Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Добре казано :thumbs1: .Ще приема съвета ти,защото мисля че си прав/изплуват ми някакви спомени/Ако имам време ще се задълбоча .Последно съм търсил неща по темата 2005/06.Имам доста учебници,но оттогава не съм ги отварял,а и нета не бе като сега.А и не съм имал време да им обърна толкова внимание.Тъкмо бях задълбал и се наложи да ги оставя .Ти явно си продължил и си вдигал нивото. :2thumbs: Поживъом увидимъ :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето един цитат от БГ учебник на проф. Маринов :

"В зависимост от температурите на кипене на примесите, от поведението им в процеса на дестилация и от коефициентите им на изпарение, те се делят условно на три групи - първоточни (естеро-алдехидни), средни (междинни) и крайни (опашни) примеси.
Първоточните примеси са по-лесно летливи от етанола. Нормално тези примеси имат температури на кипене по-ниски от тази на етанола и коефициенти на изпарение по- големи от коефициента на изпарение на етанола. Типични първоточни примеси са естери, алдехиди, а при определени условия и висши алкохоли.
Средните примеси дестилират заедно с етиловия алкохол. Температурата им на кипене и коефициентите на изпарение са близки по стойност до тези на етиловия алкохол. Особеност за тези примеси е, че в процеса на дестилация не могат да се отстранят от получените дестилати и оказват определено влияние върху характеристиките им. Най- характерен представител на междинните примеси е метиловият алкохол.
Крайните примеси се характеризират с по-висока температура на кипене от тази на етиловия алкохол и по-слаба летливост. Типични представители на крайните примеси са летливите мастни киселини и някои сложни естери. Те имат коефициенти на изпарение по-ниски от единица и в процеса на дестилация се концентрират в течна фаза.
Поведението на групите летливи примеси по време на дестилацията зависи от разтворимостта им в етанол, от концентрациите им в течна фаза, от температурите на кипене, от налягането в дестилационния апарат и от коефициентите на изпарение."

Ясно е определен метиловият алкохол като среден примес, т.е. практически неотделим чрез проста дестилация, даже и ректификация.
Причината е в това че не само температурата на кипене е фактор, а има и други - нейната промяна в зависимост от концентрация, както и коефициентът на кипене. Комплексът от тези три фактора може да направи така че висши алкохоли, които обикновено се срещат в опашните фракции да се появят дори и в първоточните.

Предложението за специална секция с митове и легенди е много добро.
Аз предлагам и още - да има забодени теми с теория на прост език и всеки първо да ги прочита, а после ако не си е отговорил сам на въпроса да пита в друга тема.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Здравейте, колегите :)
Може ли да споделя тестовете на система с буркана :shock:
Не съм такъв голям специалист на варенето на ракия като много от колегите тука но шокирах няколко приятели дори и аз :? :?
При варенето с буркана, започва да излиза капка при 55°C. това е температура на лулата и на мен ми мирише на нещо като боя.
След това дигам до 62°C. и го настойвам да се покачва с 0,1гр на всяка 5 сек градуса до 67-68°C.
и това чудо си мирише на чист ацетон и е над 80гр алк. :skeptisch: отдеелям го.
След това дигам до 72°C. и настройвам парата да вдига бавно температурата до не повече от 80гр.така го задържам доколкото искам в началото тече с 80гр алкохол и спада.
На моите приятели им дадох да пробват и казаха че е супер вкусно и ароматно а това го извадих от една кисела патока и никой не можа да познае градусите. Като сложихме градусомера се фанаха за главите и двете, над 75гр :megagrin:
Цялото варене приключва при температура не повече от 83°C.
Скоро ще направя клип и ще го кача.
Някой спомена, че ако искаш да направиш нещо качествено с колоната си трябва да занеш как работи :wallbash:
Успех на всички.

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Наистина явно съм изостанал/пък и за мен си беше хоби за което нямах време/,а нивото много се е вдигнало.Адмирации за което.Определено ще трябва да попрочета пак и във форума,и в книжките. :prost:
Ако SiteAdmin ми изпрати книжка по темата ще съм благодарен.Руският не е проблем /5 те години мъки в руското училище няма да са напразни :) .Засял съм 40 асми и доста овошки/4,5 годишни/ и е време да се зачета отново.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Сега видях че емм69 ме е изпреварил.Интересни резултати.Поздравления за мерака.
Направил си класически казан с бавно и регулеруемо нагряване :2thumbs:Язък за труда по колоната :D И вместо да се чудиш колко процента алкохол има в материала,колко е водата и на колко градуса ще заври , мериш температурата на парите.Метилов 65 ,етилов 78.Май и ти не си чел достатъчно.Сега сериозно ,наистина пак ще се заровя по книгите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2014, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
emm69 написа:

Някой спомена, че ако искаш да направиш нещо качествено с колоната си трябва да занеш как работи :wallbash: :prost:


Колега emm69, в тези теми от форума има полезна информация, която ще ти помогне да си отговориш на въпросите за колоната и дестилацията. Има и още теми но тези открих набързо.

viewtopic.php?f=7&t=429
viewtopic.php?f=9&t=34
viewtopic.php?f=8&t=898
viewtopic.php?f=9&t=912
viewtopic.php?f=9&t=976

Това е от темата КОЛОНА С ТАРЕЛКИ
viewtopic.php?f=9&t=976
Давам го само като пример.

TRANSFORMERS написа:
Ето някой съвети за работа със лачените от Немците
http://www.wildensorg.de/brennerei_anlei.htm
Поздрави.


Накратко с автоматичен превод.

Вътрешният обем може да бъде запълнен с до 147 литра. Най-добрият и ефективен резултат може да се получи, когато системата е напълнена с около 110 литра (до пръстена). С малко каша (например 50 литра) около 50 литра вода трябва да се добавят в казана. При нормална каша с добро качество, свръхналягането на манометъра трябва да бъде между 0.1 и 0.3 бара.
Нагряването може да се увеличи сравнително бързо, но да не превишава 0,3 бара защото качеството на дестилата се влошава. Ако на горното наблюдателно стъкло се появят фини капки се увеличава мощността.
Важно е да се гарантира, че дестилата тече бавно. Висококачествени резултати могат да бъдат получени само ако в началото на стартиране течността в казана е с температура от 72 ° -75 ° C и с налягане от 0,0 до 0,1 бара. Алкохолът трябва да тече като тънка игла за плетене точно преди разрушаването на струята. При дестилация на материал от круши, кайсии, праскови или други, може да се изключи най-горната тарелка. При достигане на около 65 обемни% на дестилата, тарелката отново се включва .Опитът показва, че отделянето на главите е около 0.3 до 0.8 литра при добър материал. Потокът се определя по органолептични показатели. В средната фаза се работи бавно (ниска топлина, ниско налягане), като по този начин се постига по-добро качество.
Край на средната фаза при достигне около 55 об% до 43% об на дестилата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2014, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
M G написа:
И вместо да се чудиш колко процента алкохол има в материала,колко е водата и на колко градуса ще заври , мериш температурата на парите.Метилов 65 ,етилов 78.Май и ти не си чел достатъчно..

Продължаваш да упорстваш...Какво като Метиловия.алк. кипи на 65гр-това въобще не означава ,че ако поддържаш такава температура ще излиза само той през колоната,пък ако ще и да е космическа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2014, 01:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 00:15
Мнения: 9
Да кажа и аз до къде стигнах с опитите.
Като преварявам разни патоки и стари вина, наблюдавам какво става. Когато има метил (ацетон) течноста започва да ври при 60-63°C и е голяма отврат щом го задържа до 67°C в един момент спира да тече гадта.... смрадлива :fies: После вдигам над 70°C и бавно вдигам и тече чудо бре на 80гр НО....
Взех патока на 30гр от хубаво гроздово джибре с произход :lol: абе знае се какво имаше вътре, започвам да готвя :lol: слагам на 60-65°C държа, държа.....нема НИКОЙ, нищичко не капва :motz: докато не стигнах 73°C и като се показа една сълза, ухае като роза бе как да не и се радва човек с устни. До 82°C тече една бистра...ароматна и падна до 70гр. изчезна аромата остана само градуса и лек притъпен вкус. Така тече до към 89°C и започна да нагарча като имаше 50гр. Като гледам термоетрите направо знам какво тече. И по сметки излиза много-малко НО качествено на 80гр. Това чудо като го близнеш направо те отнася и след 3сек. остава само аромата в устата :o
Така, че тая работа с бурканчето и парата, нема нищо общо с онази работа и казаните на огън. Тука всичко е ясно като бял ден. Направо прогледнах бе. Лелеее преставям си казана като го направя :zauf2:
Хайде наздраве и на всички да им върви с мезето. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2014, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
emm69, май си попрочел някои неща... Въздържах са за критики спрямо по-горните мнения. За прецизните регулации на парите в лулата, излизащи от буркан. Даже и градиент 1,2*С на минута...

"Когато има метил (ацетон) течноста започва да ври при 60-63°C"

Това не мога да го подмина, имаш още мнооого да четеш. Вероятно си в някаква заблуда заради директната пара в буркана... :warn:

Нищо ново до тук. С парата в буркана според мен се отива към хидроселекцията. Затова е нормално да се отделят лесно ЕАФ при зареждане на винен материал. Нормално е да ги няма ЕАФ при заредено патоки защото са излезнали при първото варене. Нормално е от патоките да се изкарат добри аромати защото пак от първото варене голяма част от тях са отишли там, в патоките. Зависи как е каран предишния процес най-вече. В общи линии всичко случващо се около буркана си е съвсем нормално. Ако изключим писаното за температурите на кипене разбира се. :warn:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: NESTI и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима