Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 19:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Необходима е отделна тема за калкулатори. Подобно на чуждите форуми. За такава тема си иска и необходимата поддръжка за да бъде винаги последната актуална версия в първия пост... :afraid: Да е лесна и достъпна.
Имам почти готова версия за пресмятане на количества захар и вода за определен зададен обем при зададен обем и захарнос на изхония продукт. Със съответните ограничения, захар няма как да се вади, може да се добавя вода и т.н. :) Някъде имаше калкулатор на Аламбика. Почти е неоткриваем този калкулатор. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2014, 01:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
... и понеже иде реч за рефрактомер, какво бихте се произнесли тези,
които сте в час с уреда, за този или другите:

http://www.grand-index.com/pro_detail.php?ProId=15

Wine / О.Е. / Брикс RHB-32DATC (Blue)
€ 14.83 + Доставка до България Via Hongkong Post Air - € 6.57

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Има ли някакви особености при избора на рефрактометър, защото има с различни скали на отчитане?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 09:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Всички имат Брикс.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
ilu6a, благодаря, че се ангажираш с моя въпрос, но не ми помогна в случая. Това,че всички имат Брикс ми е ясно. Не ми е ясно обаче какъв да си взема защото не съм работил с тези уредчета. Една реплика от рода "вземи си този, няма да съжаляваш" ще ми е от голяма полза.
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 16:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Втората картинка е добър, има брикс до 30% и плътност. Шестата също е добра има брикс до 40% и потенциален алкохол, ама за какво ли ти е.
По-скоро този с брикс 30% и плътност.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 16:42 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не зная коя друга скала би ти била полезна - Brix е това, което върши работа в България. Другите скали са имат повече историческо значение, макар че в някои страни продължават все още да си ги използват - Oechsle в немскоговорящите страни, Baume във френскоговорящите, Plato от пивоварите и т.н.

Полезна е скалата SG, за да сравняваш показанията на ареометъра директно, така че аз бих взел този модел.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Благодаря за информацията! Поръчах го.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 20:57 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
А откъде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
И аз съм вече в клуба! :)
Днес направих първи проби. Донесоха ми от село зърна от различни лози. Като цяло не е много зле положението след последните дъждове. Бялото е 18 по Брикс, а червеното 20. Нулирах рефрактометъра не по правилата но нямах дестилирана вода. С чешмяна вода извърших проверката, но се надявам грешката да не е много голяма.
Когато капнах капката изчаках известно време да се изравни температурата с уреда. В стаята беше 24 градуса. Това, че уреда има АТС означава ли, че показанието му е реално и съобразено със стайната температура?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Иво,другият път няма нужда да чакаш :) ATC е автоматичен температурен контрол,няма значение с каква температура е това което мериш,той винаги ще го наглася на 20 градуса
Моят е същият,поне така съдя по кутията :)
Със здраве да си го ползваш


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 05:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Здравейте. Да бях открил малко по рано този форум, щях да си спестя доста терзания и грешки. Както и да е, по добре късно отколкото никога. Блъсках се със същия проблем с рефрактометъра, не предполагах че при започнала ферментация ще ми покаже невярно съдържание на захар, добре че в един момент пробвах с вино и като видях почти същото показание както при моите джибри, се светнах да премеря със стария изпитан захаромер.....какво облекченке изпитах като отчете 1.000 плътност, добре че не шибнах още дрожди. Като аджамия винар ще попитам: Как да постигна по голяма тръпчивост на виното, дори с вкус на танин? С чепки, без чепки, колко дълго да държа джибрите с виното......?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Добре дошъл във форума. Тук е важно да се придържаш към темата, а темата да е да съответния раздел, за да не се уврежда прегледността. Така зададения тук въпрос е офтопик и в темата и в раздела. Пусни в раздела "Виното" нова тема, например "Искам тръпчиво вино" или прочети темите за билковите извлеци.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Като говорим за захаромери и фрамтометри, преди да се сдобия с фрактометър използвах захаромера за да проверя захарноста на гр. сок, оптвах се да филтрирам сока но без особен успех, та в тази насока дали е било голямо отклонението?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 20:30 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 668
Колеги,макар и след Новата година мисля да си подаря тези уреди за отчитане на захар и алкохол.Всяко мнение ще ми бъде от полза относно точността при измерването им,за което Ви благодаря предварително.Тези модели са с най-много поръчки,та за това........... :afraid:

Желая на всички весело посрещане на 2016 година! :party:

http://www.aliexpress.com/item/Retail-A ... eb201560_3

http://www.aliexpress.com/item/hand-hel ... eb201560_3

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, mrben572002, themechanic и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима