Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 21:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Здравейте и от мен !
Нов съм във форума, както и във варенето на ракия :) Преди около година и половина с баща ми изровихме от тавана казана за ракия на дядо ми, който е около 60 литра и не беше ползван около 10 години.Промихме го с оцет и сол, след това обилно измиване с вода и казана светна.При първото варене и преваряване на гроздов материал и като начинаещи изкарахме около 15 литра ракия на 50 градуса.Следващото зареждане след година количеството беше вече 28 литра на 48 градуса И тъй като апетита идва с яденето въпроса ми е следния: това което се вижда на снимката е така наречената "серпантина"-как в действителност се нарича и не е ли по добре да бъде с истинска серпантина казана(макар че не се оплаквам от добива на ракия, защото не пия :) просто хоби) с цел по-добро охлаждане на парите? И втория ми въпрос е за лулата на казана , която е дълга около 80 см. и е дебелостенна, но поради факта че при огъването и видимо не е използван пясък на свивките е доста прегъната-това може ли по някакъв начин да намали парите от казана към така наречената ми "серпантина
Извинявам се за дългия пост но това е дилема която ме мъчи от както се захванах с варене на ракия,защото изчетох доста неща във форума и ми се ще па макар и не пиещ да се усъвършенствам :)
Благодаря предварително на всички, който решите да ме посъветвате !

Прикачени файлове:
varwwwclientsclient1web2tmpphpuL9P13.jpg

Прикачени файлове:
varwwwclientsclient1web2tmpphpJE6KgT.jpg

Прикачени файлове:
varwwwclientsclient1web2tmpphpL3MlqB.jpg

Прикачени файлове:
varwwwclientsclient1web2tmpphpSElwJn.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Don Miteron написа:
При първото варене и преваряване на гроздов материал и като начинаещи изкарахме около 15 литра ракия на 50 градуса.Следващото зареждане след година количеството беше вече 28 литра на 48 градуса


Don Miteron, обясни по-подробно как точно процедирате, за да можем да помогнем с нещо . Първак и патоки отделяте ли! Все си мисля, че нещо бъркате. Няма как от 60 л казан да излезе 28 л на 48 алк. гр. Това разредено общо количество ли е? Дори и така да е пак не се връзват сметките. Кондензера как точно го използвате? На колко температурни градуса тече дестилата? Пък ако е така както казваш не пипай нищо по казана. Той явно от въздуха вади ракия :prost:

ПП: За лулата не се притеснявай, нищо и няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
:) Личи си че съм новобранец !
Извинявам се, че не уточних. 28 литра получих от два казана и половина първо варене без да отделям първак и патоки. Патоката я спрях тогава когато спря да се пали ( така съм чул от хора, които варят редовно ракия-може и да е грешно).След това цялото количество го преварих, като разредих предварително с вода до към 25 градуса и отделих около 300 гр. първак и патоката този път я спрях на 40 градуса.Резултата беше 19 литра ракия но не помня на колко градуса, мисля че беше около 70 но пак казвам че не помня точно.После разредих с " розовия Девин" и получих въпросните 28 литра на 48 градуса.
А относно температурните градуси... никога не съм ги мерил и не знам с какво да го направя.Ще съм благодарен за малко помощ и тук


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Don Miteron написа:
:)
А относно температурните градуси... никога не съм ги мерил и не знам с какво да го направя.Ще съм благодарен за малко помощ и тук


viewtopic.php?f=18&t=2430


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Благодаря на IVO 68 !
Но все пак отново моля за мнение относно така наречената ми "серпантина", а именно има ли смисъл да я сменявам с истинска серпантина с цел по-добро охлаждане на парите?
Предварително благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 22:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 565
Местожителство: София
Колега Don Miteron, добре дошъл и от мен.
На първата и втората снимка виждам охладителя, надявам се. Но за мен е тайна как охлажда дестилата? Не виждам вход и изход за вода... Виждам тръба с диаметър около 10-12-15 см., вход отгоре за лулата и дълга тръбичка, най-вероятно изход за втечнения продукт. Как се работи с това чудо? Може би го потапяте в някакъв съд... Или?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 22:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Don Miteron написа:
Благодаря на IVO 68 !
Но все пак отново моля за мнение относно така наречената ми "серпантина", а именно има ли смисъл да я сменявам с истинска серпантина с цел по-добро охлаждане на парите?
Предварително благодаря

Ако охлажда дестилата и няма топла ракия, за какво трябва да сменяш нещо което работи? :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2014, 05:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
IVO 68 написа:
Кондензера как точно го използвате? На колко температурни градуса тече дестилата?


Понеже не виждам от снимките да има щуцери предполагам, че кондензера се поставя в съд пълен с вода. С ръка поне не сте ли опипвали струята на дестилата - гореща, топла, хладка или студена???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2014, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Благодаря на всички за мненията :)
Действително пропуснах да отбележа че тръбата стой потопена в метален казан с вода, като в самия казан има входяща и изходяща вода. Относно температурата определено тече студена.Само веднъж потече топла ама то беше, защото засилих много огъня и... прехвърли. И като цяло извода до който стигам от вашите мнения е, че действително щом работи по-добре да не го пипам:)
Много от нещата свързани с процеса от залагането на пращината до изваряването и съм научил от тук още преди да се регистрирам.Единственото което ме тормозеше беше ефикасността на "серпантината" ми но вече тая "мъка" отпада благодарение на Вас.
Отново благодаря и разбира се и от мен Наздраве па макар и с биричка :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2014, 13:42 
Offline

Регистриран на: 26 Мар 2014, 13:09
Мнения: 2
Прикачени файлове:
28_img_0737.jpg
Здравейте.Вашият охладител се използва често в Македония и Сърбия.
Прикачени файлове:
imagesCAKJGRB2.jpg

Не знам дали успях да кача скицата.защото не съм на ти с компютъра.
Поздрави и наздраве на всички :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Липсва му противотока! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима