Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Авг 2017, 21:13 Дата и час: 18 Авг 2017, 21:13

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 79
Хубаво е ракията да е оцветена да не земе некои да я обърка за вода :) Иначе аз съм против дъбовия чипс за плодовите ракии,защото се променя и вкусът й става като уиски.
Какво ще кажете за сърцевина на клонка от синя слива дали ще има натрапчив аромат?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2636
Местожителство: ''Survivor'' България
Yulian Aleksandrov написа:
Хубаво е ракията да е оцветена да не земе некои да я обърка за вода :) Иначе аз съм против дъбовия чипс за плодовите ракии,защото се променя и вкусът й става като уиски.
Какво ще кажете за сърцевина на клонка от синя слива дали ще има натрапчив аромат?

Не само това но и кисел вкус, по добре опитай със сушени сливи.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 21:08 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
КИМИ написа:
И какъв е смисъла ракията да е оцветена?

ilu6a написа:
Ти как мислиш има ли смисъл?
Или тази практика прилагана от толкова време е безсмислена?


ilu6a,
сакаме и чекаме да ни просветлиш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 548
Местожителство: Варна
MONI BARONA написа:
Yulian Aleksandrov написа:
Хубаво е ракията да е оцветена да не земе некои да я обърка за вода :) Иначе аз съм против дъбовия чипс за плодовите ракии,защото се променя и вкусът й става като уиски.
Какво ще кажете за сърцевина на клонка от синя слива дали ще има натрапчив аромат?

Не само това но и кисел вкус, по добре опитай със сушени сливи.


Внимавайте със сушените сливи. Не предават много аромат, но много бързо оцветяват ракията в отвратителен кафяв цвят. Сушените кайсии вършат по-добра работа както за аромат така и за оцветяване. Личен опит.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2636
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро, зависи и от сливите, ако са от тези с бялата плесен по тях, може и в друго да се оцвети ракията :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2014, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
Изпълних цялата процедура описана от petiomalchev. Въпросът ми е, трябва ли да изсъхват клечките преди употреба или може направо да се слагат в ракия?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2014, 22:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 637
Местожителство: София
СтаниЛа, точка 2. и 3 от поста на Петьо са от ясни, та ясни. Какво точно питаш? Сухи?
Ами да, след цепене има сушене. На сянка. След печене, вече са сухи на барут. И се използват, когато ти потрябват.
Поздрави.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2014, 07:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
След накисване. :)
Сега видях, че и друг колега е попитал същото.
proddy написа:
До тука добре - изсуших, изпекох, накиснах..., ама имам един въпрос: треските влажни (веднага след промиването) ли се слагат или се чака да изсъхнат?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 356
Да разбутам малко добрата тема споделяйки пресен опит от събота 23.08...
Снабдих се с една суха цепеница черница и я обелих по идеята на Петьо Малчев, оставяйки само сърцевината. Тя се различава лесно на черницата - просто е по жълта от околната дървесина. Нацепих тази дървесина на парчета 2/3см дебели и 20см дълги. Държа да предупредя, че черницата показа характер при цепенето. Не успях да докарам 2 еднакви парчета. Цепи се както си иска...
И тук е въпроса - дали не е по добре да се нарежат парчетата машинно и да се докарат на еднакъв размер? :?

Както и да е.
Бутнах ги в "Раховеца", на високо положение на скарата и на 300градуса и зачаках.
Тук, трябва да предупредя колегите - не знам за колко време Петьо е изпекъл неговите дъсчици на парти грила, но на "Раховеца" стана мноооооого бавно и енергоемко. :(

Направих 2 фурни. Едната по-силно изпечени - степен М+ и другата -степен L /лешник/
Сега вече киснат във вода, като минаха и през воден разтвор на сода бикарбонат.
Утре ще ги залагам в джанковата, обаче не съм решил все още кои да слагам - от М+ или от L :?
Мнения, моля?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 13:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 637
Местожителство: София
Проба, грешка. . .
Докато ти хареса резултата. :megagrin:

За вкусовете сме си говорили.
Наздраве.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 356
Да, ама предпочитам да се уча от грешките на другите ;) :)
Не, че ми се получава много, ама...
Щото ако сега укепазя джанковицата, ще си изям м....те.
Стана много арна, бре!

Снощи бухнах от силно изпечените дъсчици. Ще наблюдавам процеса и ще ги вадя овреме. Много тъмна ракия не обичам.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 79
Yulian Aleksandrov написа:
Хубаво е ракията да е оцветена да не земе некои да я обърка за вода :) Иначе аз съм против дъбовия чипс за плодовите ракии,защото се променя и вкусът й става като уиски.
Какво ще кажете за сърцевина на клонка от синя слива дали ще има натрапчив аромат?

Все пак опитах със сърцевина от слива (джанка)по описания начин в началото на темата.Матеряла е ракия от джанки на 68гр.а дървесината е вътре вече 10 дни.Натрапчив и кисел вкус няма!
Изображение
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 22:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6187
Местожителство: София
Леле това е много дървесина в малък обем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 79
ilu6a написа:
Леле това е много дървесина в малък обем.


Сеедно да сипеш в 50литрово буре 10литра ракия :megagrin:
Дървесината в бутилката е наполовина от тази на снимката,и е така да се каже леко изпечена.

п.п.Утре ще снимам разредената с вода ракия,която е 48гр,доста по светла е ...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 23:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1036
Местожителство: Плевен
Тази тема не я бях чел от началото.
Ще си позволя няколко критики,и аз търпя такива:
1. Няколко клечки не могат да заменят буре.Ефекта "БУРЕ" се постига само с "БУРЕ"
2. Дъбов чипс,само ако не сте почитатели на традиционната българска ракия,цвета е различен и внася някакъв различен аромат.Интересно е че при отлежаване в буре го няма.
3. Сушени плодове: сливи категорично не,такъв грозен цвят става,колкото и да си закъсал не ти се пие.Кайсии и стафиди слагам задължително.Има добър ефект.Сега сварих ябълки,оставил съм я да "диша" седмица,ще и сложа сушени да видя ефекта.Ще пробвам с петачка да не се изложим :megagrin:
Последно :) не се ли престаравате малко с печене,пушене,джанки,сливи,дъбове,акации?Що не си ползвате сушена черница?
Слагате повечко,като ви хареса цвета-вадите.Няма кисело,утайки и изненада в оцветяването.


Върнете се в началото
  
 
 [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: georgipepi, vnnaidenov и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима