Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Темата е старичка, но е съвсем нормално да затихне след шедьовърът на TRANSFORMERS :klatsch: .
На мен пък не ми пука че ще се изложа и мисля, че точно тук е мястото да покажа собствено ръчно изработената си колонка. Изработката е на класическа ЛМ колона, като на снимките ще покажа и точките за които намерих малко информация във форумът и срещнах затруднения за изработката.
Прикачени файлове:
IMG_20160731_191017_HDRr.jpg
,
Прикачени файлове:
IMG_20160731_191329_HDRr.jpg
,
Прикачени файлове:
IMG_20160710_092632r.jpg
,
Прикачени файлове:
IMG_20160802_194342r.jpg
,
Прикачени файлове:
IMG_20160731_192416r.jpg
,
Прикачени файлове:
IMG_20160723_174116r.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
skyly написа:
....мисля, че точно тук е мястото да покажа собствено ръчно изработената си колонка. Изработката е на класическа ЛМ колона............

Понеже от снимките не се вижда добре, ще попитам дали имаш отвор за връзка с атмосферата в горния край на рефлуксния кондензер?

Ето една приблизителна примерна инструкция за работа с ЛМ колона при производство на спирт от този сайт. http://translate.googleusercontent.com/ ... dhqy0KlqAQ

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези инструкции са за всеки тип LM /управление на течност/
За да се получи неутрален продукт, се препоръчва:

1. Изолиране на колоната.

2. Затворете крана за дестилата напълно ( 100% режим на рефлукс). Уверете се, че кондензатора работи. Трябва да може да се контролира потока на охл. вода, тъй като това ще позволи да се произвежда по-чист продукт.

3. Загряване на кашата до кипене.

4. Когато горната част на колоната се нагорещява (да речем до 76-77 ° С), намалете мощността.

5. Бавно завъртете крана на кондензатора за получаване на поток охлаждаща вода. Водата на изхода трябва да е гореща, но така, че да няма излитане на пари. Това ще доведе до връщане на топъл рефлукс.

6. Задържа се кондензера на 100% (равновесие) в продължение на най-малко 30 минути. Това помага да се изгради подходящ градиент на различни продукти по височина в рамките на колоната. Най летливите ще се концентрират във върха на колоната.

7. Отваря си изходния кран за получаване на продукт около една капка в секунда и се събират 150 и 250 мл първопоток. Наблюдавайте температурата. Тя трябва да се повиши малко. Това количество първопоток никога не се пие, или "рециклира", а се изхвърля или се използва за технически цели.

8. Затворете крана за дестилата, за да се увеличи скоростта на водния поток на кондензатора в продължение на 15 минути.

9. Отваряне на крана за дестилата, за да се получи дебит 2-3 капки в секунда и се отделят 150ml глави. Наблюдавайте температура на колоната, и се уверете, че кондензаторът втечнява всичко. Също така може на мирис и вкус да се уверите, че сте извън главите.

10. Сега преминете към събирането на тялото. Можете да направите много от това с помощта на термометъра (в горната част на колоната). ТЕМП ще остане сравнително постоянна, ако работите с подходящ процент. Просто трябва да се намери оптимална скорост на излитане на парите. Тя е комбинация от подгряване на казана, потока на охлаждане на кондензатора (т.е. колко е студена рефлуксната течност ), и количеството на дестилата което се връща обратно в колоната (т.е. съотношението на рефлукс). Обикновено, за съотношение 4 до 1 колоната работи доста добре.

11. Когато стигнете до точката от около 75-80% от отстранен етанол (може предварително да се изчисли колко етанол е имало в началото при зареждне и да се изчисли колко е бил изваден, чрез измерване на обемите и АБВ от това, което сте извадили като обем). Когато стигнете до 75%, може да се наложи отново стабилизиране на колоната от време на време, за да се запази постоянна скоростта. Въпреки това, едно нещо, което трябва да направите, е да се премине към събиране в малки контейнери (да речем 200 мл). Сега е времето, когато ще се прави преход към опашките. Събирането на малки обеми, ще ви позволи да се направи много внимателно отсичане на момента на прехода към опашката.

12. Когато напълно се открие, че сте достигнали опашките (ABV пада, температурата се променя, и не сте в състояние да ги задържите стабилни), тогава се повишава температурата в котела, и се оставя крана на отбора широко отворен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
IVO 68, :respekt:
Перфектно описание на процеса. Как ми липсваше тази инструкция миналата неделя, когато тествах колоната. От точка 8 нататък всичко съм изпълнил точно, но докато се сетя какво съм чел и еуфорията от това, че тече и дестилирам за първи път, отделих 1,2 литра първоток и 300мл глави :wallbash: (в темата за джанковата съм описал). После всичко си беше точно по инструкцията, която си написал. Малко се отклоних от темата.
За колоната: Отгоре си е отворена към атмосфера. Гледах, че руснаците слагат капа с малък отвор ф6-ф8, аз сложих една капачка от спрей, която не е плътна с идеята ако изтърва малко пара тя да се забави при капачката и да се втечни. Макар че при такъв голям рефлуксен кондензатор (малко се презапасих) едва ли някакви пари ще преминат. Водата изтичаше с температура около 45-50 градуса на пипане, а беше настроена на 0.5 литра в минута.
Останалите елементи от бойната техника не са за снимане. Два руски спиртомера, български захаромер.
Разбира се колоната не е завършена. Ще има и фланец за кега ф119 -L304, който съм поръчал, още един термометър вътре в съда за да виждам момента на завиране и евентуално бъркалка монтирана на фланеца. 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
skyly написа:
...... Гледах, че руснаците слагат капа с малък отвор ф6-ф8, аз сложих една капачка от спрей, която не е плътна с идеята ако изтърва малко пара тя да се забави при капачката и да се втечни. Макар че при такъв голям рефлуксен кондензатор (малко се презапасих) едва ли някакви пари ще преминат. Водата изтичаше с температура около 45-50 градуса на пипане, а беше настроена на 0.5 литра в минута.


Отвора за връзка с атмосферата трябва да е проходен. Препоръчвам ти да махнеш тази капачка от спрей. Целта на този отвор е да пропуска свободно, ако в горния край на кондензера се съберат нискокипящи компоненти, които се изпаряват при температури по-ниски от 78 гр. С. Затова се препоръчва работната температура на кондензера да бъде 76-77 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
skyly написа:
Гледах, че руснаците слагат капа с малък отвор ф6-ф8

Къде си го гледал? Не е ъъа професионално :D
Обикновено е тръбичка, може и шлаух. Има си и име - трубка связи с атмосферой.
Освен написаното от Иво си има и други предназначения. Например:
- обезвъздушаване в началото. Спиртните пари са по-тежки от въздуха, постепенно се издигат, гонят въздуха през тръбичката и изпълват равномерно рефлуксния кондензатор. Много важно е рефлуксният кондензатор да се изпълни със спиртни пари, а не смес от въздух и спирт.
- спомага за стабилно налягане в системата, без пулсации.
- ако задавиш колоната и е отвор, през него ще изригне фонтан горещ спирт - твърде огнеопасно, а тръбичката можеш да я потопиш в съд с вода при рискови експерименти.
- ако е прозрачна, по конденза в нея ще се научиш да правиш изводи за работата на колоната
- можеш да я свържеш към малък охладител, за да втечниш парите - примерно за да нямаш загуби ако по някакви причини спре охлаждането на рефл. конд. (това е патент на victoryvt ;) )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Благодаря и на двама ви за включването. :respekt: Ако изпълня всичко, както сте го описали ще изкарам съвсем чист спирт, а не това е целта на занятието. Искам да пия ракия :roll: , а не да си правя водка. Макар че вчера като варих изкарах средна фракция на 85% (в темата за джанковата ще опиша процеса :) ).
Капачката отгоре е толкова хлабава с отвори отстрани, покрай тръбичките за охлаждането, със сумарен чист отвор около ф10(на око премерен).
Температурата на върха на колоната при при почти спряна вода не мога да я вдигна повече от 40 градуса, освен при нулев рефлукс (като събирам патоки). Тогава температурата стига до 66 градуса в кондензатора и 93-4 при кранчето за отлива. Основният ми проблем е в подгрева. 45 литра материал протича след 2 часа и още 6 часа ми трябват да ги дестилирам, при усилен на макс котлон. Ще пробвам първо с дюзата (1,6 е в момента), а после ще сменя и редуцира с такъв за високо налягане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
skyly написа:
а после ще сменя и редуцира с такъв за високо налягане.

Него задължително, и гледай нещо качествено.
А времето ще го съкратиш с много. Ако направиш и един кожух около кега за задържане на топлината, ще направиш икономии на газ и още време също.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Казанчето е облечено - с подръчни материали, но все пак не е голо. Всъщност направо качвам клип как вадя първакът.


А по темата. Вчера ми пристигнаха китайските спиртомери комплект - 0-40, 40-70, 70-100 и термометър. Сверих ги с руския - точно колкото него показват, само дето им виждам и половинките на градусите :cooler:
http://www.ebay.co.uk/itm/262553321205?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
И с ямурлук да го завиеш, пак грееш само дъното, а горещия въздух не се ползва.
Нещо подобно имам предвид. Някой стар варел, от тези дето държахме нафта може и да стане. Режеш, две пантички, някой и друг отвор отдолу за въздух и те така.
Имам и варела и всичко, и вече около 15 години още го правя.
Прикачени файлове:
SetWidth500-8.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Сега вече те разбрах. :respekt: . Имам всичко за целта.
Завих го по тоя начин за да не изстива при полъх на вятъра, че площта е голяма и лек полъх охлажда с няколко градуса. Ще му направя кожух от стар варел и ще облека него със смешната изолация, но първо да ми пристигне фланецът за да мога да си го почиствам отвътре с ръка. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, vnnaidenov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима