Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 17:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2009, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Казан от Войнишки тенджери под налягане мисля ,че бяха около 120л за 150лв от неръждавейка или алпака, един познат си е купил такав от пункт за скрап миналото лято.Който е мераклия за такъв казан да обикаля скрападжийте и ще намери,а и цената може да е надолу с тоя спад на желязото. :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2009, 08:43 
Offline

Регистриран на: 19 Ное 2008, 09:28
Мнения: 1
http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=21004&c=1&errset=1&dflid=3&df=45806


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
За казан реших да ползвам подобен войнишки казан закупен от военният магазин на старо.

Сравнително запазен. Напълних го с вода да проверя дали тече - за сега теч не бе открит.
Изрязах на капака му с ъглошлайф отвор за тенджера. Първо купих една евтина за 15 лв, но като размислих, реших, че стената и е много тънка и се огъва та може в процесът на работа да ми направи с времето проблеми когато боравя с лулата. Затова купих друга с по-дебели стени. Оптимален размер за мен бе 28 см. диаметър - 10 литрова тенджера.

Така казанът напълнен до горният ръб поема 80 литра течност, после отгоре в скосената си част остава място за 30 литра и тенджерата 10 - общо свободно място над течността се събира около 40 литра. Материал 80 л. и свободно място над него 40 л. Предполагам, че съотношението е нормално.

На капака по средата следва да пробия дупка ф=35 и в нея да вкарам около 10 см тръба за която ще се захване лулата. Тръбата мисля със заварка от вътрешната и външната страна за по-здраво. Дъното на тенджерата е дебело, дано да може да му се прави заварка. Тенджерата също мисля за се завари за нераждавейката с вътрешна заварка и.... от вънка/от горе, замазване със силикон.

На горната страна на тази 10 см. тръбичка ще има фланец 35мм, за който ще се хване и самата лула. Лулата ще бъде с дължина 1.50 м. с дебелина 35мм и стена 1мм. медна твърда тръба като на чупките ще се заварят 90 гр. ъгли.

От другата страна на лулата ще има също фланец 35мм. с къса тръбичка около 10 см. която ще влиза в намалител от 35 на 22 мм, и ще влиза в охладителя.

Охладителя ще бъде с 22 мм. мека медна тръба 6м. с дебелина 1 мм. Много трудно я намирам тази тръба.... сега чакам да ми я доставят с куриер......

Охладителната тръба ще завършва в долната си част с преходник на 22мм. чрез който ще премине през стената на бидона. Бидона ще бъде 150 л. пластмасов. След преходника, мисля, да поставя 10 см. тръбичка с дебелина 15мм, през преходник 22/15. Охлаждащата тръба ще има в двата си края ъгли на 90 гр.

Капакът на казана мисля да захвана с 4 талрепчета Ф-6мм. и с натягане да обера хлабината на силикона. В улея му мисля да поставя/залея силикон издържащ до 300 гр. Силиконът е по-гъвкав за разлика от други пластики издържащи на висока температура, та мисля, че след натягането ще уплътни добре.

На капака все още разсъждавам дали да не поставя една тръбичка дълга 10 см. Ф-15мм. до изхода за лулата и в нея да вкарвам термометър да измервам температурата на спиртните пари. :mocken:


Когато направя заварките и приготвя някоя част ще направя снимки.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Въпрос към разбиращите:

В улеят на капака на казана съм намислил да поставя мек силикон издържащ до 300 гр. Предполагам, че по края от вътрешната страна, може би ще остане някаква линия около 2 мм. която предполагам, ще има досег с ракиените пари. Това може ли да е проблем и може ли силикона да повлияе на вкусовите качества на ракията? Виждам, че колегата Hubavelko63 е ползвал силикон за уплътняване, та може да сподели.

До седмица ще завърша със заварките и ще поставя снимки на готовият казан. Останаха довършителни работи.

Искам да попитам и за необходимостта от термометър на охлаждащата вода на обикновен аламбик казан. До сега съм ползвал 200 литров казан и когато на око температурата в горната част на водата е ставала гореща, съм пускал за 5-6 минути студена вода и.... така няколко пъти на един цикъл. Ако поставя термометър, то на кое ниво по височина на серпентината да се намира, щото по височина в охладителя (200 л. варел) тя ще е различна. Каква температура да поддържам?
Не става въпрос за колона а за обикновен охладител на аламбик казан.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 08:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Ако слагаш термометър на парите за дестилация сложи го на най-високата точка на лулата.Иначе в охладителя не е нужно да следиш температурата чак толкова.Важното е ракията да излиза студена.При мен постоянно пускам водата да тече,макар и с намален дебит.Същата е от кладенец и е с темп. 12 градуса.Ракията ми излиза с темп. 16-20 градуса.Нямам никъде монтирани термометри,освен когато замервах тези стойности. Те са по-скоро за колоните,въпреки ,че могат да ти дадат някаква информация,макар и минимална. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Силикона в течно състояние въобще няма място при дестилаторите, еле пък този на 300 гр. Той е отровен и е за технически цели. Има да се продават специални силиконови уплътнения за хранителни цели. Продават ги на метър. Може да се лепят. От корк да си изрежеш гарнитура също става. Термометър на охладителя не е необходим, но на лулата е много полезен. Дава много информация, а не минимална.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 17:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Иво,да попитам,каква е твоята максимална информация от този термометър.Говорим за алембик,все пак! :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Термометъра дава точна информация в реално време какво става горе. Докато разбереш по спиртомера понякога вече е късно. Ще си потърся записките от последната преварка на обикновен аламбик и ще ги напиша. Винаги си нося електронен термометър когато съм на обществен казан. Захващам го в най-високата точка на лулата. Изолирам го добре на разстояние около 20 см преди и 20 см след него. Мога да твърдя от опит, че доста точно реагира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 20:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Ще очаквам с нетърпение да разбера от записките ти "какво става горе".Наистина! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Е, ти взе вече да се бъзикаш! :party: Лошо няма. :prost: . Не си пробвал и казваш няма голяма полза. Аз съм пробвал и казвам има голяма полза. Във форума е писано много по въпроса. Но нямам никакво намерение да споря и да те убеждавам в нещо в което не вярваш. Пробвай и ще разбереш "какво става горе".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 23:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Не се бъзикам бе,човек. Наистина. Слагал съм термометър,но това което става вътре се усеща и на ръка.Затова съм малко невярващ.Иначе........нищо лично! :prost:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 06:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Таман някой иска да каже нещо съществено... и го отрежете :cry:

Благодаря за мнението за силикона. Чета за него че отделял оцетна киселина докато изсъхва а после нищо не отделял. Търсих подобни силиконови ленти за хранителни цели, но продавачите ме гледат много умно и.... цъкат с език. ако може линк към сайт който ги предлага. Те твърди ли са или меки?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 06:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Аз като не мога на ръка, карам на око. :) С термометър на лулата съм по-спокоен. Веднага се хваща момента на повишаване на температурата. Спиртомерът има известна инерция по обясними причини.
Събирах ракията от няколко дестилации и я смесих с гроздовите джибри като източих виното. Градуса беше висок и го намалих с разреждане с вода до 28%. Температурата на материала беше 11.5 С гр. и по груба температурна корекция се оказа, че материалът е 31.6 %. Така го сипах в казана. Материал общо преди разреждането с вода почти 200 л. Отделих 2 л първак /1%/ от материала за технически цели. Когато започнах да събирам обобщено се получиха следните данни:
Първака потече на 92 по спиртомер и за тези отделени 2 литра спадна на 72 по спиртомер.
Темп. на лулата /С гр/ - 75 % алк. по спиртомер - 72 силен груб аромат на спирт и грозде
Темп. на лулата /С гр/ - 78,9 % алк. по спиртомер - 52 слаб аромат на спирт усилен на грозде

Това беше много дълъг стабилен температурно период през който събирах за консумация. След това започнах да събирам за преварка.

Темп. на лулата /С гр/ - 79,2 % алк. по спиртомер - 48 нежен аромат на грозде
Темп. на лулата /С гр/ - 81,5 % алк. по спиртомер - 42 още по приятен аромат на грозде
Темп. на лулата /С гр/ - 82,7 % алк. по спиртомер - 39,5 силен аромат на грозде, леко потъмняване
Темп. на лулата /С гр/ - 83.7 % алк. по спиртомер - 35 силен аромат, усилено помътняване

Това е накратко описанието на процеса. Но трябва да се отчете, че това са данни при сила на материала 31.6 % алк по спиртомер. При слаб материал показанията ще се различават, но принципа е един и същ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 06:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
infomar написа:
Търсих подобни силиконови ленти за хранителни цели, но продавачите ме гледат много умно и.... цъкат с език. ако може линк към сайт който ги предлага. Те твърди ли са или меки?


Заповядай! http://www.micromaxtrade.com/prod.php?lng=bg&cat=7 Меки са, но има и с различна твърдост и еластичност. Мисля, че меките са по-добър вариант за уплътняване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 08:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Иво, :gott:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogtraykov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима