Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 01:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Здравейте,нов съм в този форум а и сега навлизам в занаята с варене на ракия.До сега съм варил 3-4 пъти на казана на един познат той е най обикновен.Сега съм решил да си купя и аз,доста четох и тотално се обърках искам да ми дадете съвет какъв казан да си купя за около 500-600 лева.Спрял сам се на два казана единият най обикновен меден ще търся някой майстор да ми го направи. другият е тези които предлагат "Златна бъчва" колона 100 литра за 470 лева.ще съм ви много благодарен ако ми дадете съвет на кой да се спра.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 12:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
на това само му казват колона...иначе си е обикновен казан тип аламбик...без аламбик))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Продължавай да четеш, докато ти светне и тогава решението ще изскочи само - като филийка от тостер :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според мен не трябва много да се поглежда към "колоните за ракия" от златната бъчва. Някой да е прочел някъде технически данни на тези от бъчвата? Нагряване, колона Ф= ?, височина, пълнеж, среден разход вода... От друга страна petrov_ не споменава за собствени изработки а за закупуване. Най-добре поръчка на меден казан а после добавяне на екстри. Стига да има възможности и условия за доработка с колона и т.н. Екстрите първоначално не са задължителни и може да се избират на по-късен етап. Тогава и объркването вече ще е отминало.
Да не се прекалява с четенето! :warn: Може да се стигне до случая ЧЕЛКАШ. Чел, чел и накрая каша в главата... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На бъчвата, както каза и Илюша - няма дефлегматор на колоната, а дали има пълнеж не знам, но и да има - без дефлегматор ще работи като алембик казан, или в най-добрия случай с минимален пасивен рефлукс поради охлаждането от стените.
Много ми е чудно защо са ги оставили така - един дефлегматор е 3 м. медна тръба и не струва нещо драстично, ама ...
А де !
Питайте ги да ви кажат, аз лично не бих си купил готов продукт ако мога да си го "сдялам" сам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Купуваш само гюмчето http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54
за 200лева маистора да ти направи лула и серпентина....и си в играта.. :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 07:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Това казанче е обсъждано и в тази тема!

viewtopic.php?f=9&t=1131


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Благодаря, на всички за съветите. все още не съм купил казан и размишлявам,но скоро трябва да го направя. защото вчера извадих виното и сложих захар и вода в джибрите и сега имам 240 литра материал за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Здравейте колеги.
От няколко месеца чета постовете ви и не мога да не ви поздравя за огромния труд и безценната информация която сте споделили в този форум.
За разлика от колегата petrov_, аз разчитайки на опита който имам с казани алембик и на споделения от вас опит, реших и си закупих 100 литров гюм и колона от "златна бъчва".
Направих няколко допълнения към колоната и вече имам няколко преварки на стари сбирщайн ракии, патоки, вина, както и на един забравен(но добре запечатан) плодов материал от преди 7 години.
Искам да ви кажа, че съм доволен от резултата и всичко което бях прочел във форума се потвърди и при мен.
А сега да ви разкажа, какво представлява колоната на "златна бъчва" и какво допълних аз.
Гюма и колконката са от неръждаема стомана и с не лоша изработка. Мисля, че гюмчето е италианско. Колонката е с диаметър 40мм и дължина 1000мм. Успоредно на колонката е закрепен охладителя (тръба в тръба), извеждащ парите от най-горния край на колонката, където има и отвор за термометър. На мен ми продадоха и термометър за 20 лева, но абсолютно същия термометър си взех от метро за 7-8 лева. Гюмчето се затваря с капак на резба. Има си и силиконов уплътнител. В колконата няма никакъв пълнеж.
Какво допълних аз:
1. навих 2 метра медна тръба външно в горния край на колоната(нещо като дефлегматор) :) и я свързах с охлаждането.
2. вътре в колоната поставих пълнеж от неръждаема домакинска тел, като пълнежа е 50 см и съм го ограничил в горния и долния край с две конусни неръждаеми цедки от магазина за 1 лев. Двете цедки са захванати от дебел меден проводник(на който е махнато лаковото покритие). Проводника минава през целия пълнеж и леко се подава от долния край на колонката за да мога да изваждам по лесно пълнежа ако се наложи, а и за да има нещо медно в целия казан. :) Цедките са с малко по-голям диаметър от диаметъра на колоната, но съм ги срязал за да играят ролята на пружинна шайба, да уплътняват по стените на колоната и да насочват флегмата към центъра на пълнежа.
3.цялата колона, барабар с импровизирания дефлегматор съм изолирал с микропореста изолация за тръби..
4.гюма също съм изолирал, но с каменна вата с фолио.
5.подгрявам на газ, но между дъното на гюма и пламъка съм поставил дебел алуминиев сач, че ако загори дъното, не знам как ще го стигам през това тясно гърло.
За резултата от преварките - друг път ще разкажа, че сега трябва да го дегустирам.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
:2thumbs:
Ако може една снимчица да качиш... :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Кое по-точно искаш да снимам МONI ?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
NESTI написа:
Кое по-точно искаш да снимам МONI ?

Всички подобрения, ако може общ план в 3D ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 01:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
ОК, разбрах :megagrin:
До 8 часа ще чакам пристигането(изтрезняването) на снимачния екип. :kaffee:
До 10 ще заснимаме и ще пием кафе. :kaffee2:
След 11 очаквай включване от снимачната площадка.
А сега :drunk: :muede: :sleep:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Хм, дегустационният материал се оказа доста качествен, което доведе до скъсяване на процедурата с близо час :cooler:
Но след проблеми с качването на снимките и тяхното компресиране :datz: :wallbash: отново сме в стария график.
А сега обещаното:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Е, супер. Браво. Поздравления.
Това което виждам ми вдъхва увереност, че тази "колона" е възможно да заработи като колона. Почвам да се замислям сериозно...
Кажи, моля и за самия процес? Как загряваш, кога потича, как регулираш, успяваш ли да държиш температура на върха и т.н. Подробности.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима