Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
еее защо към хладника?...По-скоро обратното-към казана ,за по издържан на примеси дестилат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
еее защо към хладника?...По-скоро обратното-към казана ,за по издържан на примеси дестилат.

Аз какво казвам....... за повече аромат към хладника..... за чиста водка обратно в казана..... тои да си избере негова си работа ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е намен казанчето ми харесва. Лошото при запирането на капака е това че ако стане фал с запушване на серпентината ще се получи силбо бауу.., докато ако не е запрян капака ще се надигне при по иско налягане. Но като гледам на снимката серпентината е с голям диаметър и няма начин как да се запуши.
Да се прави уджак за газов котлон мисля че не е удачно, ако е с газова горелка да. До колкото наклона на лулата, ами едно нещо като работи не трябва да се бара.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Дек 2010, 15:08
Мнения: 14
Лулата е конусна тръгва голям диаметър от казана а към охладителя намалява ,не ми се е запушвала до сега,преди като ползвах дърва и като е по голяма "думана" ми се случи да тръгне червена ракийка :) но сега като ползвам газ просто няма как да стане фал ,температурата е постоянна .....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
petiomalchev написа:
Имам два казана от старите перални искам да си направя казан за ракия от тях. Интересува ме дължина, диаметър, наклон на лулата и дължина, диаметър, брой навивки на серпентината.
Гледам из Варна на две три места има калаяджии които правят казани от такива перални, ако някои е купувал готов да сподели дали е доволен.

Здравейте
И аз съм от Варна и съм си намерил три перални. Искам да си направя от тях казан за ракия.
Проблема ми е, че и трите перални са със скосени дъна (дъната не са равни). Ходих при майстор заварчик на аргон и той ми каза, че за купола и за средното тяло няма проблем дъната да са скосени (за средното тяло дъното се изрязва а за купола не би създало проблеми). Но човека ми каза, че за дъно на казана не може да се ползва казан със скосено дъно защото ще загаря. Обясних му че казана за ракия ще е във водна баня и няма начин да зогори, но той ми отговори, че било за мой риск ако го направя така.
Въпроса ми е следният:
Ако казана за ракия направен от три перални като дъното и купола са със скосени дъна ( такива са пералните) е поставен във водна баня ще има ли проблем от загаряни или някакъв дръг проблем който да попречи за получаване на добра ракия?
Благодаря Ви предварително за споделените мнения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 16:55 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Моя е направен от три перални "РОСА" и за капак срязана пералня "РИГА",на ток е с два нагревателя от бойлер по 3000W които са свързани с 5-тактов ключ.На максимална мощност работи на 4000W( на четири) събира около 90 литра,лулата е 28мм. а серпентината 20мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
niko2308 написа:
Моя е направен от три перални "РОСА" и за капак срязана пералня "РИГА",на ток е с два нагревателя от бойлер по 3000W които са свързани с 5-тактов ключ.На максимална мощност работи на 4000W( на четири) събира около 90 литра,лулата е 28мм. а серпентината 20мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Имам един въпрос.
Така открити награветали в материала за изваряване не придават ли лош привкус на ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 18:57 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Само когато загори ;)
Иначе ракията става супер,един път ми е загарял с праскови и веднага се разбра марлята веднага покафеня.Има и вариант да си покрият с мрежести шапки-но има опасност да останат на сухо.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Казан от перални
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
Здравейте били споделил някой който вари в казан от перални на газ дали подлага под казана някаква ламарина или не и имали вероятност да изгори с времето от топлината все пак температурата не е никак малка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
koreeca2 написа:
Здравейте били споделил някой който вари в казан от перални на газ дали подлага под казана някаква ламарина или не и имали вероятност да изгори с времето от топлината все пак температурата не е никак малка


Аз варя в такъв казан и не ползвам ламарина(незная въобще дали ще стане с нея), а директно на пламъка на газта, но трябва да спомена, че дъното ми е цяло и е от нериждавеика 1.2мм .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Georgi_Romeov написа:
koreeca2 написа:
Здравейте били споделил някой който вари в казан от перални на газ дали подлага под казана някаква ламарина или не и имали вероятност да изгори с времето от топлината все пак температурата не е никак малка


Аз варя в такъв казан и не ползвам ламарина(незная въобще дали ще стане с нея), а директно на пламъка на газта, но трябва да спомена, че дъното ми е цяло и е от нериждавеика 1.2мм .


Колегата ми така вари, без никакви ламарини, казана му е над 6-7 г. на година прави около не-повече от 6-8 варки. Аз съм на дърва щото имам много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
Georgi_Romeov написа:
koreeca2 написа:
Здравейте били споделил някой който вари в казан от перални на газ дали подлага под казана някаква ламарина или не и имали вероятност да изгори с времето от топлината все пак температурата не е никак малка


Аз варя в такъв казан и не ползвам ламарина(незная въобще дали ще стане с нея), а директно на пламъка на газта, но трябва да спомена, че дъното ми е цяло и е от нериждавеика 1.2мм .

мой то дъно е изцяло от перална и беше лепено първо с калай но не издържа и сега отворите от долу са залепени с аргон аз варя доста на год поне 14 варки минимум ,нямам на идея колко е дебело дъното на перална но едва ли е 1,2 милиметра


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 176
niko2308 написа:
Само когато загори ;)
Иначе ракията става супер,един път ми е загарял с праскови и веднага се разбра марлята веднага покафеня.Има и вариант да си покрият с мрежести шапки-но има опасност да останат на сухо.


А колко са дълги лулата и серпентината?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2014, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
nobreak написа:
niko2308 написа:
Само когато загори ;)
Иначе ракията става супер,един път ми е загарял с праскови и веднага се разбра марлята веднага покафеня.Има и вариант да си покрият с мрежести шапки-но има опасност да останат на сухо.


А колко са дълги лулата и серпентината?

Ще ти споделя моят опит цяло лято варих в казан от перални 100 литра демек 2 и половина перални, закупих го от продавалник , лошо то бе че бе лепен с припои и то дъното и при едно от варенията протече от долу,това е единственият път когато загоря варя на газ аз съм с лула ф 22 , 2 м дълга серпентина ф 15 4м дълга и при малко обратен наклон на серпентината започва ракията да излиза на тласъци затова ще е сменя с ф 18 далйина 6 метра и забравям за проблема за мен това е най удачният вариант според мен ,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 176
А дали ще е по добре ако се завари някое от останалите дъна от казана за това, което ще е най отдолу и ще се нагрява от огъня?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима