Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2011, 17:31
Мнения: 5
Здравейте, след като с търсачката не открих отговор, реших да попитам директно с нова тема.
Надявам се на отговор, който да послужи и на други такива недоучени винари.

Та въпроса е следния, закупих си рафрактометър от тоя тип.
Изображение

Измерването на гроздова мъст е детска игра с него, но, възникна един въпрос, след бурната ферментация захарността според това чудо не иска да падне под 7 %. Реших че нещо не е продължила както трябва, но след седмица заложих друго грозде и след приключване и на неговата бурна ферментация резултата е същия.
На какво се дължи това, някой ако е по в час да помага.
И двете вина са заложени със захарност 24 % и дрожди.
Гледах тук едни таблици, едни чудеса, но не успях да вникна в материята нещо. Доколкото разбрах, са за другите захаромери, стъклените.
Първото заложено вино вече е източено за тиха ферментация, измерено с обикновен стъклен захаромер показва 0 %, но до колко мога да му вярвам, не знам. Опитах и изпитания метод "жена, я опитай да видиш как е", тя пък се изказа, че било кисело, съответно имаше "....... мамата" .
Благодаря предварително на всеки който даде някакво разяснение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 19:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 682
Пробвай с яйце.Този метод е най- сигурен.Ако се показва колкото 5 стотинки е равно на 22 зах. градуса,ако потъне до долу в материала-мятай в казана. :warn:
Шегувам се ,разбира се, но си мисля,че не отчиташ температурата на твоя материал и по-скоро на тази капка,която поставяш на стъкалцето при измерването.Или греша? Тук има доста по-знаещи от мен и сигурно ще ти помогнат.Успех ! :2thumbs: И победа тази вечер над Чехия! :zauf2:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 17:40
Мнения: 8
Местожителство: Казанлък
Може би тази тема ще ти помогне.viewtopic.php?f=9&t=2356

_________________
Днес не съм ял домати пък що така ме гори на ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
В течността вече има алкохол и се мери с тази таблчка;


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2011, 17:31
Мнения: 5
Тази тема я изчетох още преди да напиша новата, но не ми стана напълно ясно, таблицата в единия пост също не ми се отваря.
Според това което ми се избистря в главата, трябва да е нормално показанието на уреда, но обичам да знам защо е така.
Утре ще ме пита някой, защо вадиш виното от майката на тия проценти, а аз какво да му кажа, ей така, баба ми така правеше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Да питам и аз... рефракрометърът както и ареометърът все мерят плътност на разтвора .

Защо единият да лъже в положителна посока другият уред в отрицателна ?
Би трябвало заради разреждането от етила в сместа да показват по- ниска захарност и двата ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 22:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ми принципа е различен-единия зависи от ъгъл на девиация, а той зависи от плътноста на средата-колкото е по-малка толкова е по-голямо пречупването....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бай Иване, само заради тебе си нарушавам самоналожения бан.
Понеже посочената от Мони таблица аз съм я правил - да взема да ти разясня принципа, пък ако вникнеш ще разбереш сам :
Да речем че сме почнали ферментацията от 24% Брикс
В началото сме мерили с рефрактомер и захаромер - би трябвало и двата уреда да покажат 24% +- 1 до 2 в зависимост от качеството и калибровката.
в един момент тя е стигнала до грубо - средата.
Вземаме един захаромер и той казва : 10%
Вземаме рефрактомера, който показва : 14%

Тук на пръв поглед имаме вече сериозна разлика !
Да , ама не !
Първо, ако имаме начин да измерим захарите само в лаборатория ще видим че те отговарят на показание на захаромер без алкохол около 12%
Защо е така ?
При наличие на вече продуциран алкохол в средата - двата уреда лъжат в различна посока.
1. Захаромерът е един прост хидрометър, мерещ плътност. А при наличие на алкохол, вода и захари - алкохолът я намалява , а захарите я увеличават. Което значи че реалната плътност без алкохола би била по-голяма. Т.е. захаромерът лъже в посока надолу. Т.е. показва по-малко от релната захарност.
2. Рефрактомерът работи на друг принцип - увеличава си показанието толкова повече колкото средата се различава по своята рефракция на светлина в сравнение с тази на водата. Тук алкохолът не пречи , а помага - така че рефрактомерът показва повече захарност от колкото е реалната.

И с двата уреда може да се следи темпа на алкохолната ферментация.
Истинската стойност на захарите в мъстта обаче трябва да се изчисли с корекция по таблици.
Аз направих тази екселска таблица, ползвайки някакъв международен сайт като превърнах англо-саксонските мерки в европейски :
Писал съм много пъти от къде да я изтеглите, айде сега да не ровя пак, че съм на няколко питиета.

Но грубо, ако едно вино тръгне от 24% Брикс, и е готово - рефрактомерът ще покаже около 6% , а захаромер по Брикс - под 0-та, а хидрометър по плътност (SG) някъде около 0.990
И трите посочени уреда показват че ферментацията е свършила и захари няма.
Лабораторията щеше да каже - 0 гр. захари на литър вино (или поне там някъде :) )

Та общо взето - не си хвърляйте рефрктомера, само защото не ще да падне под 6% :megagrin:
А жената какво казва много зависи от това какво е имала в устата си преди теста на виното. Ако ме разбираш ...
Ай наздраве пак.

Да взема да се ънбанна ли ... чудя се.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 23:22 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
victoryvt написа:

Да взема да се ънбанна ли ... чудя се.

Я си сЕди у форума- виж как оправи с едно мнение темата на човека.
А аз се бях запътил да точа и моята да дегустира за калибровка със жената на Байиван Трети.
Тука сме приятели и почти всички носят и на майтап,и на бой, и на пиене(и на трите само аз :D )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре, с Борката вече се сдобрихме. Илюша каза че е пич.
Тъй че , аз му вярвам.
Та офишъли -ънбанвам се.
Който знае как се смята от грам/литър захари в плътност или в Брикс - да му каже, щото аз не знам.
Ама утре като изтрезнея ще поразровя.
Нема начин да нема начин.
Ай че мръкна, жените не бива да стоят с празни ...
Абе , сещаш се.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 23:55 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Наздраве колеги!!! Към baiivan3 един жокер-измери няколко купешки вина с различен градус с рефрактометъра и си прави сметка за твоето вино.Миналогодишното ми каберне с начална захарност 25 процента и сега по рефрактометъра 8.5-9 захарност ама е вино един път!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2011, 17:31
Мнения: 5
Здравейте, изключително много благодаря на всички за бързите отговори и разяснения.
Имах известен проблем с разчитенето на таблицата, но след като я намерих в екселския вариант всичко е точно вече.
Определено ми стана ясно как стоят нещата и защо се получават тези разлики в измерването.
Надявам се и занапред тази тема да продължи да помага на други като мен.
Пожелавам на всички да ви стане хубаво виното тая година а и занапред. Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 18:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 682
baiivan3,нали ти казах,че тук има свястни и знаещи хора :respekt: Това съществува само в такива среди.Среди на хора сблъсква ли се с какво ли не. :thumbs1:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ilu6a написа:
ми принципа е различен-единия зависи от ъгъл на девиация, а той зависи от плътноста на средата-колкото е по-малка толкова е по-голямо пречупването....


Да покажем , и защо трябва да се търпи на моменти , и уважава Илюшата ;)

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2013, 19:31
Мнения: 3
Местожителство: Пазарджик
Рефрактометъра е за измерване на захарни разтвори. В момента, в който започне ферментацията той вече не показва вярно. Аз го използвам само при закупуването на гроздето и при залагането на материала. След започването на ферментацията ползвам хубав захаромер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима