Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Май 2009, 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Измерването на захарност на материала освен с захаромер се извършва с рефрактометър и ариометър "Дюжарден" те имат различни скали от захаромера който не са ни познат. Тази таблица намерих в книгата на проф. Атанас Янков ПРОИЗВОДСТВО НА ВИНО В ДОМАЩНИ УСЛОВИЯ от 1992 г., която преобразува величените от дваата уреда в % захарно съдържание.
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Освен захаромера може да се използва и стария изпитан от народа метод за определяне захарността на мъста (ширата).
Прясно снесено кокоше яйце ако изплава сектор от него с големина 2-5 стотинки работата е добре но ако потъне нисък е градуса.Пробвах и двете на 18 захарни градуса яйцето потъна,на 22-23% показа дъното колкото5 стотинки.
Само че в съвременните условия по лесно е да купиш захаромер от колкото да намериш прясно яйце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Колеги за грозде ясно, но например кайсии смляни с бъркалка предполагам ще се получи каша, в която захаромера няма да успее да потъне! Тогава с яйцето ще може ли да се премери захарността или и там ще има проблем?! Какво препоръчвате за тази ситуация?Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 20:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Когато материалът е гъст, прецеждаш малко течност в една мензурка и мериш в нея.

Още по-добре е да капнеш пектиназа в него и да го втечниш - хем ще е течен, хем ще е по-ароматен, хем и рандеманът ще се вдигне.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 20:08 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Имаше едно време едни сокоизтисквачки-центрофуга/ то и сега ги има сигурно на този принцип/. Не съм пробвал, но ако поставиш там малко от мъста би трябвало да отдели достатъчно рядък сок за измерване на захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Благодаря много! От скоро имам един кухененски робот и ще пробвам с него живот и здраве като стигна до кайсии!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 06:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това с яйцето съм го пробвал само за вино то е за шира от грозде.Все пак това е народен захаромер в миналото захарта не е била толкова достъпна (глад,войни,купонна система) до като плодове ако Бог е дал много повече от сега.
Според мен не е необходимо да се гони винаги горната граница на захарноста.Плодовете имат max14% захарност и в повечето случаи около 10% така че 10кг.захар на 100кг. плодова каша са достатъчни и винаги ще ферментират до край.Плодовата каша не е вино та да се държи много време дори и да е с по нисък алкохолен градус като мине през лулата няма да вкисне ;) докато слабо вино +въздух =оцет :cry: .
Сега е сезона на виното и ракията от джибри за плодовите ракии можем само да споделяме и да си пийваме (който си е направил) :prost: .
Малко е рано за наздравици,така че наздраве на всички довечера. :prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 11:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
:idea: Стана ми любопитно, та измерих обема и теглото на половин дузина яйца...

Резултатът е, че относителното тегло на яйцата (поне на дребните купешки от Фантастико) е 1,09
което отговаря на захарност 22-23% :lol:

Та ако някой иска да ги използва вместо ареометър, поне да има приблизителен ориентир какво измерва... ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Браво на админа :2thumbs: :2thumbs: на практика доказа че народната мъдрост е истина! :!: Има хора между нас който практически проверяват дадени съждения :klatsch: браво!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Сега трябва някой който има достъп до домашни яйца да ги претегли за да си направим изводите. :D ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Че то на домашните петли да не са им по големи че да тъпчат яйцата повече :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2009, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ами те петлите са само домашни. Там където се произвеждат яйца в промишлени количества, кокошките да не мислите ,че имат такива екстри като петли. :arrow: :sex: няма такова нещо. И яйцето трябва да е прясно.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2009, 05:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това с петлите беше тъпа шегичка. А дали са домашни или не мисля че няма да има значение, влияние можеби ще оказва срока и начина на съхранение на яйцата. То да вземеш два захаромера от един и същ производител и при тях може да има разлика в показанията 1%. Аз не бих рискувал да направя вино или джибра с яйце. Макар че си спомнян че бащами навремето докарваше захарноста на шарата с този уникален уред от природата /покажи ли се над шарата кръгче от него с големината на 5 стотинки значи матриала е хараби.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 10:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Тези дни мерих захарноста на една слива джанка, взета от земята /т.е. презряла/ с рефрактометър. Изцедих колкото можах сока в една чаша и с пипета дръпнах една капка. Показа ми 14% :o . Рефрактометъра е автоматична температурна корекция. Преди това го проверих с вода - даде си "0".
Та чуденето ми е дали е възможна такава захарност на джанка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 612
Не е в правилния раздел, но щом питаш да кажа. Миналата година одрусах джанката на комшийката/ дървото де/, и показа 13%. Имам случай на слива с 21%. Надявам се тази година поне 2-3 сливи да задържи, които ще пратя на колега гарантиращ точен рефрактометър.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима