Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: лула на казан
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Здравейте, от вчера станах собственик на казан втора употреба за някой стар за мене нов.Та въпроса ми е относно диаметъра на лулата,струва ми се доста малък 14 мм. вътрешен диаметър за казан 120 литра.но си мисля той е работил толкова години с тази лула.Но не знам как точно е работил, защото човека който го е ползвал е починал.не ми се иска много да го преправям защото всичко е направено много солидно дебелостена лула с фланци но ако се наложи ще я режа и ще слагам друга.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Хубаво, че е дебелостенна, но ф28 е номиналния размер за твоят казан.
По мое мнение.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 23:50 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
а колко е дълга сегашната лула,както и серпентина?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
ilu6a написа:
а колко е дълга сегашната лула,както и серпентина?

лулата е 1,30 м. а сепертината като я гледам е поне 6-7 метра


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2013, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Сигурно и серпентината е на Ф14 вътрешно. Казана може да е 120литра но според мен би трябвало да се пълни с не повече от 50 литра при Ф14. Ако е за 120 литра материал и при Ф28, серпентина 12 метра... На груби сметки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
Мисля да сменя за първо време само лулата с по голяма ф 28 и да пробвам.Ракията ако излиза студена от охладитела не е ли добре или пак ще има загуби ако не е достатачно дълга серпентината?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 10:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
ако излиза студена няма загуби...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
petrov_ написа:
Мисля да сменя за първо време само лулата с по голяма ф 28 и да пробвам.Ракията ако излиза студена от охладитела не е ли добре или пак ще има загуби ако не е достатачно дълга серпентината?

защо не пробваш първо как става с оригиналната си лула,моят е 200л. лулата ми е ф22 грубо на око и всичко е както трябва,но моят охладител е цилиндър с някакви отсеци вътре ф 100 незнам дали има значение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 16:19 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
цветан написа:
petrov_ написа:
Мисля да сменя за първо време само лулата с по голяма ф 28 и да пробвам.Ракията ако излиза студена от охладитела не е ли добре или пак ще има загуби ако не е достатачно дълга серпентината?

защо не пробваш първо как става с оригиналната си лула,моят е 200л. лулата ми е ф22 грубо на око и всичко е както трябва,но моят охладител е цилиндър с някакви отсеци вътре ф 100 незнам дали има значение


Може да работи с оригиналната лула , но на много бавен огън, при силен огън има опасност да се отвори капака , като се има предвид че лулата е хваната с фланци може да стане опасно.
Нетрабва да вдига налягане а парите да приминават свободно, то ва че ракията излиза студена не е фактор, ри силен огън може да се образува тапа и казана да повърне има доста пострадали хора от това.На моя казан 160 литра лулата е ф54. На аламбика е важно парите дапреминават на ниска скорост през лулата и охладителя,за да може да има естествена флегментация, част от парите трябва да се охлаждат от капак и въздушния флегментатор.
Най известните аламбици унас са с капак и попска капа , парите се изпаряват в казана и трябва бавно да се издигнат нагоре през капака и през естествената конвекция се завихрят в попската капа и се охлаждат в капата и ниско кондензиращите пари се стичат обратно в казана и се получава минимален естествен рефлукс. Но пак казвам трябва бавен огъ и широка лула и серпентина за да се движат парите бавно за да могат част от тях да кондензирт и се стекът в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: лула на казан
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 18:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Да разбира се-абсолютно прав си...трябва да се внимава много с налягането,а малкия диаметър на лулата в случая предразполага към повишаване при по-силен огън.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима