Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
На джанките исках веднъж да видя какво показва захаромера, но не можах да отделя сок. Просто кашата беше много гъста. Но няма да ме учуди ако са към 14. На вишните понеже малко киселеят си мислех, че захарността също ще е ниска. Да ама не - 22-23% захарност извадиха вишните..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 13:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Няма да се сърдите,но се занимавате с глупости.Захарност меря само на гроздето.Всичко друго в съотношение 3,5 към 1 сиропче и нямаш проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Преди 10 дни две джанки, саморасли, троянско, няколко проби с рефрактометър - 14-15-16% следно 15%.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2015, 23:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Някои се чудят как да добавят колкото се може по-малко захар , други се чудят как да добавят колкото се може повече ... Дали да не добавя тази си крилата мисъл в подписа си ?! :D

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Две джанки, които брах днес, показаха 19.5, но бяха малки и излезе по една кофа. Третата не беше хубаво узряла и показа 14 захарност, но пусна 13-14 кофи и дори остана малко на върха. Беше и опадало немалко. Утре имам още 5-6 по-малки да бера ще измеря и тях. Не мога да гарантирам, че измерванията, които получих са верни, тъй като пускат доста малко сок и по скоро втривам месестата част върху рефрактометъра. Едната, коята показа 19.5, пусна няколко капки сок и нямаше месеста част върху стъкълцето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Най -лесно става като се ползва няколко слоя марля, завива се плода и се стиска и се поставят 1-2 к. сок на рефрактометъра, почти без примеси.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2015, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Измерих и днешните джанки. Най- високата захарност беше 16, а най ниската 13. Останалите бяха около 14.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2015, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Моите лични наблюдения при сравняването на рефрактомер и захаромер показват известна разлика.
Например - при пробен разтвор от захар и вода и двата уреда показват едно и също с минимално отклонение.
В сокове от реални плодове има разлика като рефрактомера показва малко повече.
Предполагам че се дължи на състава на сока и неговата мътност.
Аз за себе си съм приел да вадя поне един % от показанието на рефрактомера при тестване в полеви условия, когато нямам възможност да сравня със захаромер.
При бирената мъст също има разлики - например при проверка след края на варката и съответното охлаждане на пробата - рефрактомерът показва да речем 13%, а захаромера - 12 - 12.5. След охлаждане и прецеждане на пивната мъст (преди заквасване с дрождите) показанията се доближават максимално, но все пак има малка разлика.
По време на ферментацията и при наличие на алкохол в пробата вече е ясно че трябва преизчисляване на показанието на рефрактомера в зависимост от началната захарност на материала.
(Например - при 22-24% начална захарност и приключила алкохолна ферментация рефрактомерът ще показва около 6%, но след преизчисляване се получава -2.5% /минус 2.5/)
За бирите - от 12% начална обикновено виждаме показание на рефрактомера между 5.5 и 7% , което след преизчисляване става от 2.5 - до 4% според вида на дрождите и мн. други фактори.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2015, 21:02 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
На какъв принцип работи Автоматичната температурна компенсация при рефрактометрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Какво значение имат няколко знака след запетаята, като след това се вкарва захар колко може, или докато дрождите не се предадат...Скоро варих черешова. Десет кила череши и десет кила захар. Резултата е 8 литра на 60 градуса. Аромата е сносен.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима