Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега emm69; гледам каква хубава колона с направил :respekt:
защо ти трябва на 'баир лозе' и тепърва да откриваш топлата вода.
Направи си парата само за разбъркване на материала и си го подгрявай стандартно.
Искам да кажа че може да пускаш парата от време на време само да разбъркаш
материала, всичко друго е загуба на време експерименти с неочакван край.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тая тема съм я подминал нещо аз ...
Много интересен експеримент.
Относно дестилацията с колона с 4 реални тарелки, за да върви дестилат през лулата в системата трябва да се подава непрекъснато топлина отдолу в бойлера и тя да е приблизително толкова колкото е топлината отнемана от дефлегматора.
Приблизителната стойност на тази топлинна енергия е около 1кват / 1литър дестилат за 1 час (при около 83% алкохол в дестилата)
Обаче с 4 тарелки май ще е повече , но това е друг въпрос.
Трябва да изчислите колко вода ще кондензира за 1 час в казана поради подаването на пара с мощност 1кват.
2кг. пара при 100гр. и 1бар налягане носят топлинна енергия грубо около 1кват/час
При кондензацията ако приемем че се отдава същото количество енергия - това означава че за всеки 1 кват мощност подавана по вашия способ в казана ще влизат по 2л. вода на час.
Ако решите да го ползвате с мощност 5квата - това прави по 10л. вода в казана на час.
Ако казанът е 250л. и е зареден 200л материал в началото , който е с около 10% алкохолно съдържание то за извличането на наличните вътре 20л. етилов алкохол , при подаване на мощност 5квата след завирането (после ще сметнем и колко пара ще ви трябва за да заври :) )
ще са нужни грубо около 4-5 часа. За това време парата ще е вкарала вътре около 50л. вода, което би вдигнало нивото с 50-20=30л. (50 влизат , 20 излизат като алкохол)
Разбира се тук не отчитам че алкохолът ще е не 100% , а около 80-90, но той пък е и с по-малка плътност от водата, така че да приемем че това компенсира нещата.
Тази сметка доказва че нивото на течността в казана няма да превиши максимума му (ако го заредите с 20% под максимума)

Да видим как стоят нещата обаче с подгряването до завирането :
Да приемем че материалът е с температура 15гр. и трябва да се вдигне до 93 (точката на кипене на материал с 10% алкохол)
Времето за загряване на такъв материал е 210мин. (с 5квата)
Това са почти 3 часа - или още 30л. кондензирала вода.
Общото ниво на течността в казана става 230+30=260л.
Което показва, че за да не ви се препълни казана трябва да го зареждате най-много до 190л., а аз бих заложил на 150 !

Относно другите проблеми с парогенерацията не се наемам да коментирам, но откъм кондензацията може да сте спокойни - поне на теория такава дестилация е напълно възможна.

Иначе ползването на директна пара е съвсем в реда на нещата за колони с непрекъснато действие в частта на колоната която прави "събличането" (обелване) на материала. И мен ако питате ...
Имате си парогенератора, имате си ректификационната колона - направете и обелващата и сте готови - получава се колона с непрекъснато действие, разбира се не за джибра, а за течен материал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Ха наздраве на всички и евалата на колегата. Такава задача му дръпна :prost:
Сега съм ви приготвил един клип току що, за преварка на вино с пара и мога да ви кажа и наздраве :megagrin: :megagrin:
Идеята е казана да го подгрея на LPG и пара и щом стигне около 60гр оставам само на пара.
При опита сипах 450гр вино и извадих около 60гр ракия без пробите :skeptisch:
https://www.youtube.com/watch?v=u99NECC8gnM

:zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Как бързо спря парата като видя че се разпени и пяната щеше да излезе през лулата.
Това в реални условия как щеше да стане а???? питам щото ми е интересно как на казана
ще видиш че пяната е достигнала лулата.
Пс. и последните ти думи; ''хайде на здраве'' се съмнявам че ще е здраве,
в чашата има от всички видове алкохол :wallbash:
Не казвам че не може да се загрява на пара но трябва много прецизни изчисления
които впрочем Виктор ги изложи доста убедително......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според идеята от първата страница, не от последната идея. viewtopic.php?p=42874#p42874 По бързи бакалски сметки. За 200 литра материал с първоначални 10% и нормални топлинни загуби около 20% (според картинките). За да се извари материала, от парата до приблизителния край на процеса ще се добавят 84-88 литра вода в казана. В гъстите джибри едва ли ще са 10%, но нека са 10%, след подгряването с парата до настъпване на кипенето те ще са вече около 7,5-7,6%. Та така, може да се произвежда с парата топла вода от дефа и кондензера но става и за ракия, на клипа се вижда... :prost2:
Ползва се метода с директна пара в материала но без колона и за... ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 05:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет на всички колеги!!
Добре дошъл на масата колега еmm69,поздравления за хъса и уменията със железата :2thumbs:
Както е споменал колегата Atz метода чрез инжектиране на пара във материала е познат и се практикува Arrastre de vapor ;) Португалците отдавна го ползват,както Испанците и Италианците....пък и други сигурно.
https://www.youtube.com/watch?v=yZ8S8nQOHVg
https://www.youtube.com/watch?v=4OfDWdc_F-4
От това което съм прочел...а то не е много..парата я вкарват на ниско налягане и със температура 102/103 гр....прави сметки за налягането,като аламбиците ги пълнят на 50% от обема,говорим за дестилация на пресовани гроздови джибри.
От скромен опит мога да ти кажа,че високото налягане е противопоказно за колона със тарелки...пък и за останалите също!!
Аз когато инжектирам пара във бойлера, а то е като вадя патоки,свалям налягането на ниско налягане...имам клапан на барботйора вътре в бойлера който ми го потдържа постоянно,преди да го поставя си играех ръчно и пяната от тарелката стигаше почти до горната :)
Имай на предвид ,че високото налягане във колоната е бич за нейната работа,както и за дестилата!!
Какво ти е нивото на преливните тръби спрямо паропроводите,че ми се види много от снимките,по-принцип е добре да си 3/5мм под нивото на преливниците...имам предвид спрямо паропроводите,разбира се ако вкараш 1/2бар налягане във колоната не е проблем :D стига да не забиеш калпаците във дефа. :D
Поздравления за изработката... :prost:

П.П Не подценявай налягането,колоната не е отворена система както те е посъветвал IVO-68..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За пяната има лесен лек - пеногасител - струва 2лв. за 600л. материал :)
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_15&products_id=60

Според мен, за да не се препълва казана с вода и същевременно да се разрежда, най-добре е да не е с колона, а с лула и кондензор (аламбик). Така влизащата вода от парата ще се компенсира от излизащият алкохол и повишението на нивото в казана няма да е съществено.
При колонното дестилиране за единица мощност в бойлера (разбирай 1-ца втечнена вода от паровото загряване) вадим двойно, че и тройно по-малко дестилат (но на висок градус).
При алембика ще се вади дестилат на двойно по-нисък алкохолен градус и съответно ще е повече в литри. Така ще се получава нещо от рода - 2л. вода влиза в казана като пара, литър и половина излиза като дестилат, значи за 1 час нивото се качва с 0.5л.
Грубо казано, но там някъде.
Ако сте оставили 50л. аванс (вместо 250 сте го напълнили на 200л.) ще можете да вадите дестилат почти 10 часа. (даже накрая поради падането на алкохола може да се достигне и до равновесие)
Събраното нацяло (сирец) после си дестилирайте с друг казан с колона, или съберете много такъв материал (сирец) и го пуснете в гоолемия казан за редестилация .
Може на капака да се направи така че да се поставя или лула или колона.
Разбира се , дестилацията на сиреца няма защо да се прави на пара.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Е.... :D... колегите май се връщат, а я на там че одим :sauf:
Евалата за казното :respekt:

А пък аз стигнах до тук :cooler:

Успех на всички и :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Здарвейте колеги,
искам да попитам, има ли смисъл да слагам в колоната събиращи ванички.
Примерно под дефлегматора и после да върна течноста под последните тарелки.
И под първата тарелка и да го извадя навън.


Благодаря за съветите и мисля да го накича здраво казана. Ще му сложа и лула и по натам и шлем. На самият казан ще му сложа визиор 200мм. с лампа да се вижда как се джурка вътре олелията.

Още един път благодаря за поздравите и компетентните отговори. :klatsch: :prost:
Прикачени файлове:
CAM00358.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Здравейте колеги.Много интересна тема.Поздравявам emm69 за хъса и железарските умения.Аз също съм железар/и малко инжинер/.Преди време един колега бе тръгнал по пътя на emm69 и ме помоли за съвет,чертежи на колони и т.н.Целта му бе да получи възможно най качествения дестилат.След порядъчно ровене по книгите достигнах до извода че не му е нужна колона/тя дава количество и скорост на процеса,висок градус,но се губят ароматите и вкуса правопропорционално на бързината на получаване/.А и парата минава по серпентина и само загрява,без да духа в материала/влиза ,през стената на сепентината загрява и излиза/.Парата е добро решение, с цел по добър контрол на процеса,липса на загаряне и най вече че позволява бавно загряване при започване на отделянето на метиловия алкохол,което ще доведе до пълното му отделяне,без увличане на нежелани фракции/както казват старите хора ракията трябва да тече бавно,тънко и студена. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
M G написа:
започване на отделянето на метиловия алкохол,което ще доведе до пълното му отделяне,

Това няма как да стане.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
ilu6a написа:
M G написа:
започване на отделянето на метиловия алкохол,което ще доведе до пълното му отделяне,

Това няма как да стане.

Здравей ilu6a.Радвам се че беседваме.Много истини си написал в лозарския отдел.
Имах предвид,че отделянето на метиловия алкохол при бавно и контролирано нагряване с пара през серпантина е в пъти по добро от ускореното,увличащо нежелани фракции директно загряване.Нали именно на различните точки на кипене дължим отделянето на метила.То нищо напълно перфектно няма,но германците казват/Perfeкt ist nicht gut genug/Перфектно не е достатъчно :) :prost:
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 17:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
M G написа:
отделянето на метиловия алкохол при бавно и контролирано нагряване с пара през серпантина е в пъти по добро от ускореното,увличащо нежелани фракции директно загряване.

Илюшата е съвсем прав и има предвид точно това, което поясняваш. Начинът на загряване не променя с нищо същността на физическия процес, който визираш.

Прочети малко теория, за да разбереш, че съставът на парите на течността твърдо зависи от състава на течността, а не от начина на загряване. Фракциите не се "увличат", а скоростта им на изпарение зависи по неизменен начин от определени техни физически характеристики и концентрацията им. При фиксирано налягане за всяка комбинация и концентрация на вещества от течната фаза има точно определена съответстваща концентрация в парната, която не можеш да промениш.

Поведението на етиловия и метиловия алкохол е много близко от физическа гледна точка, затова съотношението им в дестилата е доста близко до това в пращината. За да повлияеш съществено съдържанието на метиловия алкохол, ти трябва специална колона, каквато е доста трудно и най-вече нерентабилно, да правиш за домашно производство.

Борбата с метиловия алкохол се води при ферментацията, а не при дестилацията.

M G написа:
Нали именно на различните точки на кипене дължим отделянето на метила.

Абсолютно невярно. Това твърдение се появява доста често тук, чудя се, дали да не отворя тема "Най-честите заблуждения"...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
:?: Влизам в този форум само за удоволствие и да споделя .Не ми се спори с Админа.Всеки да разглежда мнението ми както иска и да го приема или не.Написал съм го от сърце на база доста ровене и четене.Дали съм прав само времето ще покаже.То затова е форум/площад ,където спора ражда истината. :prost: Това което бях написал по горе за колегата,който искаше да си прави дестилационна колона за производство на конячен дестилат ,с цел най високо качество,бе във връзка с това той си мислеше че най сложното и модерното е най добро.Но ми попадна стара винарска технология,в която бе написано че най хубавия френски коняк се прави в Шарантски казан.Като се зарових що е то Шарантски казан се оказа обикновен/класически казан използван в района Шарант/Франция/.С такива от столетия се правят превъзходни ракии и уискита по цял свят.А както знаете от метила се ослепява и това е най добрата проверка за качество/щом 100/150 години продаваш по цял свят,значи метанола е минимален и вкуса е превъзходен/.Сега не са ми под ръка винарските технологии,но метанола ври на 65 гр/64,7/,а етанола на 78 градуса целзии.Ако заврим рязко материала/до температура 80 гр примерно/тръгват и метанол и етанол/класическа грешка,или от незнание ,или казанджията бърза.Ако нагряваме бавно 65,66,67...и т.н много голямо количество от метанола има време да се отдели/затова и първите 1..2 литра се отделят и не се пият.В този интервал от 13 гр се нуждаем от бавно и регулирано нагряване.Така се е работило столетия,става бавно,скъпо и качествено.Това имах предвид.Това не съм го измислил аз/така съм го прочел в технологиите по винарство и високоалкохолни напитки.Както казах който иска да приема това мнение,който иска да не го приема.Казвам ви наздраве с едно коняче Remy Martin v.s.o.p/сега виждам етикета, правят коняк от 1724г/ :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 23:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Хубаво е, че си чел, ама не си дочел, приятелю. Визираният от теб процес, когато най-напред се отделя компонента с по-ниска температура на кипене, важи за неразтворими една в друга течности, например смес от бензен и вода.

Когато течностите образуват разтвор, нещата са съвсем различни. Чистият метанол например кипи при 64,7°C, но 1% негов воден разтвор кипи при над 99°C. Ако ще часове да го държиш при 64,7°C, просто нищо не се случва. Същото важи и за етанола - напр. 12% спиртво-воден разтвор кипи при 91,3°C, а не се отделя първо етанола при 78.4°C, после водата при 100°C.

Хайде да не пълним форума излишно с митове и легенди. Може теорията да е скучна, но както казах, опитай се, да се пребориш с нея. Нещата са доста по-сложни, отколкото изглеждат при такава повърхностна интерпретация. Ако искаш компетентно да използваш колоната си, задължително трябва да разбираш какво става в нея. Ако се справяш с руския, мога да ти изпратя едно книжле. Ако се разтърсиш, сигурно ще намериш и някой български учебник, а и съфорумците тук могат да ти препоръчат подходящ.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима