производство на токайско вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е това е, бай Танасе, имаме резервен вариант, за сега... Ако не се справим с гадовете да се насочим към токайското! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
atz, май се впрягаме повече от необходимото, да погледнем и откъм добрата страна. Ако омотаме нещо, ще казваме, че така сме искали 8-). Примерно, правиш вино, но става киселоч и се тупаш в гърдите - ама какъв класен оцет направих!
Максималното, което мога да заделя за хобито са 2 помещения, едно за ферментация и едно за отлежаване и съхранение. Съседни са и ако едното е мухлясало, ще мирише и в другото. А виното поема миризми, особено по време на ферментацията. Недопустимо е там да се държи и киселото зеле, примерно. И сега, ако виното намирисва на мухъл, обявяваме, че това е "мерло-рокфор". Ако серпентината ни е патинясала и сме забравили да я почистим, получената ракия я обявяваме за супер специална. Как има синьо сирене? Ми да, що да няма и синя ракия :P. Или ако материалът е съмнителен, а дестилаторът по-семпличък. Никакъв проблем да го тунинговаме набързо с един "маслоуловител" Става за секунди с макетно ножче и празна бутилка от мин. вода. Сипваш му малко водичка и в кофата при чучурката. Този тип "маслоуловители" обира "метила" :lachtot:. Полученият продукт се казва "къпана ракия" ;) И т.н....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 20:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Извинявам се за късната реакция но...,при мен въпроса с влажността съм го решил с половин чувал негасена вар(в мрежа) закачен на тавана. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Къде го чукаш, къде се пука :). Честно казано, очаквах Фланкера да подскаже нещо по-профи. Ама и това никак не е лошо. Гениалните решения винаги са прости :thumbs1: ! Наздраве за Пловдивската школа :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
BREAKER написа:
Извинявам се за късната реакция но...,при мен въпроса с влажността съм го решил с половин чувал негасена вар(в мрежа) закачен на тавана. :)

Божееее и Аз се чудя защо в избата на института има негасена вар в едни малки чували по ъглите. :datz: Човек се учи до като е жив.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, onomed, vtv и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима