Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 13 Дек 2017, 22:36 Дата и час: 13 Дек 2017, 22:36

Часова зона: Европа/София




 [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2453
Местожителство: Пловдив
Стават ли, не стават ли...ще видим :) Аз се заиграх с една такава за деф, ей така, за спорта :D


Прикачени файлове:
001.JPG
001.JPG [ 100.93 KiB | Прегледано 1986 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 312
Колеги, разбрах идеята на Мони. Уважавам съветите на Иво и не се сърдя. Но изглежда вие не ме разбирате.
Ако започна да правя колона от нулата естествено, че ще подходя по друг начин. Тук става въпрос да помогнем на моите и на вашите комшии и приятели(съвсем условно казано), които са с елементарни технически познания и умения. Както спомена Бай Танас - "народна колкона" Казваш им: Бай Онуфрий, купуваш казан от фирма"куцото куче", два метра откалена медна тръбичка от първия сервиз за климатици, две конусни цедки и тел за чинии от магазина за 1 лев (и т.н. да не се повтарям), сглобяваш, зареждаш казана и гледаш само термометъра!
Какво се предлага до сега във форума. Или да си тесен специалист по всичко, сиреч заварчик,стругар, фрезист, инженер-конструктор и програмист- едновремено, или да нарамиш чаркалъците и да тръгнеш по набедени специалисти от горепосочените специалности, които или ще ти съсипят материалите и ще те откажат, или ще ти одерат неколкократно кожата и пак ще те откажат. :x :explode:
А е удоволствие да работиш с колона и във всеки момент да знаеш какво тече през чучура, поглеждайки само термометъра. Спиртомер ползвам чак при разреждането.
Сега дали ме разбрахте най-после??? :)
Иии те така, уважаеми колеги. :) Дано не съм обидил някого.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2453
Местожителство: Пловдив
NESTI, пробвай да изтеглиш файловете на Георгиевич, при мен не се получава.
П.П. И не съм напълно съгласен за комерсиализирането. За себе си установих, че когато се занимавам с изработка на чаркалъци за ракиджийски съоръжения, това по невероятен начин ме разтоварва и ме забавлява. Предполагам, че и при други е така. Не виждам нищо лошо да продадеш нещо готово, за да инвестираш средствата в материали за нов модел. Например аламбика си го продадох за 400 лв. Толкова ми излезе като материали. Купи го приятел...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Браво на Иво. :thumbs1: Успех до окончателното довършване на системата. :thumbs1:
До тук чудесно се развиват нещата но за - "бъчвата"... Да знаят какво да преправят май.
На приказки нещата са лесни, винаги. А когато се започва проект, той се започва с оформяне на заданието. Ракия или спирт, или и двете, глави, опашки, коефициенти на ректификация, флегмови числа, аромати, борби с какво ли не. Управление...
А в заданието, ако са преработки, се прави възможно най-точната оценка и анализ на съществуващото положение. С това се започва...
Нещо не схващам идеята за "обратния кондензер" Каква му е функцията, как работи? Защо се е увеличил отлива като го е добавил Мони. Е, имам едно обяснение но сигурно е погрешно. Медна колона и т.н.
П.П. На база на прочетеното по други форуми и леко така преосмислено, има според мен още два важни въпроса. На какви критерии трябва да отговаря една съвременна ракиджийска система. И второ, как трябва да изглежда една такава система, конструкция, не като картинка.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 312
Ето това вече е начало на съществена дискусия. Разбрах, че и по рано е повдиган подобен въпрос, но не го намерих. Щеше да е тъпо от моя страна да ръся мозъци тук без да съм се докосвал до колона и за това първо реших да експериментирам. Даже се свързах с въпросната фирма(да не им правя повече реклама) по телефона и поисках да ми пратят колоната без тапа отгоре. Отговориха ми, че е невъзможно. Това ме наведе на мисълта, че ги купуват готови от някъде, слагат им надценка и ги продават. Както и да е. Да са живи и здрави.
Аз вече поставих някакви критерии. По мои наблюдения масовият потребител вари между 60 и 100 литра ракия. Но за да е компактна системата дори след изолиране на казана, той не трябва да е повече от 100литра. Даже по-скоро около 75-80л. Какъв тип точно да е колоната, ще оставя по-разбиращите да преценят, защото аз разполагам само с това което съм показал на снимките.
Няма лошо, както вече казах ако някой от колегите се захване с изработката на един, два или три типа колони, покриващи евентуалните общи критерии поставени тук. Но не да ми казват( ще спестя името на колегата): За сега имам само това. Обади се след три месеца, може и да ти изработя колона.
Ако няма кой, аз лично съм готов да инвестирам средства в такова начинание.
Другия път е този по който тръгнах аз. Купуваш нещо готово, дооборудваш а ако има и кой да те насочва - може и да се сдобиеш с някаква колона. Абе нещо, като "направи си сам" или "срам" :)
И не е толкова трудно заданието. Между ракия и спирт избирам и двете. Ароматите и % - с височината на пълнежа. Флегмовото число - оптимално и т.н. "Бъчварите" продават празни колони и пак не могат да насмогнат.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Първият въпрос който ми задават на лични или по телефона относно моя колона е, може ли да се сложи на 100 литров казан и да не се преварява :megagrin: :megagrin: а всичко да става от раз
И започва една алабалистика ама защо така защо иначе ,казали му че имало такива колони били супер :megagrin:
Според мен най добрия вариант за лична консумация е двойна преварка , първо през казана после през какъвто и да е модел колона
Правил съм опити с директно варене и не мога да кажа че качеството на ракията е по добро ,някак е по остра и се усеща силния градус примерно 50 градусова преварена през казан и после през колона се усеща като по слаба на градус без никакъв остър вкус с лек аромат на плода
А комерсиализирането на колоните не е проблем на хората който ги правят а в тези който искат да продават ракия ,що годе добро качество при по малко вложен труд
Не може да става въпрос за комерсиализа̀ция при положение ,че вложиш 230 лева в материали и си играеш 4-5 дни да я заварваш да я чистиш и колко ти се хваща надника :megagrin: 25 лева :megagrin: е разбира се ако работиш с такива материали и ти останат парчета си е друго но пък не си длъжен да правиш подаръци


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Ное 2013, 23:46
Мнения: 8
Привет на всички любители на домашния алкохол.Ще Ви бъда много благодарен ако ми помогнете с малко съвет.Бих искал да инвестирам в собствено казанче . В магазин за винени продикти ми предложиха италиянско гюмче от неръждавейка стомана 18/10 304 и към него е прикрепена медна тръба с възможност за термометър с успоредна заварена медна тръбичка за охлаждане . Прочетох доста из форума та колебанията ми са дали известирам в него или да търся класически меден казан до 100 л.Притесненията ми са .че е тънко и да не загори ,защото ще се варит джибри от дюля.кайсия,ябълка и гроде.Хареса ми защото е компактно ,цената му е 550 лв. Благодаря преварително на отзовалите се .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Ное 2013, 23:46
Мнения: 8
Не съм се изразил правилно .Имам различни видове плодни дръвчета по 2-3 от всеки вид ,та разделно ще се прави всичко.Що се отнася за казанчето знам .че мога да си го поръчам отделно и после да търся някой ,който да до доокомпектова.Понеже досега съм използвал на приятел меден казан с лула и серпентина на огън съм горе- долу запознат,докато тук ми е малко тъмно.Например след изваряване на едно казанче колко време трябва да чакам за насипя отново и дали е по добре да сложа някава ламарина да не го грее направо.Вярно дават някави инструкции,но като не съм работил на газ


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Искам до попитам,този казан дали работи като колона или е обикновен аламбик,няма тарелки има само дефлегматор.


Прикачени файлове:
30312355_3_800x600.jpg
30312355_3_800x600.jpg [ 117.39 KiB | Прегледано 1677 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2749
Местожителство: ''Survivor'' България
petrov_ ; Ако имаш и снимка отвътре на купола да видим :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
MONI BARONA написа:
petrov_ ; Ако имаш и снимка отвътре на купола да видим :nixweiss:

за съжаление нямам снимка,тази е от обява на човека който ги прави


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2749
Местожителство: ''Survivor'' България
petrov_ написа:
MONI BARONA написа:
petrov_ ; Ако имаш и снимка отвътре на купола да видим :nixweiss:

за съжаление нямам снимка,тази е от обява на човека който ги прави

Без да се види на какъв принцип работи този казан не мога да ти кажа нищо :?
Може би някой които е виждал това нещо как работи да сподели...
Пс Има ли тарелки? имали някакъв пълнеж? Попитай там този от обявата...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 22:15 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
petrov_ написа:
Искам до попитам,този казан дали работи като колона или е обикновен аламбик,няма тарелки има само дефлегматор.


Колко лита е казана и колко струва?
Перфектен е!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2014, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 232
С една дума искаш да кажеш, че дестилатора работи добре с изключение на прекааалено дългата работа при едно зареждане. Наистина над 10 часа дестилиране ми се виждат множко, меко казано.
Нормално с класически казан е около 5 часа.... поне тези които съм ползвал от приятели.
На пръв поглед ми хареса и бях се навил да си купя, но това дълго време ме отказа...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: съвет за казан
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 514
Местожителство: Берлин
Здравейте и от мен- новака!!!И аз съм харесал този казан-ще се прави изначало- майсторът каза- каквито изменения желаеш.....от 100 до 150 лв. една цена...Така, че давайте съвети....напр.- ако се удължи малко купола-място за тарелки и пълнеж....Аз лично предпочитам само пълнеж (да може да го махам и да работи като обикновен)...отгоре на лулата място за термометър ?Въобще-моля давайте съвети ....Мисля,че не е лош казана-копие на Бенковски ; 100s ' е все-пак....мерси..

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, marinero_bg, Orel, vtv и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима