Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 855
Местожителство: Плевен
nobreak написа:
А дали ще е по добре ако се завари някое от останалите дъна от казана за това, което ще е най отдолу и ще се нагрява от огъня?

Знаеш ли че даде страхотна идея?
Днес варих боб :megagrin: и забелязах че дъното на тенджерата се е отлепило малко.Евтина иноксова тенджера,мисля че от Метро купих комплекта,с двойно дъно около 2-3 мм.Не е направено случайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
Здравейте. До сега ползвах един казан направен от 2 перални, който не беше мой и го върнах на човка. Сега съм решил да си направя свой и ми изникват няколко въпроса:

1. От 2 казана събира някъде около 70 литра /аз си мислех, че са 100, но съм грешал/, но аз искам да ми събира 100 литра материал и искам да го направя от 3 перални и медна шапка. Въпроса е ще има ли проблем с варенето, защото става по висок?
2. Усилва ли се по някакъв начин дъното за да не прегаря от газта, например да ми заварят още едно дъно от някое от казанчетата за дъното на най долното? Мисля да си го подгрявам както и стария на газова пиростия 9 kW.
3. Гледах разни калкулатори, но не съм навътре в материята и се колебая колко дълга трябва да ми е лулата и серпентината и с какъв диаметър да са? Серпентината мисля да я сложа в 200 литров варел с вода или 100 литров бидон...предпочитам бидона, че ще е по лек :) Мислех си за лула да ползвам 28 мм, а за серпентина 18 мм, но не знам достатъчни ли са и колко да са дълги. Има ли значение дали тръбите са 0,8 или 1 мм?
4. Мисля да направя изпускател, като заваря една по дебела тръба близо до дъното, има ли значение според вас дали ще е до дъното или примерно на 20 см над него?
5. Решетката против загаряне на колко разстояние трябва да е от дъното. До сега съм нямал такава и слагах пясък на дъното?
6. Последно с аргон ли е най добре да се завари?

Изчетох доста из форума, но моля да ме извините, че се колебая...
Благодаря и поздрави на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
nobreak написа:
А дали ще е по добре ако се завари някое от останалите дъна от казана за това, което ще е най отдолу и ще се нагрява от огъня?

колко по дебело дъното толкова повече газ отива и лепи а аргон


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"колко по дебело дъното толкова повече газ отива"
И от къде тези изводи? Колкото по-дебело дъно, толкова по равномерно предаване на топлината и по- малък риск от загаряне.Това е и целта на допълнителното дъно при иноксовите съдове.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
баджо написа:
"колко по дебело дъното толкова повече газ отива"
И от къде тези изводи? Колкото по-дебело дъно, толкова по равномерно предаване на топлината и по- малък риск от загаряне.Това е и целта на допълнителното дъно при иноксовите съдове.

имах предвид при загряването


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
При загряването едва ли ще е от кой знае какво значение, става и от стара тенджера, но няма да хване цялото дъно ако това е проблем...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Няма начин... При тънко дъно от неръждавейка ще загаря заради лошата топлопроводност на неръждавейката. Локални прегрявания. При дебело дъно от неръждавейка ще харчи повече газ. Пак поради лошата таплопроводност на неръждавейката. Не може топлината да се пренесе през лошия топлопроводник и да влезе всичката вътре в материала. Ще бяга повечко навън за увеличаване на загубите. Но от двете злини по-малката... ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
За да нямате големи загуби,защо не пробвате по тоя начин
Прикачени файлове:
IMAG0411.jpg
?Само,че ако е запояван с калай и не се вари пълен казан или над последната спойка може да се разтопи като моя(писал съм за това в друга тема) :(


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Защо някой не каже колко точно газ отива за варенето на един казан? Дали при това варене казана е изолиран, дали е отвън? Няква по точна информация!
Всеки казва изварих три казана с една бутилка. Една бутилка от колко литра? 5, 10, 20 ли литра?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Битовите бутилки са масово 20л.Щом не е споменато друго, то се подразбира.
По-важното е ,че си трябва изолация.Иначе доста енергия отива и за околното пространство.Който и да е селски казан е иззидан , а не гол.Вътре газовете минават по спирала, и греенето е по-ефективно. Вярно това е голяма маса, и докато загрее си трябва енергия. Те обаче рядко изстиват :), и нали знаеш"на топла фурна малко и трябва" За домашни казани много по-удачно е да се използва вата. Ще си спестиш поне половината енергия.При газ е по сложно,но ако си на ток е много лесно.Личен опит.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
То на газ та дори и на дърва е хубаво да има кожух-печка, който съответно е ватиран за по малък разход на енергия. А на ток отпада печката и остава само ватата, вероятно на ток е по икономично, но си зависим от ел.мрежата и ми се струва малко опасно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Кое му е опасното!?Всеки има кухненска печка на ток.С газ е много по-опасно защото има открит пламък , бутилки маркучи,трябва да влиза пресен въздух, да се отвеждат газове.... Въпреки това хората си варят ракийката.Не съм чул някой да се е запалил.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
баджо написа:
Кое му е опасното!?Всеки има кухненска печка на ток.С газ е много по-опасно защото има открит пламък , бутилки маркучи,трябва да влиза пресен въздух, да се отвеждат газове.... Въпреки това хората си варят ракийката.Не съм чул някой да се е запалил.


С твоя казан за колко минути вариш един казан на ток, доколкото разбирам си го изолирал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Около 6 часа . 80 литра джибре, около 20 киловатчаса.Консумацията и времето зависят от материала.Изолиран е.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
баджо написа:
Около 6 часа . 80 литра джибре, около 20 киловатчаса.Консумацията и времето зависят от материала.Изолиран е.

Изчислявал ли си колко е това в пари? Че нещо не съм в час със сметките от енергото.
П.с.за едно изваряване става на въпрос,

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, teko78 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима