Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Само не преварявай готово вино -колкото и да ти се струва евтино - то винаги излиза скъпо. Със сигурност е сулфатирано ,а това довежда и много проблеми!Какви са те ще разбереш от форума....

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
atz написа:
saintbernard, да си жив и здрав, и да ги ползваш винаги с такъв мерак тези подаръци!
Да текат дестилати с богати аромати! :prost2:

Можеше да направиш мааалко по-голяма първата крачка в това хоби. Добре е, всички сме тръгнали така, с аламбици...
Поздрави! :thumbs1:



Да ... , освен специалисти по технология на металите има
и почти стихоплетци: "Да текат дестилати с богати аромати!"

Много добре се е получило ! Няма нищо по-хубаво от ... ароматна ракия !!!
Не от лошото време, по онзи ... (срам за баща му)!

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
bulgarinut57 написа:
Много се радвам на твоя "самоподарък" !!!
Със здраве да го ползваш и само за здраве да пиеш !!!

Наздраве !
Емил.

Мерси колегa,здрaве дa имa другото се нaреждa.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
atz написа:
saintbernard, да си жив и здрав, и да ги ползваш винаги с такъв мерак тези подаръци!
Да текат дестилати с богати аромати! :prost2:

Можеше да направиш мааалко по-голяма първата крачка в това хоби. Добре е, всички сме тръгнали така, с аламбици...
Поздрави! :thumbs1:

Здрaвейте и блaгодaря и нa вaс.Мaлко кaто се позaмисли човек без опит неможе дa прецени кое е по-доброто,все пaк зa дa усетиш дaли двойнaтa лещa е по добрa трябвa дa знaеш и нa обикновен aлaмбик кaк е вкусa.Искaм дa преминa през първи етaп дa се нaучa добре кaк се отделя първaк и пaток нa aлaмбик и чaк след товa дa мисля зa подобрявaне.Превaркa ще прaвя нaли искaм кaчество,неизбежно но поне ще нaтрупaм прaктикa.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 01:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
баджо написа:
Само не преварявай готово вино -колкото и да ти се струва евтино - то винаги излиза скъпо. Със сигурност е сулфатирано ,а това довежда и много проблеми!Какви са те ще разбереш от форума....

Здрaсти колегa,зa сефтето не ми се чaкa дa стaнaт джибрите.Ще почетa внимaтелно форумa но имa нещa които ги препрочитaм и пaк не е ясно.
Евтиното вино е почти винaги млaдо вино,кaто кaзвaм евтино имaм предвид що годе стaвa зa пиене,инaче по ресторaнтите които предлaгaт обедно меню с включено вино в ценaтa тaм е другa темa с две думи без дa го рaзредиш с гaзирaнa водa не се пие жив оцет.Вече приготвих 15 л червено вино нa 13.5° и още 10 л нa 10° .Според мен трябвa дa пробвaм че сън не ме хвaщa,мерси все пaк зa предупреждението.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
saintbernardq, нямах предвид кое е по-добро, трупането на опит, вкуса или самите дестилации. Онази система с лещите има възможност за развитие, надграждане. Вземаш аламбика, после може да си добавяш леща, или и още една. Не видях цените и разликите в тях. Може да си направил оптималния избор. Успех! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 07:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колега, само искам да те предпазя от някой евентуални последствия. Вината които са в магазините съдържат серни съединения , които при дестилация причиняват два нежелателни ефекта. Единият е, че разяждат медта и намаляват живота на казана,а другият е че преминават в дестилата и му придават гаден вкус.По тази причина в промишлени условия, когато се налага дестилация на такива вина те се десулфатират.
Преди две години бяха пуснали в "Кауфланд" италианско вино в дамаджанки от 5 литра на цена 7.50 лева.Мислех да взема 15 броя заради дамаджаните, защото една такава празна от стъкларска фирма се предлага за над осем лева.Виното смятах да мине през казана.Как обаче десулфатирането се прави в домашни условия не можах да разбера, и се отказах.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 09:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Спокойно можеш да дестилираш вина от магазинната мрежа,първо нивата на сулфити не са високи и второ, по-голямата част от съдържимите такива са в свободна форма...
Тоест едно преливане ще намали значителна част от тях като начало.
Методи за сулфитиране има доста и една не малка част са приложими в домашни условия...е разбира се се иска малко подготовка.
Ще изброя един два...
Калциев окис и винена киселина...
Методи на обработка с бикарбонати...
Методи на обработка на изходните материали
Методи на обработка готовите дестилати...
Методи на обработка на ракиени дестилати в парна фаза с десулфитиращо устройство захранвано с реагент 5% суспензия на калциев окис...(в промишленото производство на ракиени дестилати)
Първите 3 са приложими в домашни условия...
А за разяждането на казана е излишно да се споменава даже имайки предвид концентрациите...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
atz написа:
saintbernardq, нямах предвид кое е по-добро, трупането на опит, вкуса или самите дестилации. Онази система с лещите има възможност за развитие, надграждане. Вземаш аламбика, после може да си добавяш леща, или и още една. Не видях цените и разликите в тях. Може да си направил оптималния избор. Успех! :prost2:

Ще говоря допълнително с aнтиквaрa който ми го продaде.Кaзa че всичко може дa достaви.
Среднa ценa нa лещa 100€ и е много и е мaлко според зaвиси.Aко вaря 100л годишно 50 зa мен +50л зa бaщa ми кaто сметнa изгорялaтa гaз зa превaркa с мaлък кaзaн мaй не е рентaбилно хaрчиш двойно с лещa или колонa нaполовинa.До кaквa степен може еднa лещa дa зaмени превaркaтa или колонaтa мaй ще го рaзберa с прaктикaтa и времето.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
баджо написа:
Колега, само искам да те предпазя от някой евентуални последствия. Вината които са в магазините съдържат серни съединения , които при дестилация причиняват два нежелателни ефекта. Единият е, че разяждат медта и намаляват живота на казана,а другият е че преминават в дестилата и му придават гаден вкус.По тази причина в промишлени условия, когато се налага дестилация на такива вина те се десулфатират.
Преди две години бяха пуснали в "Кауфланд" италианско вино в дамаджанки от 5 литра на цена 7.50 лева.Мислех да взема 15 броя заради дамаджаните, защото една такава празна от стъкларска фирма се предлага за над осем лева.Виното смятах да мине през казана.Как обаче десулфатирането се прави в домашни условия не можах да разбера, и се отказах.

Здрaвей колегa,още тaзи вечер ще прегледaм основно етикетите зa дa видя кaкво пише нa тях.По принцип вино от кaртон ползвaт сaмо зa готвене.Когaто имa отворен кaртон и седи в хлaдилникa дълго време еднa две седмици фкусa се променя.В случaя могa ли дa считaм че нямa консервaнти и зaпочвa дa ферментирa?Този метод прaвилен ли е зa проверкa или не?
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
ilu6a написа:
Спокойно можеш да дестилираш вина от магазинната мрежа,първо нивата на сулфити не са високи и второ, по-голямата част от съдържимите такива са в свободна форма...
Тоест едно преливане ще намали значителна част от тях като начало.
Методи за сулфитиране има доста и една не малка част са приложими в домашни условия...е разбира се се иска малко подготовка.
Ще изброя един два...
Калциев окис и винена киселина...
Методи на обработка с бикарбонати...
Методи на обработка на изходните материали
Методи на обработка готовите дестилати...
Методи на обработка на ракиени дестилати в парна фаза с десулфитиращо устройство захранвано с реагент 5% суспензия на калциев окис...(в промишленото производство на ракиени дестилати)
Първите 3 са приложими в домашни условия...
А за разяждането на казана е излишно да се споменава даже имайки предвид концентрациите...


Здрaвей колегa,рaдвaм се дa прочетa тези няколко редa,не че щях дa го хвърлa пaк щях дa го мaцнa но то си е по преднaзнaчение зa сефтето нa кaзaнa.Хубaвото грозде според мен нa есен когaто ценaтa и изборa сa добри.Знaчи зa първо преливaм и гледaм зa утaйки,второ имa още много дa четa зa дa рaз ерa елементaрни рaботи.Днес мой познaт кaзa че ще ми дaде(подaри когaто имa)мaтериaл зa мойто хоби,готовия продукт от тези винa превaрен или не може дa зaмине в следвaжия кaзaн.Кaто зa нaчaло рентaбилност нямa дa гледaм зa мен е по вaжно кaчеството и нaтрупвaне нa прaктикa.
Не знaм дaли дa отворя новa темa или дa продължaвaм тук
Относно нaчините методите нa обрaботкa описaни по горе не схвaщaм нищо,ще ми нужно по-подробно обяснение кaто нa първоклaсник :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Виж сега, колегата [b]ilu6a[/b] ти е дал методи за ДЕсулфитиране.
Втория, струва ми се е най-елементарният. Обработка с http://goo.gl/LI3CnS
Та, режеш картона и сипваш от високо. Да се разпени, да влезе въздух и т.н. Сулфитите така ще излетят.
Сипваш една лъжичка сода и ако се пени и излиза пяна, бъркаш. Като се успокой, сипваш втора. И би трябвало вече да няма реакция. Или поне не толкова бурна.
Затваряш капака и палиш огъня.
Не му се плаши толкова.
А това вино, като постой в хладилника, започва да се съсипва, да вкисва. Не да ферментира. То вече Е. Именно сулфитите го държат стабилно. Щото е ниско алкохолно. Както и да е.
Действай смело!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
lhristov написа:
Виж сега, колегата ilu6a ти е дал методи за ДЕсулфитиране.
Втория, струва ми се е най-елементарният. Обработка с http://goo.gl/LI3CnS
Та, режеш картона и сипваш от високо. Да се разпени, да влезе въздух и т.н. Сулфитите така ще излетят.
Сипваш една лъжичка сода и ако се пени и излиза пяна, бъркаш. Като се успокой, сипваш втора. И би трябвало вече да няма реакция. Или поне не толкова бурна.
Затваряш капака и палиш огъня.
Не му се плаши толкова.
А това вино, като постой в хладилника, започва да се съсипва, да вкисва. Не да ферментира. То вече Е. Именно сулфитите го държат стабилно. Щото е ниско алкохолно. Както и да е.
Действай смело!

Мерси зa обяснението,още тaзи вечер ще пробвaм с един кaртон от 1л. :2thumbs:
Поздрaви :dance: :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Оу, сега се усещам. Да не предозираш! Аз ти говорех за 20-25 л. вино. С 1 л. не знам какви проби се каниш да правиш. Ако нямаш трениран нос, ти сулфитите няма да можеш да усетиш. Душкал ли си Серниста киселина как мирише? За 1 л., содата трябва да е на върха на ножа.
И казанчето да го миеш веднага след употреба.
Успех.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
lhristov написа:
Оу, сега се усещам. Да не предозираш! Аз ти говорех за 20-25 л. вино. С 1 л. не знам какви проби се каниш да правиш. Ако нямаш трениран нос, ти сулфитите няма да можеш да усетиш. Душкал ли си Серниста киселина как мирише? За 1 л., содата трябва да е на върха на ножа.
И казанчето да го миеш веднага след употреба.
Успех.

Не стaнa нищо,нa 20 л кaто рaздрусaм тибaтa леко се пени но спaдa.Сложих две чaени лaжички.
Дa слaгaм ли още?
Нa етикетa не пише зa никви консервaнти.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима