Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2009, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По този начин се постига ефекта на дъбовото буре.
1. От една цепеница от бяло мише се отделя само сърцевината /вътрешната част която е с по тъмно оцветяване/
ИзображениеИзображение
2. Сърцевината се нацепва на летвички около 2 см. една седмица се сушат на слънце и две седмици на сянка /мястото да е проветриво/.
Изображение
3. Летвичките се нарязват на две зада се поберат в партигрила и се пече докато покафенеят /процедурата става и в фурна, на високо вдигната скара/. Летвичките са дълги 15-20 см. и са удобни за всякакви бтилки с широко гърло и дамаджани.
Изображение
4. В 10 л. бутилка се слагат 20 препечени летвички едно пакетче сода за хляб и се долива с вода. След това се разклаща шишето зада се разтвори содата. Така бутилката стои 12 часа след това се излива водата изплаква се 2-3 пъти с чиста вода и се налива чиста вода. Три дни сутрин и вечер се сменя водата. Подобна е процедурата с чисто новите дъбови бурет.
Изображение
5. Шишето трябва да се пълни до скоса /зада има по голям контакт на ракията с въздуха/, капачката не трябва да е затворена плътно /зада може да диша/. За постигане на бързо стареене е добре първата седмица шишето да се разлкаща сутрин и вечер, след това на седмицата ведниж. Ако имате стъклена дамаджана е по добрият вариянт /но също не я пълнете до горе и не я затваряите плътно/. Предпочитани запушали за дамаджаните са кучана или фишек от хартия.
6. Първите пъти когато се налива ракия в псевдо дъбовото буре то оцветява бързо. При достигане на желаният цвят трябва да се махнат клечките, аз ги съхранявам в надупчена наилонова торбичка. Когато не се използват дълго време, трябва да се накиснат пак със сода и следе това да се изплакнат добре и така да се сложат в ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2009, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Като споделен опит е добре и разкрива част от технологията на почистване на нови бурета.
На пазара има "Дъбов чипс" който би трябвало да даде същия резултат,но това което сам си направиш е нещо с което поне можеш да кажеш че имаш опит.
С тоя чипс имах проблем при разреждането даде утайка(мътилка),не си спомням за водата дали е дестилирана но ще пробвам пак но с дестилирана вода.
Освен с чипс може и с дъбов екстракт (подобрител дъб ) но фирмите се дуят и отказват на частни лица.То държавни няма но като не си фирма започват въпроси за какво ти е такова количество 1литър е за 1000 литра ракия .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2009, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз съм пробвал с дъбов чипс /които препекох пак на партигрила/, оцвети перфекно и аромата е невероятен но вкуса удря леко на дъска и пепел. Може би защото трябва да се пресее /зада се отделят многоситните частици/ и премие с вода. Също така след разреждане на ракията даде утайка и цвета избледня.
Ползвах от този дъбов чипс http://zavinoto.com/products.php?cat=3 в сайта има много интересни неща и ароматите са добри /според мен/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2009, 04:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря на petiomalchev за инфото "http://zavinoto.com/products.php?cat=3" както и за споделения опит.Пробвал съм мускатов аромат но не от тая фирма беше от Бенакооп или завод за безалкохолнинапитки в София.Ако е указано да се прибавят примерно 10капки на литър и сложиш повече започва да удря на "химия" :) :D .Каквото и да направиш с тия аромати все ще е нещо не истинско нещо от типа на "Всичко е спирт и есенция"(цар Киро) а бе един вид силикон (балкон от силикон,бонбон от силикон) ракия със силикон :mrgreen: :?: .Пил съм истинска мускатова от грозде на което и чепките са били отстранени;направо елексир.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2009, 10:25 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз пробвах преди няколко дни с летвички от черница (около 2 см). Дървото беше съхнало около една година. Преди да ги сложа в ракията ги препекох на партигрила докато покафеняха. Не съм ги промивал със сода, но следващия път ще пробвам и това.

Резултатът ми харесва - бърза оцветяване и аромат и вкус характерен за черницата. (Изпробвано втрху дрянова ракия) Държах дървото в ракията около 30 тина часа (много бързо оцветява 1 път и ако се държи много време почва да нагарча). Използвах 3 летвички ок. 10см за 500 мл ракия.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2010, 03:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е реших да си сложа снимките.
petiomalchev написа:
По този начин се постига ефекта на дъбовото буре.
1. От една цепеница от бяло мише се отделя само сърцевината /вътрешната част която е с по тъмно оцветяване/
Прикачени файлове:
168.jpg
Прикачени файлове:
169.jpg

2. Сърцевината се нацепва на летвички около 2 см. една седмица се сушат на слънце и две седмици на сянка /мястото да е проветриво/. Това се прави лятото иначе се използват стари дърва поне рязани преди една година.
Прикачени файлове:
170.jpg

3. Летвичките се нарязват на две зада се поберат в партигрила и се пече докато покафенеят /процедурата става и в фурна, на високо вдигната скара/. Летвичките са дълги 15-20 см. и са удобни за всякакви бтилки с широко гърло и дамаджани.
Прикачени файлове:
171.jpg

4. В 10 л. бутилка се слагат 20 препечени летвички едно пакетче сода за хляб и се долива с вода. След това се разклаща шишето зада се разтвори содата. Така бутилката стои 12 часа след това се излива водата изплаква се 2-3 пъти с чиста вода и се налива чиста вода. Три дни сутрин и вечер се сменя водата. Подобна е процедурата с чисто новите дъбови бурет.
Прикачени файлове:
172.jpg

5. Шишето трябва да се пълни до скоса /зада има по голям контакт на ракията с въздуха/, капачката не трябва да е затворена плътно /зада може да диша/ или гърлото се покрива с тензух. За постигане на бързо стареене е добре първата седмица шишето да се разлкаща сутрин и вечер, след това на седмицата ведниж. Ако имате стъклена дамаджана е по добрият вариянт /но също не я пълнете до горе и не я затваряите плътно/. Предпочитани запушали за дамаджаните са кучана, фишек от хартия или покриите гърлото с тензух.
6. Първите пъти когато се налива ракия в псевдо дъбовото буре то оцветява бързо. При достигане на желаният цвят трябва да се махнат клечките, аз ги съхранявам в надупчена наилонова торбичка. Когато не се използват дълго време, трябва да се накиснат пак със сода и следе това да се изплакнат добре и така да се сложат в ракията.

4-5 пръчки от тези са достатъчни за една 10л. туба от минерална вода.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2010, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добре е че Петьо е качил снимките за да могат тия които не знаят (регистрирани по късно) да се ориентират.
Пробвах тоя метод но със по малки размери почто трески но дълги, методът работи но нямам база за сравнение.
Искам да кажа че не съм зареждал успоредно еднакви количества ракия с мой чипс и със купен (примерно френнски).То до някъде си е ясно че не мога да се равня с тия промишлени производители но за идеята и за :lab: си струва.
:kaffee2: :plappern: :klugscheisser: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 18:03
Мнения: 1
До тука добре - изсуших, изпекох, накиснах..., ама имам един въпрос: треските влажни (веднага след промиването) ли се слагат или се чака да изсъхнат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Цитат:
цепеница от бяло мише


Какво е това дърво, черница ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 13:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
дъб

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Какво е количеството сода в едно пакетче?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2013, 19:31
Мнения: 3
Местожителство: Пазарджик
Да задам малко лаишки въпрос... От тези дъбови и черничеви истории не се ли губи аромата на грозде в ракията? Аз лично я пия бяла, както си излиза от казана, абсолютно натурална, даже водата с която разреждам не е купешка или дестилирана, а балканска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 619
На мен ми е интересно, какъв ще е вкуса на ракийката. Тука става въпрос за печене,като гледам е докарано от алангле до загоряло. То и буретата са загорели,но чрез обгаряне. Е тука някой който е наясно да разясни,има ли смисъл печенето.Извличат ли се разните му там ванилии,карамели и тнт, защото, ако е само за цвят няма смисъл от цялата операция. Аз си нацепвам малки сухи клечки от акация,без никаква допълнителна обработка и директно в дестилата. След около месец е готова. По тъмния цвят е на месец и нещо,светлия на двадесет дни.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 21:18 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
И какъв е смисъла ракията да е оцветена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 21:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ти как мислиш има ли смисъл?
Или тази практика прилагана от толкова време е безсмислена?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kalio и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима