Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Разсъхнато буре
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009, 18:20 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Колеги,някой знае ли как мога сам да си закисна разсъхнатото буре?
Обръчите му се мърдат,само дето не се е разпаднало още.Чувал съм,че между дъгите се слагат трески от цепен папур,след това се набиват обръчите здраво, а накрая се закисва с вода.Това знам и това ще направя.Ако някой знае начина на "ремонт",много ще съм му благодарен,ако сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
точно същото правеше дядо ми на времето. пъхаше ивици папур между дъгите (дъските),донабиваше му обръчите посредтвом два чука и му пускаше ел. двигателя за 2,3 дни докато се задуе... много вода утива....

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009, 20:25 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Бурето е 50-60 литра.Ще го занеса на вилата и ще го удавя в реката или ваната :lol: ,ама папур откаде да намеря.Тия дни ще ходя на риба и ще се огледам в някое блато.Благодаря за дадената надежда Wufan.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009, 21:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
bgjoro написа:
Бурето е 50-60 литра.Ще го занеса на вилата и ще го удавя в реката или ваната :lol: ,ама папур откаде да намеря.Тия дни ще ходя на риба и ще се огледам в някое блато.Благодаря за дадената надежда Wufan.


Ползват се листата на папура, които трябва да бъдат СУХИ !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2009, 18:26 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Мерси колега,разбрах,че се слагат някои клинчета да се разпънат дъгите и да се прокарат листата от папур.Ще пробвам първо с набиване на обръчите(те се мърдат с ръка)и ако не може да се закисне тогава ще слагам листа от папур.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 21:40 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
bgjoro написа:
Мерси колега,разбрах,че се слагат някои клинчета да се разпънат дъгите и да се прокарат листата от папур.Ще пробвам първо с набиване на обръчите(те се мърдат с ръка)и ако не може да се закисне тогава ще слагам листа от папур.



Колега,
Че то между дъгите папур сигурно си има! Просто го закисни! Ако имаш някакви съмнения предварително набий обръчите. Ако всичко е наред закисвай с вода. Друго не търси. Ако ракията престои около 6 месеца в бурето, то значи че това е добре за нейните качества! Ако престои повече - още по-добре, но не трябва да се допуска ракията да придобие прекалено тъмен цвят!
С уважение!
Петко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Дъгите НЕ ГИ НАБИВАЙ!,първо го накисни във някой по-голям леген(обръщай го)и след 4-5дни АКО ТРЯБВА набивай чемберите.Когато е сухо и набиваш чемберите има опасност да се скъсат, или да се изкълчат дъгите.Поздрави и наздраве!!! :megagrin:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 19:15 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
BREAKER написа:
Дъгите НЕ ГИ НАБИВАЙ!,първо го накисни във някой по-голям леген(обръщай го)и след 4-5дни АКО ТРЯБВА набивай чемберите.Когато е сухо и набиваш чемберите има опасност да се скъсат, или да се изкълчат дъгите.Поздрави и наздраве!!! :megagrin:

Точно така и направих.Само леко ги причуках,колкото да не падат,зарязах бурето в една вана пълна с вода и след една седмица вече беше херметично.Благодаря на всички за съветите и наздраве !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2010, 17:12 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2009, 15:34
Мнения: 5
Привет.Моето буре го разглобих ,почистих с флекса и шкурка и сега докато съхне боята на обръчите търся отговор на 2 въпроса:
1.Как и с какво се опушва?
2.Как да го сглобя-използват ли се някакви помощни средства или трикове?
Бъчварите когато бяха живи ,нямаше кой да ги пита, затова ако има които са минали по моя път да помагат.
Бурето е дъбово с дъна от акация,около 70л и мисля да го използвам за отлежаване на ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2010, 22:13 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Виж тук може малко да ти помогне този клип http://www.youtube.com/watch?v=zvW8g42a4kw

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2010, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И тук има полезни картинки.
За сатрите бурета като се раздънват помежду даските се слагат изсушени листа от папур за уплатнение.
Гледал съм как се раздънва буре. Необходимите инстъументи са два чука , от които единият е обикновен а другията острата част е успоредна на дръжката и има улеи по средата да не бягат обрачите като се начукват. Друггъят инстромент е подкова с дръжка зада могат да се разтварят дъгите. Първо се махат обръчите на ердната половина след това с помпща на подковата се отварят дъските и се вади дъното почиства се бурето от вътре и се слага папура след това се задънва, за другата половина процедурата е същата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 04:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Нищо ново няма да добавя като кажа че трябва вода и папурясване и най много да му набият обпъчите :).
На показания клип:
Цитат:

Виж тук може малко да ти помогне този клип http://www.youtube.com/watch?v=zvW8g42a4kw
и на посочения адрес
http://www.bgoakbarrels.com/GALLERY/BG/4/
Два свята и два начина на работа американците правят бурета на конвеир а при нас на ръка .После иди че ги гони американците.Нашите работят както се е работило в началото на миналия век като използват електрически абрихт,банцинг,циркуляр,дрелка и т.н. ;) .Няма данни и за двете птоизводства но ми се струва че мога да направя аналогия с несъществуващата вече линия за сглобяване на "Москвич" в Ловеч и завод на GM или Ford.По ония времена при нас(НРБ) се сглобяваха 15- 20хил. а в USA по мил. автомобила (е не всичко е от един завод на GM произвеждаше 7-8 мил. във всичките си заводи).
Това което ми направи впечатление за американските бъчви е че бяха силно препечени но (предполагам че са за бърбън или уиски) равномерно препечени и че цяла партида ще покаже едно и също качество.Там в САЩ ги пекат на газ а у нас на талаш (един вид безотпадна технология).
В защита на нашите мога да кажа че носят очарованието на ръчно израборен предмет а за американските че са като бройлери. :klugscheisser:
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не мисля че сме като държава изостанали или че сме прост народ, за това че няма в България завод за бъчви с поточна линия ами такова капиталовложение не си заслужава в такава малка страна и с традиция да с ползват бъчвите по 20 и повече години, а и родните производители в поголямата си чяст работят за износ. Тъй че търсенето определя предлагането.
Пък и вече има хубави пластмасови бурета лесни за обслужване, да ама за ракия не стават по добре да я държиш в туби от минерална вода.
Между другото наскоро опитах ракия стояла 13г. в пластмасова туба от минерална вода ами не удря на пластмаса :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 15:09 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2009, 15:34
Мнения: 5
Явно неволята няма да я викам ами запрятам ръкави пък каквото сабя покаже- и с опушването и със сглобяването на бурето.Резултат на есен с новата реколта . :sauf: и благодарско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 19:04 
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2015, 18:32
Мнения: 1
Една-две кофи вряла вода много бързо задуват неголеми течове. Само трябва да се внимава при наливането да не се изгорите, да набиете добре чеповете и да разклащате бурето във всички страни, като внимавате ако чеповете излизат лесно да не са към вас, защото налягането на парата може да ги изхвърли ако бурето е малко и налягането достатъчно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима