Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Здравейте на всички! Нов съм както във форума, така и в тайнството наречено дестилация или "варене на ракия" :)
От скоро имам медно казанче 100л и го ползвам като аламбик. Лулата ми е 170см с лек наклон към казана.
Направих си и два цифрови термометъра, като единия мисля да сложа на най-високата точка на лулата, а другия точно на изхода
на казана. Въпросът ми е трябва ли да вкарам датчиците в центъра на лулата или е достатъчно да ги долепя до тръбата.
Ако е необходимо да се вкара вътре, мисля да ползвам тръбичка ф6, затапена от единия край. Ще я напълня с топлопроводяща паста и вътре ще цопна датчика.
Така ще стане ли?

И още един въпрос, ако не е нахално от моя страна :?:
Как се прави маслоуловител ("циганска лула") и къде точно се монтира на лулата? До казана, в средата или в края, преди охладителя.

Ако някой има интерес, мога да разкажа как съм си направил термометрите. Цената на единия излиза 10-12лв, точност 0.1гр, 3-4 измервания в секунда.
Време за направа (според сръчността :D ) около час-два.
Ето и снимка:
Прикачени файлове:
thermo.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 15:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 41
Местожителство: Варна
Относно разположението на термометъра - неговата цел е да мери температурата на парите, следователно трябва да е вътре в търбата на лулата. Вариянта с тръбичка Ф6 е добър, но не затапвай края, а вкарай датчика през нея до средата на тръбата, след което уплътни с тефлонова лента или тесто или каквото имаш под ръка.
Относно мястото на така наречения маслоуловител - добре е да се разположи в средата на лулата.
Термометъра не е ли готов продават такива. Каква точност има? Малко повече инфо за него ако е възможно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Колегата Hubavelko63 е отговорил за поставянето на термометрите, а аз ще добавя темата за маслоуловителя viewtopic.php?f=9&t=443
Иначе относно изработката на термометрите и аз съм заинтересован от информацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Искам да вкарам датчика в тръбичка, за да избегна контакт на парите с него. Изводите му са изолирани с термошлаух и не знам какви токсини могат да пуснат.
Тръбичката ще я утъня с пилата максимално, за да намаля инертността.
Относно термометъра видях готов на цена 29лв, а този си го сглобих от готов панел-волтметър 3+1 разряда с обхват 200mV. Цената му е 7.90лв. За датчик използвам
интегрален термометър LM35 с обхват от 0-150гр., точност 0.1гр. Чипа дава напрежение 10mV на градус. Тоест при 30градуса -> 30*0.01V = 0.3V.
Цената на чипа е 1.90лв. Захранването му е 4-12V, като консумацията е само 60nA. Спокойно могат да се ползват за захранване батерии тип паричка. Тъй като волтметъра е с обхват 200mV, правя един делител на напрежение 1/10 с един резистор 10kOm и един многооборотен тример 220kOm.
Ако се намери волтметър с обхват 2V делителя отпада. Спокойно можеш да си ползваш и мултицета на обхват 2V . Тогава минаваш още по-тънко.
Ето как изглежда сега термометърчето:
Прикачени файлове:
thermo1.jpg

А ето и накрайника, където е датчика:
Прикачени файлове:
kraj.jpg


Така ще мога да го махам от лулата, да не го повредя при почистването и.
Ако имаш още питанки, насреща съм :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Добре дошъл, Vectra :prost2: Както вече казаха колегите, лулата е с по-ниска температура от парите, затова термометърът не трябва да има термичен контакт с нея. Добре е също и да е с минимална инерция. Като се появи колегата atz, вероятно ще ти препоръча оптимален вариант за сондата.
Чудя се дали си заслужава да слагаш 2 термометъра :? Дали няма да е по-полезно втория да го топнеш във врящия материал? Така ще имаш ориентир кога наближава кипването, да понамалиш мощността, да се подготвиш за главите. Ще знаеш колко алкохол ти остава по всяко време на дестилацията, да се подготвиш и за опашките и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Нещо не е наред работата.
Не ти трябва датчик в тръбата , а в капака на казаня :D , близо до изходът за тръбата .
Бронзовата втулка не е желателна ... като материал , съображенията за инертност също .
Това са големи количества топлина процесите не са бързи , и топлинната инертност на втулка и датчик няма значение .

Според мен заваряваш задънена тръбичка в капака на казана , в която свободно да се шмуга датчика и да се маха с 2 пръста ... без резби .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2014, 14:28
Мнения: 14
Местожителство: Шумен
Благодаря за посрещането :prost: .
Втория термометър именно затова мислех да е точно на изхода на казана. Жал ми е да надупча хубавото казанче за да вкарам вътре термометъра. Ако е съвсем в началото на
лулата(изхода на казана) няма ли пак долу-горе да показва на какво положение е материала :?:

А относно термичното изолиране от лулата .... ако въпросната втулка я навия в лулата с малко повечко тефлонова лента дали няма да се получи ?
Става дума за термометъра на върха на лулата.

Като ползвах за първи път термометъра на върха на лулата (датчика беше хванат със скоба за тръбата) ми направи впечатление, че реагира много бързо даже на отваряне
на пещта (казаня ми е изграден с тухли). Както и че от време на време температурата рязко се колебае в рамките на 10-12 градуса. Но повечето време е стабилна.
:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Казахме ти НЕ :( :explode:
Ще дупчиш капака :motz:
Като не ти се заварява , ще направиш детайл тръбичка която се завива само на резба за капакът.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Vectra написа:
Като ползвах за първи път термометъра на върха на лулата (датчика беше хванат със скоба за тръбата) ми направи впечатление, че реагира много бързо даже на отваряне
на пещта (казаня ми е изграден с тухли). Както и че от време на време температурата рязко се колебае в рамките на 10-12 градуса. Но повечето време е стабилна.
:zauf2:


Преди да си направя колона дестилирах с 90 литрово казанче. Тогава нямах и термометър още. Използвах мултицета, който има сонда за мерене на температурата. Закрепих сондата в горния край на лулата преди извивката с едно парцалче. Явно е играло ролята на изолатор в някаква степен защото температурата се държеше много адекватно. Казана подгрявах на газ. До около 45 градуса се подгряваше бавно, след това много бързо и рязко се повишава температурата. При достигане на 76 гр. се стабилизира и плавно се покачва до 82 гр. През това време вече е потекъл и източен около 700 мл първак. При 82 гр. температурата се стабилизира и остава постоянна до края на събиране на тялото /питейният дестилат/. Контролирах и градуса със спиртомер. При температура 83 гр течеше дестилат 50 алк. гр. по спиртомер. От този момент започвах да събирам патоки защото температурата започва да се покачва и при 84 гр. дестилата бързо падна до 40 алк. градуси. Описах ти тази ситуация защото е подобна на твоята и да си подготвен какво може да очакваш.
Аз твърдя, че термометъра на върха на лулата е много полезен и в комбинация със спиртомера ако знаеш какво правиш и как да го направиш можеш да постигнеш много приличен резултат.

ПП: /Височината на лулата преди извивката беше 400 мм./


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Vectra написа:
Ако е съвсем в началото на лулата(изхода на казана) няма ли пак долу-горе да показва на какво положение е материала :?
Не. Там можеш да си мериш парите. Теоретично температурата на кипящата течност е равна на температурата на парата. Но това е само на повърхността. С всеки милиметър нагоре парата губи от температурата си. С колко, зависи от топлинните загуби в обема над повърхността и най вече капака (въздушния дефлегматор). Така е, защото имаме бинарна смес и алкохолът в парната фаза е повече, отколкото в течната - за да кондензира е нужна значително по-ниска температура. Термометър на капака или в паровия обем на казана не дава точна информация за течността, затова поставянето му там е безсмислено. Ако ще се измерва температурата на течността, термометърът трябва да е под т.н. ватерлиния.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Теоретично температурата на кипящата течност е равна на температурата на парата. Но това е само на повърхността. С всеки милиметър нагоре парата губи от температурата си..

Не съм съгласен с тебе,;Колоната влиза в температурен режим и става едно цяло до там където започва охлаждащата глава на колоната..... :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Мони, човека пита как да мери температура на материала в казана. Имам предвид следното - останал е примерно 5%алк в материала. ТК 96гр. Парата ще бъде 40%алк с ТК 84гр. Ако тази пара се е охладила да кажем до 88гр тя все още няма да се е кондензирала и ако термометърът е горе ще отчете тези 88гр а материалът ще е 96. Затова термометърът за течността (ако има такъв) трябва да е под нейната повърхност, а температурния режим на колоната е друга бира, колегата е с аламбик.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Аламбик. :datz: :datz:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Vectra, какъв аламбик? С купол ( попска шапка ) или без. Нещо ги недолюбвам LM35 ( до LM335 май бяха ). Стоят ми няколко от години... Тръбичката Ф6 е ОК. Трябва да е Ф6х0,5 иначе не се събира LM35. Затапва се тръбичката отпред, с медно кръгче или се изрязва част от тръбичката, спойка, пълни се със силиконова топлопроводяща паста в дъното до тапата. Само краищата на LM35 с термосвиваем шлаух, напъхва се вътре до дъното в пастата. Леко кримпване на тръбичката с кабела като преди това се вкара силикон където излиза кабела. Имаше някъде в мой пост на снимка, сензор с РТ100 изработен по тази технология. Добре е да се запоява гайка на мястото където се измерва и сензора да се завива в гайката. При отсъствие на сензора, тапа. Отвор на Ф6,5 на мястото на мерене, гайката отвън запоена и това е. А сензора да влиза вътре до средата на тръбата, ако е за парите на изхода примерно. Не мога да я намеря самоделката, ето тук този е нещо подобно. viewtopic.php?p=35553#p35553
В случай, че има ограничение за броя на термометрите... Или по приоритет според мен, парите на изхода, средата на купола ( попската шапка ) и накрая течността... Най-добре е да ги има и на трите места.
П.П. Точността на LM35 не е 0,1*С. А че може да се отчита през 0,1*С е нещо съвсем различно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2014, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Аз ще помоля за схемичка или рисунка на свързването на LM35 подобна на тази за мултиметъра. Като за потребител който не е на "ТИ" с електрониката. И възможно ли е да се направят няколко такива сонди с общ дисплей на няколко реда, който да показва едновременно няколко температури?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима