Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 17:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пускам това, за да предизвикам всички желаещи да тестват дали теорията отговаря на практиката.

Всеки се чуди дали уреда му за измерване на захарност показва вярно.

Ами ето как можем да си направим разтвори с предварително изчислена плътност (захарност) , и да проверим дали при 20гр. Целзий, нашият уред показва същото.
По принцип, почти всички са калибрирани за температура 20гр., но има и изключения, така че - който е от тях да си нагласи и температурата.

вода мл.(гр.) захар гр. общо в гр. % Брикс
150 50 200 25
50 50 250 20
50 50 300 16.67
50 50 350 14.29
100 50 450 11.11
100 50 550 9.09
100 50 650 7.69
200 50 850 5.88
200 50 1050 4.76
500 50 1550 3.23

В табличката съм задал следните колони - колко вода в мл. или гр. (все едно е) добавяме на всяка стъпка, колко е захарта, колко общо гр. се получава разтвора, каква е изчислената захарност по Брикс.

Т.е. - да предположим че имаме съд с вместимост около 2л.
На първа стъпка в него вливаме 150мл. (гр.) вода + 50гр. захар, логично се получава - 200гр. общо, 25% по Брикс.
На втора стъпка вливаме само вода - 50гр. и логично захарността спада на 20%
И така до края - периодично вливаме 50, 100, пак 100 и т.н. гр. вода и разреждаме сиропа.
Накрая ще имаме около 1.5л. сироп с около 3% захарност.

Не съм правил експеримента, така че ще се радвам някой да потвърди или отхвърли теоретичните изчисления.

Ще се опитам да наглася стъпките някак си та да дават точни проценти.

Корекцията според температурата е приблизително - на 5 температурни градуса над 20 се добавят 3 захарни % и обратно ако е под 20гр. температурата.
Скалата за корекция е нелинейна и над 10гр. вече се променя правилото.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето точния вариант :
150гр. вода + 50 гр. захар ................ 25%
50 гр. само вода ........................... 20%
62 .............................................. 16%
45 .............................................. 14%
97 .............................................. 11%
101 ............................................. 9%
159 .............................................. 7%
287 .............................................. 5%
250 .............................................. 4%
417 .............................................. 3%

-----------------------------------------------
накрая ще имаме 1668гр. разтвор със захарност 3%

Точните грамове се мерят лесно с електронна кухненска везна - цени от 15 до 20 лв.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
...Не съм правил експеримента, така че ще се радвам някой да потвърди или отхвърли теоретичните изчисления...

Това ще го пробвам. Не съм сигурен дали 150 g вода ще са достатъчни за моя ареометър, но ако трябва, ще удвоя дозите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Прикачени файлове:
zaharnost.rar


Ето и електронната табличка в екселски формат.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да ме извини victoryvt но я направих табличката по-електронна :) Да смята сама. Да не е необходимо да се целят точно обема вода и грамажа на захарта. Задава се само в оцветените полета. Или казано по-просто, въвежда се отмереното количество вода в таблицата и т.н. А и захарта... Може и за други цели да се ползва май, не само за проверка :)
Приемам забележки...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
А, мерси за табличката, тъкмо си я разпечатах за по-лесно :). Ми всичко си е много точно, който си е играл да го смята, евала.
За скептиците: Експериментът беше проведен при условия, изключващи грешки. Помещение темперирано на 20°C. Вода също предварително темперирана на 20°C, за да няма нужда от температурни корекции. Проф. ел. везна KERN. Многократно прехвърляне на разтвор от изм. цил. в общия съд, за да няма полепнал по-конц. р-р. Тариране в началото - чиста вода при 20°C отчете плътност 1.000 = 0% захар. Даже за по-прецизно отчитане използвах бинокулярни увеличителни очила (малко съм недоскив напоследък, ама не вярвам да е от ракията :lol:). Много полезна табличка :thumbs1:
И сразу же вопрос. Ферментацията ми е към края. Тази сутрин измерих 3% захар със същия ареометър. Зонесох същата мостра за измерване с рефрактометър. Също професионален. Отчете 9% :?. Възможно ли е редица фактори да влияят в/у плътността на гроздовата мъст, което води до грешки при измерване с ареометър. Например разтвореният CO2 да намалява плътността?
П.П. Посочените дози са достатъчни и за професионален ареометър.
Опсс, и табличката стана по-учена :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
atz, като имаш време, може ли да пуснеш още един вариант на таблицата? В л и кг. Да пишем по-малко 0-ли. :lachtot: :respekt: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бай Танасе, евала за усърдието.
За рефрактомера съм писал, писал ... Ама не се помни явно.
Айде пак да напиша :
Рефрактомерът при наличие на алкохол лъже в посока обратна на захаромера !
Т.е. - ако реалното количество захари е около 5% (при начални 20 да речем) - захаромерът ще отчете 3% (защото алкохолът вътре е по-лек от водата и разрежда разтвора)
А рефрактомерът ще отчете повече от 5 - примерно нещо около 8-9%

Таблица с корекции бях качил тук някъде във форума, но сега не помня къде. Тя пак е екселска и за да работи правилно се налага човек да знае и да въведе началната захарност от която е тръгнала ферментацията. После вече въвеждаш текущото показание на рефрактомера и тя ти изчислява показанието което би показал един захаромер.

Ето линк от нашия бираджийски форум : http://forum.beer-bg.com/download/file.php?id=99&sid=85d34d263fee604956b83ca918ccda93

Изображение

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:datz: :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: !
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Само трябва да се спазва съразмерност на задаваните стойности. На литри [L] да се въвежда килограми [KGr], на (mL) да се въвежда (Gr). ;)
! Не е заключена таблицата, въвеждане само в оцветеното...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК, при ферментирала мъст плътността пада не само от намаляването на захарта, но и от натрупването на алкохол. А някой правил ли е съпоставка м/у показанията на ареометър и рефрактометър при неферментирала мъст?
п.п. Поразрових, но намерих само този пост за плътността viewtopic.php?f=7&t=960&p=11411&hilit=%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80#p11411
... и за Емилиометъра :thumbs1: viewtopic.php?f=7&t=1047&p=13225&hilit=%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80#p13225


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И още едно улеснениееее... В горната таблица се задава необходимия разтвор в литри или милилитри, и пресмята колко захар трябва да се добави за да се получи концентрацията по Брикс задавана вдясно в жълтото поле в проценти.
Долната таблица е преправена за работа с налучкване. Каквото се добави пресмята % захарност. До десет опита за налучкване. :)
Задаване само в оцветените полета.
! Не са заключени таблиците !
За забележки - отворено ! :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тая тема за кратко време стана една от най-интензивните и най-полезните!
Пример - искам да сипя в бидонЯ захарен сироп 22%. Задавам в графата (вдясно жълтата) 22. Искам водата да е 20л. Цък в лявата зелена графа 20 и enter. И веднага ми казва, че захарта трябва да е 5 кила и 640 грама. Искам да е пак толкова водата, ама да е 20% разтвора. Цък 20, enter и ми казва 5 кила захар. Сладка работа, сигурно е от захарта :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, грешка (благодаря на бай Танас) :
Температурната корекция е грубо на 5 температурни градуса - 0.3 % захарни, а не както съм написал 3%
За съжаление вече не мога да си редактирам поста.
Ако може Админ или Аз да го стори, че да не се обърка някой.

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=33178#p33178

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Искрени благодарности на автора на темата Виктор и за авторските мнения и продължения на бай Танас и atz! :respekt:
Много полезна и навременна информация :thumbs1:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, mavar и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима