Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B ... 0%B3%D0%B8


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 22:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Не знам защо [b]бай Танас[/b] сложи този линк тук, но той е за друга тема.
[b]saintbernard[/b], аз ти казах, че няма да стане с тази горелка. Но това не е важно. По-важното е, това което виждам. А то е, че се мъчиш и караш по метода "Проба, грешка - случаен успех". А така няма да стане. Причините са много. Една от тях може да е самата тенджера. Възможно да е от ЦАМ, или дори от Al. Нямаш опит, трябва да си го признаеш. И с риск дори да промениш проекта в движение, да се обърнеш към профи. Защото, така, както си го подкарал ще има да купуваш оборудване и консумативи, дето е възможно никога повече да не ти влязат в употреба. Няма ли около тебе майстори, дето се занимават с такива заварки? Колко да струва?
А най-лесно е - защо не се обърнеш към Трансформърса. Дори на лични. Той, знам се подвизава по твоите ширини и поне с терминологията за това, което трябва да купуваш, а и с технология би могъл да помогне. Поне от това, което съм виждал, направено от него. И е печен, отзивчив.

В никакъв случай не искам да те обезкуражавам. Не ме разбирай погрешно.
Успех желая. Но виждам, че имаш трудности.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2014, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2014, 14:00
Мнения: 26
Местожителство: Хисар
Не претендирам за големи познания , но това поялниче ми се вижда... ялово . имам такъв , та чак трудно калайдисвам многожичен проводник 2,5

_________________
http://atos67.snimka.bg/trifon-zarezan/ ... ost.811100


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 05:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
saintbernard написа:
Днес купих поялник 100w и флюс нa прaх. Нa него пише Ag flux, рaзбирaм че е зa сребърни електроди.


Този поялник и флюса който си купил са абсолютно несъвместими. :!: Флюса ти е за сребърни припои и е за температура 380 - 720 гр /С/.
С това мижаво поялниче нищо няма да стане. Моят е 150 вт и е голяма мъка с него за материали с дебелина на стената 1.5 мм и нагоре. Сега си купих 250 вт да пробвам с него.
За меки припои и неръждаеми материали ти трябва флюс TIN FLUX 157. Той е за температури от 150 до 420 гр /С/. По спецификация го дават, че е универсален - много активен в мед, стомана, отличен за неръждаема стомана. Говорим за калаени припои и запояване с поялник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С това от картинката са ми творбите... ;) 150W поялник. Нормално работя с него на 180-200VAC. По сметки излиза мощност от 100 до 125W. Процедурата на работа я описах в предните постове. Има още една съществена подробност, натрупания опит при работа с калаени припои...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Блaгодaря зa бързите отговори колеги.Ще вземa по мощен поялник,не ми се ризкувa с този a и е почти 30€ с допълнителните човки.
Също ще пптърся и флюс тин 157
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2014, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Ако вдигнеш температура над 220 С няма да държи :D .

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2014, 01:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
:D :megagrin: теоретично 220° нaмa инaче ще литне кaпaкa в космосa :megagrin:
Нa прaктикa котлонa е 6.5кв но достa си е нaпечено от долу.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2014, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Здрaвейте колеги,днес нaпрaвих среднaтa чaст нa охлaдителa.Ползвaх сребърни електроди 1.5мм със 20% сребро.Някaкси се получи със нормaлнa горелкa пропaн бутaн,зa мен е все още е зaгaдкa но стигнaх до изводa че е по-мощнa от мaлките горелки тип игрaчкa.Минaлaтa седмицa се мъчих дa рaзпоя едни медни тръби 64мм с мaлкa горелкa тип флaкон и не стaнa,с голямaтa стaвa 2.8кв пише нa горелкaтa гaз пропaн.
Утре ще видя кaк ще се спрaви със по-големи тръби.
Един въпрос,зa нормaлен aлaмбик нaклонa трябвa ли дa е нa 45° към охлaдителa или може дa е нa 90°?

След кaто решох че ще го прaвя от неръждaвейкa среднaтa чaст се получи 2м тръбa,при тоя рaзмер нa 90° лулa не е проблем но нa 45° леле ще трябвa охлaдителa дa е под нaлкон.
Лулaтa е от кaзaнa с 54мм почти до върхa после нa 42-35-28 и охлaдителa е нa 25-26мм серпентин 2м длъг тип Либиг.Външно ще е 64мм меднa тръбa,шибaрен крaн от долния крaй зa прецизно охлaжде.
Кaк ви се струвa дизaйнa?кaзвaйте слушaм и приемaм всякви критики.
Пaк ме зaчовъркa обемa и нещо не могa дa се решa дaли дa съединя двa кегa или сaмо с един.Сегa кaто трябвa дa прaвя дупкa зa изтaкaне още не смея че после нямa дa ми е от ползa.

Поздрaви :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2014, 06:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
saintbernard написа:
Един въпрос,зa нормaлен aлaмбик нaклонa трябвa ли дa е нa 45° към охлaдителa или може дa е нa 90°?

Лулaтa е от кaзaнa с 54мм почти до върхa после нa 42-35-28 и охлaдителa е нa 25-26мм серпентин 2м длъг тип Либиг.Външно ще е 64мм меднa тръбa,шибaрен крaн от долния крaй зa прецизно охлaжде.
Кaк ви се струвa дизaйнa?кaзвaйте слушaм и приемaм всякви критики.


Наклона на лулата не е нужно да бъде чак нa 45°. Прави се лек наклон към казана или към охладителя според това какви са ти целите. При мен е на 90°. За кондензера не ми стана ясно точно какво правиш. Мисля, че смесваш два типа охладители. Кой от двата си избрал?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2014, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
saintbernard написа:
След кaто решох че ще го прaвя от неръждaвейкa среднaтa...

...Лулaтa е от кaзaнa с 54мм почти до върхa после нa 42-35-28 и охлaдителa е нa 25-26мм серпентин 2м длъг тип Либиг.Външно ще е 64мм меднa тръбa,шибaрен крaн от долния крaй зa прецизно охлaжде...

....Пaк ме зaчовъркa обемa и нещо не могa дa се решa дaли дa съединя двa кегa или сaмо с един...

Първо си реши въпроса с обема и след това са другите неща!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2014, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
IVO 68 написа:
saintbernard написа:
Един въпрос,зa нормaлен aлaмбик нaклонa трябвa ли дa е нa 45° към охлaдителa или може дa е нa 90°?

Лулaтa е от кaзaнa с 54мм почти до върхa после нa 42-35-28 и охлaдителa е нa 25-26мм серпентин 2м длъг тип Либиг.Външно ще е 64мм меднa тръбa,шибaрен крaн от долния крaй зa прецизно охлaжде.
Кaк ви се струвa дизaйнa?кaзвaйте слушaм и приемaм всякви критики.


Наклона на лулата не е нужно да бъде чак нa 45°. Прави се лек наклон към казана или към охладителя според това какви са ти целите. При мен е на 90°. За кондензера не ми стана ясно точно какво правиш. Мисля, че смесваш два типа охладители. Кой от двата си избрал?

Здрaвей,охлaдителa е тип Либиг,извинявaм се зa бъркотиятa.
Относно нaклонa смятaм дa прaвя Aлaмбик зa рaкия .
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2014, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
atz написа:
saintbernard написа:
След кaто решох че ще го прaвя от неръждaвейкa среднaтa...

...Лулaтa е от кaзaнa с 54мм почти до върхa после нa 42-35-28 и охлaдителa е нa 25-26мм серпентин 2м длъг тип Либиг.Външно ще е 64мм меднa тръбa,шибaрен крaн от долния крaй зa прецизно охлaжде...

....Пaк ме зaчовъркa обемa и нещо не могa дa се решa дaли дa съединя двa кегa или сaмо с един...

Първо си реши въпроса с обема и след това са другите неща!

Прaв си от тaм тръгвa всичко.Ще се придържaм към първонaчaлния плaн дa е с един кег .
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2014, 19:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Поздравления от мен!
Но имам питания:
Защо, за бога този охладител е тооооолкова огромен? Да не смяташ, че така ще пестиш вода? Със сигурност, и една трета от дължината му ще върши същата работа.
И 2 - тази колона, колона ли ще е? Ще има ли пълнеж, охлаждаща глава нещо? Сега нищо такова не виждам.

А, ако смяташ само така, както е да я ползваш, то щеше и 20 санта нагоре да стигнат, после коляно и охладител 30-40-50 санта и това е.

Не знам, на мен ми се вижда огромно това нещо. Като си представя и котлона и кега отдолу... ми ти не само стойка, трябва платформа да си правиш, за да стигаш върха и да гледаш термометъра. И със сигурност ще стърчи над дувара.

Не знам, казвам пак, може би аз не схващам идеята на толкова дълга тръба без охл. глава в нея. Може би ще разчиташ на естествено охлаждане и рефлукс от само себе си. но в това няма логика. Тръбата си е тръба. Тя транспортира...
Де да видим, какви си ги намислел. Може да има и скрит коз.

Но заварките - евала. Справил си се.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2014, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Колегата ihristov написа : Де да видим, какви си ги намислел. Може да има и скрит коз.

Но заварките - евала. Справил си се.

Чувствам се малко задължен да отговоря, не съм се натискал , но santbernar харесал и ме попита след като огледал форума и му разказах за моята система. Понеже казана ми 65л не е меден реших да му сложа колона около метър , медна все пак да имат парите контакт с мед. Първо направих колона с охлаждане на главата и пълнеж, но бързо се отказах. То си е фул тайм джоб не можеш да се отделиш и все регулираш водата даже с прецизни кранчета. Варя в кухнята и я омотах с тръби и след като вече бях заел печката на жена ми и като заех и крана на мивката страна страшно. Изкарах дестилат на много висок градус и без вкус на нищо, абе чиста водка, а целта ми е ароматна ракия. Махнах охлаждането и аромата се подобри, а и не се налагаше да стоя нон стоп и да въртя кранчетата за вода по вече. После намалих пълнежа и даже го махнах напълно. Оставих естественото охлаждане, което работи много добре особено в началото когато отделям първака. Следя температурата на капака на тенджерата и на върха на колоната с термометри на които само сондите са на посочените места, а иначе дисплеите са свързани с ширмовани кабелчета(фабрично) и са на удобно място за отчитане, имат и възможност да сигнализират на нагласената температура. Както казах в началото явно има някакъв отлив и рефлукс защото като потече първака има значителна разлика в температурите на капака на тенджерата и колоната. По късно е само 1-2 градуса. След като придобих известен опит и сравнявах отчитането на термометрите и измервах градусите на готовия дестилат през 100мл сега паля котлона когато колоната стигне 50 градуса(около 25-30минути термометъра се обажда) намалявам горелката така че много плавно да продължи нарастването на температурата. Сядам си на компютъра или си правя каквото реша. Единствената ми грижа е да следя като станат 500мл първак да ги махна и после да наглася горелката да ме задоволява струята на изтичане да е вертикална и около 2 -2:30 часа нямам грижа. Когато термометъра се обади на 96 градуса, което отговаря на малко над 40алкохолни градуса отивам и слагам съд за патоки и събирам докато термометъра ме извика на 98 градуса. Така за мен работи и съм много доволен.
Намирам като недостатък на колоната на santbernar, че е наклонена, охладителя е много голям(аз ползвам серпентина и сменям горната половина на водата). При него трябва укрепване че е доста изместена от центъра на тежестта, но той ще реши проблема с някакви подпори което ще отежни цялата система.
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, GECATA и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима