Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 19:43 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
NESTI написа:
atz написа:
... Преварки, какви преварки та даже три при наличие на колона. Странно ми е, тези от бъчвата, как така продават 80L съд с колона от Ф40. :nixweiss: Символично ми се вижда всичко. :fies: Има фронт за много подобрения.
Поздрави!

Колега atz, не си ме разбрал или аз не съм се изразил правилно. Не съм правил тройна преварка на един и същи материал. Просто ми се бяха събрали над 200 литра патоки, стари ракии вина и т.н. за преваряване. Първите няколко пъти преварях по малки количества – по около 30-50 литра с цел да се запозная с колоната и тогава нанасях корекции по охлаждането и изолацията. А гюма(казана) е 100 литра. Съгласен съм с теб, че на 100л. съд да сложиш колона ф40 е твърде символчно, но това като че ли беше най-свясното нещо, което се предлагаше на пазара и можеше да се закупи на момента. Така, че давай го този "ФРОНТ ЗА МНОГО ПОДОБРЕНИЯ" :respekt:
Колега IVO 68, според теб това ли са възможностите на тази конфигурация? Благодаря за линковете. Някой мнения наистина ги бях пропуснал. Щеше да казваш за промени по охлаждането. :respekt:
Като закупувах колконата си мислех, че нещо готово може бързо и лесно да се доразвие и да бъде от полза на повечко хора, но ако общото мнение на специалистите е, че няма какво още да се направи.......да приключваме темата???


Темата е интересна и не е за првключване.
И ммен ме инттересува времто за изваряване.
Искъм да постигна висок градус за кратко време.
16 часа е уб ииство, съпоставено с аламбик за това време ще извариш 3 казана.

Според мене с тази колона и сис 100 литра казан трябва да се работи без пълнеж и охлаждане за да става бързо.
Просто колоната е изчислена по този начин да работи, нещто среедно между аламбик и истинска колкона, лесно и просто за обслужване. Несъм работил с такава колона но предполагам че тригва силно около 85 градуса. копето е много добра чистота на алкохола.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 21:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Благодаря ви колеги за отзивчивостта. Искам обаче да бъда правилно разбран. Започнах да пиша по темата, защото от този форум научих толкова много, че нямаше да е честно от моя страна да не споделя и своя опит. Исках с това да бъда полезен и на другите съфорунци и четящи тук, както и да провокирам мисълта на специалистите :respekt: към усъвършенстване на "заготовката" на "златната бъчва" Не се оплаквам и не съжелявам за покупката и преустроиствата на колоната. Резултата само от последната преварка се вижда на 5-тата и 6-тата снимка от тези които постнах по рано - 700мл глава на 93%, четри почти пълни петлитровки на 90-91%, две двулитрови бутилки на 80-85%, един литър на70% и два литра на 55% (в буренцата отлежава продукцията от предната преварка) Пропуснах да кажа, че с първите 300-400мл. си разпалвам камината а имам и около 3,5 литра патоки. Като количество и качество – повече от добре. Единственият проблем е продължителността на дестилацията. Аз разполагам с времето си, но не искам да подвеждам другите за които времето е кът.
Благодаря на IVO 68 за съветите от които ще се възползвам и непремено ще споделя резултата.
Благодаря и на atz и искам да му кажа, че вече съм се вкарал в приключението :) и мисля за колона с по-голям диаметър. Но ми се върти и една мисъл да пресъдя един купол на капака за сметка на височината и пълнежа на сегашната колона, в който да вградя по елементарен начин една или две тарелки. Някой беше направил нещо подобно(но без тарелките) с неръждаема кофичка за охлаждане на вино. Понеже се притеснявам от заварки, мисля да пробвам с фланцови връзки и силиконови уплътнения към капака на гюма и към колоната. По този начин горния фланец винаги може да се замени с друг, с по голям централен отвор, за да се премине към колона с по голям диаметър.
Кажете колеги, смятате ли, че с тези леки премърдвания може да се намали времето, ако не на половина, то поне с една трета без да е за сметка на качеството.
П.П.
Сега видях, че Иво е този с шампанерата, така че съм копирал от него и ще го моля да помага.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
NESTI, явно ти се върви към приключенията. :) Още не си в тях според мен... С риск да се повтарям. В момента си ограничен от Ф на колоната. Ако смениш колоната ще си ограничен от мощността която ще вкараш безопасно в съда-казана. Хайде вкарай 7KW в този казан и ако успееш да не го загориш или други там екшъни тогава са наред всички други варианти за подобрения с колони и дефлегматори. И тогава процеса ще ти е 4-5часа а не 16 часа. Пак за дефлегматора, при тази неръждавейка с външна серпентина както и да я захраниш ефекта ще слаб. Само вътрешна може да ти помогне. Донякъде. И друго не разбирам защо изкарваш ракията на такъв висок %. :nixweiss: Губят се аромати и т.н. Ако работиш на по-голяма мащност сега, ще си смъкнеш значително времето. Но процедурата за глави и опашки да е точна. Трябва да намериш безопасната граница на мощността при този съд от бъчвата. От там следва всичко останало... Дано съм разбран...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
NESTI написа:
Сега видях, че Иво е този с шампанерата, така че съм копирал от него и ще го моля да помага.


NESTI, аз от зор сложих шампаниерата. От бързане и недомислие си унищожих оригиналният капак на гюмчето :datz: . Тази шампаниера дори и да я сложиш с нищо няма да ти помогне за скъсяване времето на процеса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 00:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Разбрах те atz, но само да вметна, че в приключенията съм от 1986 година, когато за първи път приготвих самостоятелно материал и варих ракия :) а две години по късно бях "горд собственик" на меден аламбик с тарелков кондензер, който работи и до днес. Имал съм и други казани ...., нооо "замълчи сърце"
Така, че в приключенията съм отдавна и точно за това, сега от "висотата на дългогодишния си опит" :lachtot: (как звучи само, а???) се опитвам да не вкарвам други хора в излишни разходи и приключения. Идеята ми беше с общи усилия, на база практически и теоретичен опит да сътворим някаква оптимална конфигурация от която да могат да се възползват повече хора.
Който може да си го позволи да си закупи "заготовката" и да си я дообурудва, които не може....да запрята ръкави и да почва от нулата, но поне да знае до къде трябва да стигне.
Та кажете сега за шампанерата :)
Оказа се, че в къщи имам някаква, която идеално се нагнездва в капака на гюма. Само се отрязват двете ръкохватки на капака, подгъват се на горе и се забождат с два самонарезни винта в двете кухи топки от двете страни на шампанерата. Изрязва се капака с основата на колконата под шампанерата и тази част се присажда отгоре на малкото дъно на шампанерата.
После изрязваме 30-50 см. от долната част на колоната барабар с пълнежа (по желние, но при мен е задъжително, че иначе трябва да режа тавана на помещението) .....и воала. :D
А сега някой да ми обясни какъв ще е ефекта :lachtot:
Иво, защо казваш, че няма да има ефект? Нали шампанерата е вид дефлегматор? А смятам да и ръгна и 2 тарелки. До голяма степен ще облекчи придвижването на парите нагоре и ще се скъси тесния участък. Или греша???

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 06:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
NESTI,
за да има ефект е важно оразмеряването на тръбата с пълнежа а не шампаниерата. Не съм много сигурен, че разбрах какво точно искаш да направиш. Нарисувай някоя схемичка за да можем да обсъдим идеята ти. На какво казваш"тарелка" в шампаниерата? Аз в момента съм в процес на изработване на тарелкова колона с калпачоци. Това са моите тарелки/ на снимките/. Ако говорим за такива тарелки или ситести има какво да се каже но нека се прехвърлим в темата "Колона с тарелки" за да бъде информацията на едно място. Прав е колегата atz за приключенията, а пък и чертежи беше пуснал на неговата колона във форума. Ако имаш тези умения ги вложи в правилна посока,а не в история с "предизвестен край".


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 10:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
О.К. Иво, спирам да пиша истории с предизвестен край.
Това което си показал на снимките е наистина впечатляващо, но нали разбираш, че не е във възможностите на много хора. А на всеки му се пие качествена ракийка. :) Точно това ме провокира да подходя по този начин. С риск да обидя част от майсторите във форума, ще споделя съмненията си, че форумът се комерсиализира. Всеки прави някаква колона, рекламира я тук, след което я продава и захваща нова. Няма лошо. И това е от полза за прогреса в дестилирането на по-качествени питиета. Но пак повтарям, че идеята ми беше да се стигне до общодостъпна, компактна и икономична от към газ/ток/вода/време/хамалогия 50-100 литрова инсталация, гарантираща много добро качество на дестилата, която всеки би могъл да ползва в мазето, на двора или терасата, а защо не и в апартамента си. Е, за сега с това с което експериментирам ме "дъни" само с времето, но ако успея да сваля времето с няколко часа, това ще компенсира хамалогията по товаренето, разтоварването, транспортирането, чакането и записването по обществените казани.
Но качеството, качеството за мен е на първо място!
На ясно съм, че за да намаля времето трябва да увелича ф-то на колоната, но ако увелича диаметъра ще се издъни кондензера. Ако намаля пълнежа, ще е за сметка на % на дестилата, но всичко е въпрос на баланс и допустим компромис.
Пак ще повторя:
общодостъпна, компактна и икономична от към газ/ток/вода/време/хамалогия, 50-100 литрова инсталация, гарантираща много добро качество на дестилата, която всеки би могъл да ползва в мазето, на двора или терасата, а защо не и в апартамента си
Към това се стремя и ако можете – помагайте или поне мислете в тази посока, ако ли не ...... здраве да е.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 10:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Сакън...никакво здраве-развивайте тази тема за нас лаиците в дестилационните пособия МОЛЯ!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз имах същия проблем,варях по 8часа средно стигал съм и до 10, 12 часа.
Малко подобрение което аз нарекох ''обратно кондензиране'' ми увеличи дебита на колоната почти двойно. Фатката е да кондензираш парите в същия диаметър какъвто е и колоната но след охлаждащата глава........


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 14:12 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Яаа имало желаещи историята да продължи.
ilu6a, ти си един от най-просветените в областта :respekt: така че не се прави на лаик ;) а дай някоя свежа идея, как да борим времето.
Мони, :gott: !!! Ако правилно съм те разбрал, идеята ти за ''обратно кондензиране'' е всъщност добавяне на втори кондензер за по бързо отвеждане и кондензиране на парите от горната част на колоната. Как не се сетих :datz: да навия малко намотки за охлаждане върху тръбата между колоната и кондензера. В случая разстоянието е едва 8см. и диаметърът на отвеждащата тръба е доста по-малък от този на колоната, но почти съм сигурен, че ще помогне. Това ще е първото, което ще направя. Ще намаля пълнежа от 50 на 30см. и ще се възползвам от съветите на Иво.
Ако има други съвети - казвайте.
Идеята ми е да изчерпим всички възможности на "заготовката" и едва тогава да преминем към по-брутални корекции или колона с по-голям диаметър.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
NESTI,мисля че идеята на Мони е по дебела тръба в началото на охладитела и кондензатор.а от там и по малко съпротивление на парите. някъде във форума някой колега беше направил охладитела на степени от голям към малък размер но нямаше кондензатор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
NESTI, напълно разбирам терзанията ти. Това за историята с предизвестен край трябваше да се разбира така:" Не си разваляй колонката за да не останеш и без нея". Явно аз се изразих неправилно за което се извинявам. Ако имаш някаква идея по-добре започни отначало. Колоните работят на три принципа - CM, VM и LM. И трите си имат предимства и недостатъци. Аз съм привърженик на LM, други колеги предпочитат СМ. Ако имаш някакви предпочитания насочи ни натам да вложим усилия. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
IVO 68, мащабно начинание :respekt: . Ако позволиш, 1-2 чисто практически въпроса. За това Ф май не се намират медни тръби. И при мен се задава този проблем. Дилемата е дали неръждаема или да се усвоява технология за свиване на тръби от листова мед. Аз съм за мед. Друг проблем е уплътняването на отделните нива към вътрешния диаметър на тръбата. И всичко да е така изработено, че да е лесно за разглобяване и почистване. :prost:
ПП. NESTI, atz отдавна подхвърли идеята за "Народна колона за РАКИЯ" А в момента даже Георгиевич помага по темата ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Неръждаема тръба 304L 108x2 ! Колоната още не е завършена. Има още много работа по нея.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна IVO 68 на 12 Ное 2013, 15:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 15:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Мда може би да се дискутират материалите за изработка-търсим така да се каже оптимални и донякъде мързеливи варианти ...
примерно за различни размери на колони:
http://www.tashev-galving.com/302037-20 ... 0%BA%D0%B0

тръби за охладители:
http://www.thermodesigntotal.com/bg/p/6 ... 0%BD%D0%B0
Стават ли ,не стават ли...
такива работи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима