Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2008, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам два казана от старите перални искам да си направя казан за ракия от тях. Интересува ме дължина, диаметър, наклон на лулата и дължина, диаметър, брой навивки на серпентината.
Гледам из Варна на две три места има калаяджии които правят казани от такива перални, ако някои е купувал готов да сподели дали е доволен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 19:29 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2009, 12:12
Мнения: 22
От две перални става съд с обем 70 до 80 л. , за около 55 - 65 л. материал.
Аз имам такъв, заваряван е с аргон, но шевовете трудно се почистват.
Диаметъра на лулата и тръбата (серпентината) на хладника се изчисляват в зависимост от мощността на нагревателя и начина на охлаждане - проточно или чрез конвекция.
Ето един адрес с интерактивен калкулатор:
http://homedistiller.org/
В меню: equipment - making a still - designs - condensers , надолу в страницата има абзац
"condensers„ , след него има линк “calculator„.
Директен линк http://homedistiller.org/cond_calc.htm.

Желая ти успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 14:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
plavy написа:
...


plavy, ако знаеш за една година що ракия е изтекла :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2009, 18:24 
Offline

Регистриран на: 12 Мар 2008, 19:14
Мнения: 2
:shock:
Прикачени файлове:
ScreenHunter_4.jpg
Прикачени файлове:
ScreenHunter_4.jpg
Прикачени файлове:
ScreenHunter_3.jpg
Прикачени файлове:
ScreenHunter_2.jpg
Прикачени файлове:
ScreenHunter_1.jpg
Това е моята казанка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
БРАВО МНОГО ХУБАВ :klatsch: със здраве да си го ползваш. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 21:31 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2009, 09:35
Мнения: 2
Изображение
Това сътворих от две перални за основа и една за камбана :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
И моят е същият , това не са български перални , а чешки .
Това е казанът на бъдещето , до няколко години ще превземе районът като ГМО .
Качеството на ракията ми е такова , че приятелите изпиха и патоките , твърдейки че са отлична ракия .
Само съжалявам , че не заварих тръбичка в куполът за термометър , това лято ще я заваря и нея .
Колега , в охладителя тръбата няма ли обратен наклон на места ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 09:28 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2009, 09:35
Мнения: 2
Лулата и серпентината взе от един приятел,който си купил казан и променил нещата.При накатаването на тръбата в бидона се получи този обратен наклон,но ме притискаше времето и така сварих материяла.Подбренията ще са сега в промеждутъка между материалите за варене ;) Мисля си и да си направя и един по-малък казан 40-45 литра-за къси пасове,от хром-никелов кег за бира.Но пак ще е на газ,много ми допадна разхода,три варки по 80литра-с една бутилка :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2010, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мойте казани от пералня дадоха фира, дадоха ми още два ама с фланците и не избит ротор, мисля от тях да си направя казанче за озахаряване на ечемик. На ротора му хванах цаката, как се маха, ама фланците голямо блъскане беше начупих чугуна ама не помръдват. Явно има някакъв чалъм :?:
Някой да е махал фланци.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2010, 23:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Яко нагряване с газовата горелка докато се овъгли гарнитурата после рязко охлаждане на вътрешния /алуминивия/ фланец и си готов. Пази неръждавейката от нагряване!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2010, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Зглобката между аломиниевия фланец и чогуна набити ли са или е с резба :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2010, 00:43 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
С резба е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2010, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ясно голяма борба ще е :wallbash:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2010, 08:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
А аз мисля , че разрязах с ъглошлайфа на кръст фланеца , или гайката , не помня .
И без това после там се заварява кръпка.
Как "дадоха фира " ?
Пробиха се от варене на ракия , и нагряването , или какво им стана на казаните?
Нов казан на отпадъци струва 7лв ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2010, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бащами ги даде на калаиджията който запоява големия казан.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: skyly и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима