Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
NESTI; От снимките които си постнал нищо не можах да разбера :megagrin:
Най добре е да ни поканиш на гости да се запознаем от близо с техническите
възможности на колоната..... ;)
Пс. колоната е супер :respekt: :klatsch: :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
И аз като Мони "нищо не разбрах"!!!
Пък и мач ми се гледа! :2thumbs: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 04:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Еееее, много сте несериозни :D
До сега ви чаках :megagrin: Явно ще трябва да пращам персонални покани :roll:
lhristov, всичко ще си кажа, но нека да не е сега, че пак стана "утре" и пак съм :drunk: :muede: :sleep:
:flucht:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Тя темата е за друго, но аз да си развия мисълта.
Като гледам условията ти, колега NESTI, ти си готов да ни организираш и "съботно-неделно практическо ограмотяване - или как се работи с колона от Бъчвата". Имаше такава идея от, МСергеев, мисля, но доколкото съм чел, май не се е състояла. Та, казвай къде се намират тея дълги маси около камината и кога да идваме. И да казваме кой какво ще носи, да не стане така, че всички да донесът месо, пък никой туршия примерно. Т.е. да няма мезе за ракията. Лично аз, бих се радвал да се запозная с още колеги от форума ни.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Ееее, много бързо омаляхте, само трима изявихте желание да ми идвате на гости. :) "Тея дълги маси поемат до 25 човека :D Хахде организирайте се и идвайте на :party:
А сега да отговоря на lhristov:
lhristov написа:
Е, супер. Браво. Поздравления.
Това което виждам ми вдъхва увереност, че тази "колона" е възможно да заработи като колона. Почвам да се замислям сериозно...
Кажи, моля и за самия процес? Как загряваш, кога потича, как регулираш, успяваш ли да държиш температура на върха и т.н. Подробности.

С колоната се работи сравнително лесно. Подгрявам на газ, в началото почти на "мах" и като достигна 45-50*С (40-45* на капака на казана - долния термометър) намалям до степен колкото да не изгасне горелката и пускам водата само на охладителя. Тук само трябва да се внимава, защото точно при тази температура материала в казана "превърта" и парите хукват стремглаво нагоре а с тях и показанията на горния термометър бързо достига 80-90*С. Ако не изтървеш този момент, по нататък почти няма проблеми. Температурата бавно и плавно се повишава до 78*С, като в началото изкарвам 30-50гр. ацетон(според мен и в зависимост от материала), а след това около 700 грама метаноли и етил ацетати които отиват за разпалване на камината. При достигане на 78-78,8*С пускам водата и на имровизирания от мен дефлегматор и започвам да събирам всичко което излиза в интервала 78-82*С. Над 82* източвам всичко за преварка. Основното количество - около 20 литра е на 90-91%(алкохолни градуса). Достигал съм и 93%.Много са високи тези градуси и мисля да намаля височината на пълнежа, че приятелите ме бъзикат, че ги черпя с бърбан.
До тук споделих хубавите неща, НООООО има и лоши за които ще пиша друг път и ще търся акъл от по-знаещите.
Ако сте забелязали грешки по колоната и технологията ми на варене, ще ви бъда благодарен да ги споделите.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Според мен няма нужда от изолация на дефа. Такава е необходима на тръбата с пълнежа. Схемата на охлаждането бих я променил по друг начин, но дай малко инфо къде са входовете и изходите на охл. вода, че ми е малко неясно от снимките /виждам ги къде са ама за всеки случай/. Кажи и какви лоши неща те тормозят, че да видим дали ще можем да помогнем. Виж и тази тема, ако още не си я прегледал. Има доста полезна информация. viewtopic.php?p=16567


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Да, може и да греша. Първоначално дефа не беше изолиран, но реших, че няма нужда да охлаждам околния въздух, който над колоната и казана е по-топличък. :) Дефа беше включен последователно след кондензера, като изходящата вода излизаше от долния му край. После реших, че така не мога да влияя на дефа и да го изключвам и го свързах в паралел на кондензера. Изхода на водата на дефа е в долния край а на кондензера в горния. Беше ми интересно дали ще мога да задавя колконата, но не успях. Иначе рефлуксите според мен си ги имаше, защото когато долния термометър регистрираше спад в температурата, горния в същото време отчиташе леко покачване и обратно. Абе интересно ми беше и се забавлявах с това ново за мен съоръжение, нооооо много дълго продължаваше това забавление бе брат. При 80 литра материал се забавлявах около 15-16 часа. :lachtot: Верно, че при третата преварка му бях хванал чалъма и си къркахме в механата, гледахме мачове и през час два хвърлях по едно око, ама и това не е работа. Ще се опиянчим.
Знам, че малкият диаметър (40 мм.) на колоната предопределя ниския дебит, но ако може да се направи нещо да ускорим процеса.......... давайте акъл. :help:
От "златната бъчва" ме убеждаваха, че колоната им работи перфектно без всякакви пълнежи и дефлегматори, но аз вече бях в "джаза" - сиреч във форума и въобще не я изпробвах в оригиналния и вид.
Та сега се чудя как да я забързам малко тази колонка. Дали да намаля пълнежа от 50 на 30 см. ???, или да пробвам без пълнеж :nixweiss: ???..........или някоя друга хитринка.....
Лошото е, че имам материал само още за една преварка. Та в тази връзка ако може да ме насочите и към някоя лесна и бърза рецепта за направата на някакъв зърнен мат'рял.....
Абе тя мойта май стана "хем душата в рая, хем хея до края",..............ама нейсе. На сбирката при мен ще компенсирам.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Дефлегматора трябва да е изолиран. Системата се води СМ все пак... Макар, че не виждам кой знае каква полза от такава система дефлегматор върху неръждавейка със стена сигурно 1,2mm. Пълнежа от 50cm според мен е добре. При Ф40 на колоната следва да се работи с не повече от 1,5KW. Даже и те са много. Отлива трябва да е около 1,4L/h. Средно... При Ф40 толкова... Преварки, какви преварки та даже три при наличие на колона. Странно ми е, тези от бъчвата, как така продават 80L съд с колона от Ф40. :nixweiss: Символично ми се вижда всичко. :fies: Има фронт за много подобрения.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Това мнение е на колега със същата колона. viewtopic.php?f=9&t=1131&start=30. Процеса при него е с продължителност 12-14 часа "без пълнеж и без охлаждане на главата". При твоите условия е нормално да се увеличи времето още повече. Може би това са и възможностите на колоната с тези размери.

Kuger написа:
Да добавя и аз нещо. Хванах и чалъма, загрявам нормално, докато термометъра отчете около 30 градуса, и намалям газта почти до спиране. Почва да капе на около 56 гр. /предполагам водата от промивката/. На около 65 гр. капе вече "ацетона". като го изчакам /1% от обема на материала/, махам и леко вдигам огъня - позволява ми да регулирам струйката прецизно. От 75 до около 92 гр. тече "матриала", като на 92 гр. вече е на около 48 алк. гр. Цялата тази процедура обаче трае така: малко над 3 часа загряване, около 6-7 часа полезен продукт, около 3-4 часа патоки до около 30 алк гр.
Струйката по моя преценка е около 1,5 мм. При усилване на огъня започва леко да пулсира. Това е със 100 литровия казан от "бъчвата",пълен до 80%, без охлаждане на главата на колоната и без пълнеж.
Забележката ми е, че джибри без чепките много лесно загарят. Трябва пресовка преди варенето. Максимума, който успях да извадя от казана е 13 литра при градуси над 65 /скапан спиртомер/, бистър и ароматен /материал мускат/.
Доволен съм от "инсталацията", догодина следват "екстри". :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
atz написа:
... Преварки, какви преварки та даже три при наличие на колона. Странно ми е, тези от бъчвата, как така продават 80L съд с колона от Ф40. :nixweiss: Символично ми се вижда всичко. :fies: Има фронт за много подобрения.
Поздрави!

Колега atz, не си ме разбрал или аз не съм се изразил правилно. Не съм правил тройна преварка на един и същи материал. Просто ми се бяха събрали над 200 литра патоки, стари ракии вина и т.н. за преваряване. Първите няколко пъти преварях по малки количества – по около 30-50 литра с цел да се запозная с колоната и тогава нанасях корекции по охлаждането и изолацията. А гюма(казана) е 100 литра. Съгласен съм с теб, че на 100л. съд да сложиш колона ф40 е твърде символчно, но това като че ли беше най-свясното нещо, което се предлагаше на пазара и можеше да се закупи на момента. Така, че давай го този "ФРОНТ ЗА МНОГО ПОДОБРЕНИЯ" :respekt:
Колега IVO 68, според теб това ли са възможностите на тази конфигурация? Благодаря за линковете. Някой мнения наистина ги бях пропуснал. Щеше да казваш за промени по охлаждането. :respekt:
Като закупувах колконата си мислех, че нещо готово може бързо и лесно да се доразвие и да бъде от полза на повечко хора, но ако общото мнение на специалистите е, че няма какво още да се направи.......да приключваме темата???

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Колега NESTI,вариантите ти за охлаждане са два:
Прикачени файлове:
zimnepalce.jpg
като вторият на картинката е по-лесен според мен,има и трети,но тези май са по-удачни ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Мммдааа, аз съм приложил втория вариант, но входа и изхода на охлаждането на дефа при мен са разменени.
Това проблем ли е и как влияе на процеса? Щото не ми е проблем да ги разменя.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Интересно ми стана.. в другите теми ATZ настоява входа на студената вода на дефа да е отгоре, а отдолу да излиза топлата вода. Почти повсеместно където съм видял такава реализация и по клипове, и на живо и по схеми из нета нещата са винаги точно обратното - студената влиза отдолу и непосредствено в контакт с най-топлите пари а отгоре излиза топлата вода. Мисля си че това свързване има за цел да не се объркват потоците понеже топлата вода естествено си се "утаява" най-отгоре. Любопитен съм какво ще кажете разбирачите по-въпроса. Защо повсеместно другите грешат, а само в нашия форум се настоява дефа да е свързан по обратния начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
NESTI написа:
Колега IVO 68, според теб това ли са възможностите на тази конфигурация? Благодаря за линковете. Някой мнения наистина ги бях пропуснал. Щеше да казваш за промени по охлаждането. :respekt:
Като закупувах колконата си мислех, че нещо готово може бързо и лесно да се доразвие и да бъде от полза на повечко хора, но ако общото мнение на специалистите е, че няма какво още да се направи.......да приключваме темата???


Извинявам се ,че се забавих с отговора, но търсих тази схема. Към нея бих добавил и връзка за такъв вариант: затоплената вода от изхода на кондензера/горен изход/ да се свърже с входа на дефлегматора /горен вход/ като според необходимостта кондензера и дефа могат да работят последователно свързани или поотделно. За серпентина според мен е по-правилно входа да е отгоре а изхода отдолу. При създалата се ситуация ако аз бях на твое място бих опитал следния експеримент:
1. Махам алуминиевата плоча и подгрявам директно казана.
2. Намалявам пълнежа на 30 см.
3. Потдържам температура на изходящата вода от дефа около 80 градуса.
4. Регулирам мощността на подгряване така, че струйката на дестилата да бъде постоянна и около 3 мм. Засичам примерно за 10 минути какво количество ще изтече,за да определя дебита за един час. Ако преценя,че бързо източвам може да намаля подгряването и да намаля струята на дестилата.
5. Ако и при този експеримент пак съм с продължително време тогава ще мисля за колона с по-голям диаметър и по-голям кондензер.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна IVO 68 на 11 Ное 2013, 18:39, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
atz не вкарва студена вода отгоре в дефа а горещата от кондензера. :) В дефлегматор с ефективна повърхност от 1800cm2. Освен това е прочел доста материали по някои въпроси! :?
Писал съм как работя на 32литра с мощност до 2,7KW, мога и с 3,0KW. Целия процес до около 4 и половина часа от момента на включването при среден отлив до около 2 литра на час и средно 80-82%alc, от винен материал, ракия не спирт.
А видове дефлегматори колкото щеш. Друг въпрос е кой е най-добрия вариант за ракиите. Ако трябва да пиша речи за дефлегматори, там в темата. И ма и доста написано вече. Дефа всеки да си преценява как да го свързва. Аз моята истина съм я споделил и тя е базирана на нещо. Може да се преписва от много места... За мен правилния е вход отгоре изход отдолу при серпентина било то вътре или отвън. И още, разликата в топлопроводността на медта и неръждавейката е около 17 ли беше или 20 ПЪТИ. Какво се получава от серпентина външно и височина около 120-150mm? На картинката от brabra при серпентината какво е, отгоре защото е достатъчно охлаждането при серпентината. На другата, дясната е отдолу студена. Има си причини и последствия това от дясната картинка. Както и от лявата същоооо.
Не случайно не писах за дефлегматора и водите по-горе защото в случая на NESTI основния проблем е Ф40 а не дефа. За такъв обем от 80-100 литра би трябвало да се ползва колона с Ф76 или една стъпка тръба надолу. Не помня кой беше предишния размер. Това е извода ми на база на необходимата мощност за този казан, да се работи на 5,5 до 6,5-7,0KW. От това идва обаче друг проблем, как ще се вкара такава мощност без да загори по тънкостенния съд. Система ДЖАКУЗИ, може би! :D И като се осмисли всичко, къде се намираме? И за къде? И от къде да се започне, ако се започне въобще.
Опасно е да не вкараме NESTI в приключения! И може би не само него. Както четем, е прибягнал до готова система, поради липса на възможности или условия да си я изработи сам.
Мисля, че има начин това което е налично да се ползва на макс и за нова колона. Стига да му се занимава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима