Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Ное 2017, 16:04 Дата и час: 18 Ное 2017, 16:04

Часова зона: Европа/София




 [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2444
Местожителство: Пловдив
atz написа:
Прекратявам спорове и спамене във форума

Моля, моля, а това какво е
atz написа:
Ми то няма как да стане на трески ако не се разглоби
или това
atz написа:
Аха да познаеш и не можа
Та каквото почукало, такова се обадило.
По същество
atz написа:
Описах точка по точка приложената технология от мен. Не някоя чужда или преписана.
Топлата вода ли откри :?:
atz написа:
Ново двайсе, паркетен тон, някъде да съм писал подобно нещо, не... :nixweiss:
Ама попита защо е пропарването (или варенето, което си пропуснал в технологията ОТ ТЕБ). Обясни ти се няколко пъти защо е
alambik написа:
Водата замирисва на трици от километри

Но всичко си има граници. Да не си помисли, че на мен ми е до тъпи спорове. Всъщност отдавна се заглеждам по най-долния бутон в настройките на потребителския панел. Мисля да го използвам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 15:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Днес е Трифон Зарезан все пак... Нека е празнично и леко на душата.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 16:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 992
Споко,бай Танасе,на този прекрасен ден не си струва ядовете!Пък и днес и първият за годината голям църковен празник!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Буре 50 литра не струва повече от 150 лева - дъб, вярно не от... абе и аз не знам от къде, но от Врачеш е толкова.Дали се доближава до" френския дъб" не знам, ама знам че трески и буре не е едно и също. Щтото поне десетина бурерта са ми минали през ръцете.Не съм на северния полюс та да слагам трески.Та дори "обжарени" по най , най технологии,написани от" академици" във водковия форум. :lachtot:Таа.. козата си сака пръч, инак всякак може. Ракия без буре е като къща без покрив.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 20:54 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Хайде, хайде... Не помагаш на форума развявайки всеизвестни истини. Истина е също, че не всеки съфорумец има къде да си нареди буретата и затова съществува тази тема.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2015, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
За едно буре 50 литра, все ще се намери място.Моето е в спалнята,то може и от годините да е :lachtot:Колега и аз имам диплома от техникум " Попов".

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Правя си един експеримент.Сложих във фурната няколко черничеви трески да ги запеча като дъб и да видя какво ще стане.Без да ги варя,изкисвам и т.н.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Никакви аромати,няма карамел,няма ванилия,само аромат на дъска.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 515
vnnaidenov написа:
Никакви аромати,няма карамел,няма ванилия,само аромат на дъска.

При мен пък точно обратното. :)
А пък дъбовите ги правих и с парене, и без - аромат на дъска. :lachtot:
Или дъбът не е бил дъб. :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Дъба се изпича,тогава излизат ароматите,не знам да се попарва.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 515
Знам, че се пече. Имах предвид тази "рецепта".
viewtopic.php?f=9&t=309&start=45#p44698


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 00:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 103
При мен излизат ароматите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 00:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 103
Става въпрос за черница.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 07:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
За черница.Най вероятно при тебе дъба не е дъб а при мен черницата не е чарница.Никакъв аромат,освен на дъскорезница.Сложих клечките в 5 л.ракия и ще видим резултата.Нали трябва да опитваме.
Човек най-добре се учи от проба-грешка.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2444
Местожителство: Пловдив
itev написа:
По мое мнение - методът на автора на тази тема е по-добър!
Т.е. изпичане и после накисване със содата и водата.
Спомних си за клечките по повод ядовете с българските бурета.
При изпичане на суров материал ще има проблеми от смолите. Според мен затова е изваряването, а още по-добре пропарване с пара и то цял ден (по руската рецепта).
В темата за бурето дадох линк към статия, откъдето е и следния цитат:
Цитат:
Най-важното при дъба е смолистите вещества да се отделят от дървесината, а това е процес, който изисква търпение и точно определени атмосферни условия: материалът да съхне на открито, да го вали дъжд, да го пече слънце и т.н....
Дори бъчвата да се изпече, ароматните характеристики отново напомнят смола, асфалт, петрол.
Затова първо трябва да се махнат смолите, вероятно содата помага :prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: харамията и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима