Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Адаш, сори, в момента не съм в час със сегашната ти колона, може да се включа по-късно, ако тръгнете да я обсъждате.
2-3 приказки за CM-а, щом мислиш, че ще ти е от полза. (Макар, че сме я дъвкали)
Дефлегматорът трябва да е с голяма площ и запас от мощност щото работи с топла вода. Трябва да можеш по всяко време да "напасваш" подгряващата мощност (в казана) към мощността на дефа. Термометър изход пари задължителен. Термометри вход-изход вода на дефа и течността в казана силно препоръчителни.
Топла вода от охладителя не ползвам. По-лесно ми е с отделен кръг за дефа. Дефлегматор-циркулационна помпа-топлообменник. Във втория кръг на топлообменника (малък Liebig) е включена охлаждащата вода (за дефа иде реч) от чешмата. Според режима, вода върви горе долу колкото ракията или по-малко. Регулирането с дросел. За по-прецизна работа на дросела преди него редуцирвентил+манометър. Работиш с постоянно ниско налягане, примерно 0,5 bar или по-малко.
Нискобюджетно и удобно за експерименти. Примерно ако си имаш готова серпентина за охладител, можеш да си я ползваш.

ПП. Като стана дума и ако позволите, малко оф. Наскоро четох, че някои от "лачените" се връщат към мед в охладителя. Не заради охлаждането, а във връзка с вкуса на дестилата. Ама източникът не е 100% сигурен. Някой да е чул нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 17:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Добре де, толкова ли е трудно да дадеш няколко примера от практиката си(като за олигофрени) :datz: :
примерно - първак, средна фракция, патоки
при t*в казана=еди си колко
t*вход деф= толкова
t*изход деф=толкова
t*изход пари=толкова
Естествено стойностите ще са ориентировъчни. А кой как ще ги стига тези температури ......или да пита и да черпи, или :wallbash:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ма то е специфично бре адаш (колоната, ма"триала), даже и атмосферното давление :D си казва думата
Добре де, примерно
ЕАФ - до 78-78.2*C и на аромат (по-точно воня)
Междинна (за промивка, обикновено отива за рециклиране) на аромат. Понякога като ми хареса аромата не я рециклирам ;) .
Тяло - до 82*C (от 80*C нагоре наглеждам за паток. Опитване и/или отделяне на фракции)
За патока не освобождавам дефа, карам си го и него на висок %
Разликата вход изход деф е примерно 3*C Може да се коригира с дебита на водата (големия кръг от помпата)
Температура пари почти равна с вход вода деф.
В началото гледаш темп. в казана. Като знаеш колко ти е алкохола, знаеш кога ще заври. Като заври дебнеш температурата на водата в дефа да не отървеш първака. По-точно спирта барабар с първака. Ако се вдига прекалено бързо, намаляваш мощността. Или пускаш повече вода в дефа. Ама по-добре ЕАФ на ниска мощност капка по капка.
В края пак гледаш темп. в казана. Като достигне 100*C (ако си на морето и атм. нал. е нормално) няма повече спирт. Майтап, винасата не е вода и е малко по-различно. При мен дестилацията приключва малко преди 99*С.

Нашлякахме с офф :(
Поне да довърша. Термометрите са за ориентир. Да се ориентираш кога да душиш или да опитваш.
Ако държиш да е "чиста". Ракията си има аромат и на висок %. Ама плоска стои някак си, без тяло. Парфюмиран спирт. Имхо, разбира се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 19:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Еейй, то не било толкова трудно :)
А дефа ти вътршен ли е?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Изгъбарка ли ни бре? Нали рече, че си преговорил темата "Дефлегматор"? :D
Ей го там тоя деф download/file.php?id=4094&mode=view
Не е трудно да се намотае гофрирана тръба. Джама не е задължителен.
Много стабилно работи. И много държа да кажа, че за ракия...не го препоръчвам :lol: Най малкото, че не е меден.
Виж, управлението защо не, удобно е за експерименти с СМ. Ей го блокчето download/file.php?id=4695&mode=view
Ама нещо се отплесваме - съвет за казан или съвет за работа с казан.
Вижте, когато си съберете колона, ви трябва известно време да се опознаете взаимно. След което никой, освен ВАС не може да ви дава акъли как да работите с ВАШАТА колона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marangozov76, tenzuh, vitkovski54 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима