Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 00:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
А наздраве пък ще видим по нататък.

С един приятел се емнахме да направим казан на пара, че ни се пие хубава мераклийска ракия.
Аз съм железар и правя какво ли не, ма казана си е голяма работа.
Чета по форума ама за варене на ракия на пара почти нищо.
По груби сметки ще стане работата, температурата на парата е блиска до тази на джибрето и няма да има топлинни загуби в дебело дъно или нагоряли реолтани.
Парата когато пропарва джибрето още докато борулика и е студено така хубаво замирисва , че ми иде да си сипя едно. От питане глава не боли.
Някой варил ли е ракия на пара, и има ли нещо по различно от подгряване на огън или реолтани.


Та казана го има 250л от INOX.
Парогенератора е електрически аноден с мощност от 0W -20kW плавна консумация според консумираната пара. Налягане от 0-15 атм.
В казана направихме обръч от тръба с 10 дюзи от телоподаващо 1,2мм през които да излиза парата.
Ректификационна колона с тарелки на 4-ри нива и охладител дефлегматор.
Сега и правя стъклата, че купешките са объркали нещо цените.
Скоро ще кача и снимки на мерака.
Ako някой иска да помага със съвети, с удоволствие ще кажа после дали е добра реколтата..... :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 01:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
emm69 написа:
..От питане глава не боли..

Не е сигурно. Тук знаят какво е ректификационна колона, дефлегматор и т.н.
Но не са сигурни за значението на реоЛтан, блиСка и т.н. И ако се опиташ да обясниш, може да те заболи главата. Нищо лично и :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 09:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Аз обаче не схващам картинката-парата я вкарваш директно джибрата ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
:D Не се и съмнявам, че тук знаят какво е казан. Затова и питам щото не знам. Еми грешки човешки.
Та решихме да изполваме пара за казана по няколко причини.
1. Щом може да се топли цяла къща на пара, що не и казана.
Икономически, сметката е добра 1:3 вложена енергия топлина.
2. Отпада загарянето на казана и разреждането с вода.
3. Няма проблем с разбъркването на джибрите.
4. Джибрето може да е по-гъсто, по-малко количество по-високо качество :D
5. Може много лесно да се управлява процеса.
10... Докато се вари ще си правим лаф моабет :zauf2:

Само не знам какво ще се получи като се повиши малко налягането. Ще си направим едно голямо гроздово капучино :shock: само да не ни изкипи гроздето :megagrin:
Та въпроса е ще кипне ли или не......ще има ли пяна или не...
Ще сложа малко снимки, че да има :zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Хмм, до тук само за т.2 има донякъде истина според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
И как ще задържиш температурата в дефа на 78/80 градуса за да събираш етиловия алкохол
с тази пара? Нещо не мога да схвана идеята.... :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 41
Местожителство: Варна
Идеята сама по себе си не е лоша. В промишлени инсталации се използва макар и в противоток с кашата. За конкретния случай :
1. За гъста каша, каквато ти смяташ да ползваш, много трудно ще се постигне равномерно загряване. Ще има зони на прегряване и зони слабо затоплени. Може би повече дюзи равномерно разположени!
2. Трябва добре да се пресметне необходимата топлинна енергия за изваряване на един казан, от там обема на водата която ще изварим като пара. Този обем трябва да се има в предвид щото парата като отдаде енергията си ще се втечни отново на вода, но този път в казана. И съответно нейният обем да се отчете предварително при зареждането на казана.
3. Мерак имаш условия и умения също! Остава да пробваш и да докладваш какво се е получило.

Бих ти препоръчал като за начало да пробваш с течен материал и по малко напълнен казан.
Успех :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
При тарелкова колона с калпачкови тарелки няма как парата от подгрева да е в противопоток с алкохолните пари. Тук от описанието разбирам, че става въпрос за направа на казан с водна риза.
Колега emm69, виж тази тема viewtopic.php?f=9&t=2875 .
TRANSFORMERS може най-добре да ти обясни подробностите. Неговият казан е такъв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Искам пак да уточня, че парогенератора е електрически и ще пускам парата в джибрето да го загрява и джурка. Имам предвид, че в джибрето няма да слагам допълнително вода, защото след пропарването ще се добави дестилирана вода от парата.
Ето два клипа как се джурка и как парата пренася топлината :lab:
https://www.youtube.com/watch?v=tqhEGvpdz4g
https://www.youtube.com/watch?v=tCXadpA ... e=youtu.be
На клипа се вижда, че водата е на 40гр а над буркана излизат некви пари.
Като го направя с джибре е същото, само дето се облизвам :prost2:

:prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2014, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Преди години съм виждал 150 киловатови електродни, не анодни парогенератори. Електродите от неръждавейка ги сменяха на всеки месец. Токове, електролизи и т.н. Та питането ми е каква част от материала на електродите чрез парата ще отиде в ракията? Според мен такава система е недопустимо да се използва по този начин с директна пара в материала... :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 02:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
emm69 написа:
Искам пак да уточня, че парогенератора е електрически и ще пускам парата в джибрето да го загрява и джурка. Имам предвид, че в джибрето няма да слагам допълнително вода, защото след пропарването ще се добави дестилирана вода от парата................


Сега разбрах какво ще правиш!
За техника на безопасност няма да говоря, предполагам, че си информиран. За постоянната промяната на молното съотношение на сместа също. Имам само един въпрос: Какво става като се вдигне налягането в един момент?
Ще ми кажеш - предпазен клапан / той е задължителен, иначе ще те четат в новините/. В един определен момент на работа ще се вдигне налягането и температурата. Спиртните пари имат по-ниска температура на изпарение от водните и първи ще се концентрират в празното пространство около предпазния клапан. Когато той отвори ще си излитат през него. Това са загуби на спиртно съдържание. Друг е въпроса, че и процеса протича непраавилно по този начин.
Според моето скромно мнение с този метод на подгряване няма да се получат нещата. Оставам с впечатлението, че не си запознат с дестилацията като процес.
ДЕСТИЛАЦИЯТА Е ТОЧНА НАУКА!!! С колона още повече!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Иво само да уточня че, когато се вдигне налягането в казана ще се получи ''ефекта на кафеварката'' :warn: джибрето ще излезе през колоната и охладителя
Защото това е отворена система/ казана за ракия/ и налягането търси най прекия и лесен
път за освобождаване.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Кой разбрал, разбрал, беше написал Аламбик някъде... И е абсолютно прав...
Това не съм си го измислил...
"Недостатъците на метода са свързани с постепенното разтваряне на електрода в процеса на експлоатацията му. При използване на такъв парогенератор в областта на хранително-вкусовата индустрия това би могло да бъде недостатък."
И целия материал. На чист български...
http://engineering-review.bg/engineerin ... 48&id=1316
Друга тема е за наляганията и как ще работи такава система на нагряване, директно парата в материала от електроден парогенератор. Колкото, толкова...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Колеги мерси за мненията. Винаги може да се научи нещо.
По въпроса за налягането в казана, то няма такова защото, това си е обикновен казан с колона.
Парата се вкарва под налягане, а когато кондензира прави вакум.
Колегата е прав за храната и парата, НО аз джибрето няма да го ям.
Идеята на парата е да загрява джибрето, а спиртните пари да се кондензират в чашката :lol:
То не че не съм пинали баяаа медни окиси и калай... :?

Ето до каде съм стигнал. Бавно но славно.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
MONI BARONA написа:
Иво само да уточня че, когато се вдигне налягането в казана ще се получи ''ефекта на кафеварката'' :warn: джибрето ще излезе през колоната и охладителя
Защото това е отворена система/ казана за ракия/ и налягането търси най прекия и лесен
път за освобождаване.......


Мони, за мен колона с калпачкови тарелки не е баш отворена система. Кажи речи четири че и повече "тапи" имаш отгоре. :) Имах в предвид, че ако се получи повишение до степен, че да отвори предпазния клапан си е чиста загуба на спирт.
Независимо какво ще направи колегата мисля, че това не е правилен начин за дестилация и напълно подкрепям мнението на atz.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима