Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ами за да не бягаш от вътрешен деф, можеше да го направиш с по-голям диаметър от колоната. Даже е препоръчително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Е така де. Нали това съм направил. Навил съм серпентина от външната страна на колоната. Или имаш пред вид да срежа колоната и да намъкна парче с по-голям диаметър и там да е дефа?
Ама така много гърч бе адаш :shock:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Последна промяна NESTI на 11 Ное 2015, 16:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
NESTI написа:
Ориентировъчно с каква температура трябва да е постъпващата вода в дефа?
.......... когато работи дефа, на входа му винаги постъпващата вода е с Т=14*C.

С тези Т=14*C направо караш на спирачка. В дефа трябва да постъпва почти гореща вода и да се държи около 80 гр. При тази температура задържаш тежките фракции, а етиловия спирт си минава спокойно. Аз питах за термометъра на върха на колоната какво показва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Цитат:
Аз питах за термометъра на върха на колоната какво показва?

Тук също е интересно. :) В горния край на колоната имам 2 термометъра. На една от снимките се вижда. Единия е след дефа а другия на върха.Разстоянието между двата термометъра е само 6-7 см. и ако изключим, че термометрите са различен тип, разликата между двата е цели 10*C.
Аха, почвам да вдявам. Явно сте прави и водата към дефа трябва да е подгрята.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
NESTI, изчети темата за дефлегматорите и после да продължим. Стига да не си против! Нещо много се забъркаха нещата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Прикачени файлове:
1.gif
Гърч, не гърч няма друг начин да постигнеш нужната площ, иначе няма как да работиш с 80*C вода. Това конкретно, дето си бягал от вътрешен деф, че пак не съм гледал цялата тема...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Изчетох я няколко пъти бе Тони. Сега се сещам, че и при изключен деф, разликата в термометрите пак беше 10*. Нещо тук наистина не е много в ред, ама аз от да засичам дебита с една колба съм занемарил наблюдението на другите параметри. За това ви питам и разпитвам, че имам само още 80-90 литра мат'рял, та да си набележа какво да гледам и какво да корегирам.

бай Танас написа:
Гърч, не гърч няма друг начин да постигнеш нужната площ, иначе няма как да работиш с 80*C вода.

Еййй, ще ме накараш да изкарам пак добрия стар меден аламбик :megagrin:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мълчиш си за вкуса :stock2: :anmachen:
ПП. И нещо, което наистина не разбирам. Примерно в руските форуми са много напред с автоматизацията. Имитират работа на аламбик ако искат да получат дестилат. А ти имаш истински меден аламбик и си го оставил да прашасва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 17:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
бай Танас написа:
Мълчиш си за вкуса :stock2: :anmachen:

Не разбирам много, много от ракии ;) Що не дойдеш да я дегустираш на място? Ей къде е Пловдив - има няма 150 км. по магистралата.
На аламбика трябва да му се правят фланци, че това с тестото хич не бива. Иначе е с тарелков кондензер. Виждал ли си такова чудо?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Последна промяна NESTI на 11 Ное 2015, 17:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аааа, ясно. С това трябваше да започнеш. Водчица? Не ти трябва СМ тогава.
Едит: Да, имаше някъде във форума снимки на такъв охладител.


Последна промяна бай Танас на 11 Ное 2015, 17:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 17:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Каква водчица бе брат? Не вишдаш ли, че намигам

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не видях мигача :lol:
Едит: Що не го снимаш да го видим барем :verzweifelt:
И още нещо, че бЕгам да бачкам. Щом си ракиджия, значи носиш и на майтап и на критики. Затова ще ти го кажа мъжката. Ако изработката на дефа ти се вижда гърч, как ще се справиш с управлението? И тук е мястото да отдадем заслуженото на колеги, които са се справили. Да извадиш добра ракия от колона си е майсторлък. Аз лично го оправдавам в случаите, когато не можем да си позволим истински аламбик по ред причини.
Твоят случай не е такъв и аз на твое място бих надграждал медния аламбик (ако има нужда) а не тая недоделка от Бъчвата. Мое мнение, разбира се, не си длъжен да се съобразяваш, особено ако идеята е просто да си начешеш мерака :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 12:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Така е адаш, освен на ракия, майтап и критика, нося и на руйно вино и дебело мезе :)
Та, да ти го кажа и аз мъжката :D
Аламбика за сега ще почака. Ще му дойде и на него времето. Още повече, че му знам възможностите. Сега искам да изцедя колоната. Хората с тенджери под налягане експериментират, пък аз с малко по-големия вариант - на Бъчвата. Защо си губиш времето, ще речеш. Ами защото с една колона можеш да изимитираш работата на аламбика, докато обратното, според мен, е невъзможно. С колоната съм изкарвал и 93* спирт от раз(с калпав материал), а с аламбика трябва да го преварям няколко пъти. Няма да забравя един калвадос с дъх на мухъл. Свят ми се зави да го преварям в аламбика с к'во ли не, докато го оправя.
Освен това вече набутах достатъчно мед в колоната а и времето за изваряване в сегашния и вариант стана поносимо.
Та да си задам въпросите, щото знам, че сте "вряли и кипяли", умни и кадърни пичове и ще ме насочите правилно. А и ще е полезно за други такива, като мен.
1.Ясно е вече, че вариантът на Мони Барона и моя Токамак - работят. Какво друго, според вас може да се направи за ускоряване на процеса??
2.Как е най-правилно да навържа трите охлаждащи зони:
а. деф
б. Токамак-първи кондензер
в. втори кондензер
Или да ги оставя както са - с отделно захранване, за да мога да включвам и изключвам дефа.
3. Правилно ли процедирам и ако не, къде греша.
- до отделяна на първака - дефа на max. - подгряването на min.
- при отделяне на средната(питейната) фракция - дефа на min, или изцяло изключен(режим аламбик) - усилване на подгряването
- при падане до 55 алкохолни градуса на дестилата - усилване на дефа с цел укрепване на парите и събиране на повече питейна фракция и намаляванене на подгяването
- под 50*алк. - изключване на дефа и събиране на патоките
За сега, по съвет на Тони развлачих медната вълна от 25 на 55 см. височина на пълнежа. Друго да ме посъветвате????

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ииии, не се отказваш :megagrin:
Дай малко време на хората (че всеки нещо го е сграбчило за топките) и ще получиш отговори.
Засега помисли за вариант да си стегнеш аламбика за ракия, а за хватки с висок %алк да си направиш LM колона. Много по-лесно ще ти е. CM- а е труден за управление. Макар, че аз съм му хванал цаката и без автоматизация и ако държиш на по-рахат ще коментираме :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съвет за казан
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 13:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Чакай бе адаш, никого не назорвам. Аз само си зададох въпросите, пък който иска и може - да отговори. Щото ми изтекоха водите. Сиреч мат'ряла е готов. Да видим к'во ще го родим тоя път.
А за цаката без автоматизация - давай. Ще ми е от полза.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, vnnaidenov и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима