Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Да, и при мен се пали при 250 - без вентилатор. С вентилатор прегаря, овъглява се.
Дървото е с ниска топлопроводност и наистина е много важно по къкъв начин се нагрява, каква е фурната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
На един ред ли ги печете или слагате по няколко?
Защото при мен с вентилатор и около 200º, и на 4-5 реда, тези които са в вътрешността, остават по бледи и не до там "овкусени".
Също забелязах, че зависи дали дървото е изсъхнало достатъчно. Първия път, пекох черничеви клечки, съхранявани на сухо и без кора, поне на 2 год. Получи се много задоволителен резултат. Втория път, пекох ужким бял дъб, но си личеше, че е току що отрязан, като аз му махах кората, и аз го цепих на летвички - ами колкото и да го пекох, миризмата на ванилия или на кафе липсваше, или едвам забележима. Дори два пъти го пекох, като след втория не го киснах в вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Да де, то затова всеки сам трябва да си хване рецепти според фурната, вида дървесина, влажност на дървесината, дебелина, начин на нареждане.
Примерно в тава ще е едно, върху решетка съвсем друго. С вентилатор, без и т.н.
При мен бяха на 1 ред в тава и станаха еднакви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 15:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
IVO 68 написа:

Тези пък "младежи" произвеждат винЕфикатори...бива ли такива грешки на главната страница от сайта?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
На 220-230*С трябва да е според мен в края на обработкага. Като работите по скалата на фурната проверете си колко е пререгулирането на термостата преди това. Ще ми се да прехвърля E5CN от една акумулираща на фурната, ама преговорите с госпожата ще са трудни... :?
Снощи печнах един час на 160*С. Замирисало на кесче в кухнята. Като приключа и пробвам с дестилат ще пиша обстойно... Или накратко за резИлтати. Всичко е важно, колко е съхнало дървото, при какви условия и т.н. Накрая е фурната.
stanilabg, тавичката да не е близо до горния нагревател?... Накрая при препичането ще е от значение слоя, тогава по-близо до грила доколкото съм разбрал.

Тест с налягане и разтоварване... Екпериментално, от преди няколко дни забърканата междинна първоточна и опашна фракция. С дървенията от снощи. Пак на 3,2bar... Джаджата отвътре на тапата аерира перфектно. При източване от крана, наобратно, би трябвало да филтрира. ;)
:!: Ако някой се реши на подобни тестове да внимава с наляганията. Опасно е !!!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
atz написа:
stanilabg, тавичката да не е близо до горния нагревател?... Накрая при препичането ще е от значение слоя, тогава по-близо до грила доколкото съм разбрал.

Ами въобще не използвах тавичка, направо върху решетката. Само че, първия път беше само на един слой (малко ми бяха черничевите летвички), а при втория на 4-5 реда. То, че почерняха, почерняха, но липсваше аромата.
И в двата случая ги пекох на долен реотан и вентилатор. :nixweiss:
Сега се сещам и за друг въпрос. Какво се търси - равномерно и дълбочинно изпичане или повърхностно и краткотрайно? Не знам, дали може да се сравнява с изпичането на бурета, но клиповете, които съм гледал, ги пекат за много по кратко време, от колкото тук става въпрос. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Пишат, че при нормално атмосферно налягане екстракцията на в-ва от дървесината става на дълбочина до 2 мм. При висока температура и кратко време ще прегори само горният слой, а вътре може да остане сурово и да избие миризма на дърво.
Затова аз залагам на минимална за дадения аромат температура (ванилия, карамел, шоколад) и достатъчно дълго време. Предпочитам да си хвана технологии за различните аромати и после да смесвам летвите ако искам букет, отколкото да се мъча с дебнене да не прегори, да не пропуши и т.н.
При буретата не знам...там не се ли гони освен изпичане на повърхностния слой и еластичност на дъските, за да могат да се огънат ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Скоро разговарях със производител на бурета! Когато го запитах за степеннта на изпичане човека ми отговори,че при малките бурета е нужно повече нагряване при огъването на дъските и си излизат средно изпечени :).Колко е верно незнам!??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 21:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
TRANSFORMERS написа:
Скоро разговарях със производител на бурета! Когато го запитах за степеннта на изпичане човека ми отговори,че при малките бурета е нужно повече нагряване при огъването на дъските и си излизат средно изпечени :).Колко е верно незнам!??

Е точно тук е ключа от палатката -защо бг бурета са си риск за отлежаване .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
@Ilu6a,може ли да конкретизираш малко? Щот съм се навил за едно тукашно бъренце http://www.tonelerialuque.es/index.php? ... n_barnizar ...уж Quercus Alba..не искам да рискувам със по-големи обеми щот имам бая дъбови летвички :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ми малкото буре ще не ще трябва да го грее, а на голямото може да огъне дъските и на студено :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Ще огъне грънци :D ...освен ако не е суров дрян :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 11:38 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ех Петьо, първо се варят със сода, аз го правих в тенжера под налягане. Водата замирисва на трици от километри, после печеш и слагаш директно! Но нестава от всеки дъб, както е приказката за дървото и свирката. Трябва да е стар и расъл на южен склон, изпечен от слънцето странджански дъб. Аромата на ванилин е невероятен!!! :) :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 11:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Малките бурета ги правят, като изрязват дъгите криви. Сещате ли се? Не ги огъват, просто си ги изрязват криви. Това е номера, и това иска да каже Илюша най-вероятно.
А за изпичането - аз съм гледал клипове в тубата, където огънят е много силен и буен. И бурето го въртят, а преди две седмици бях в едно село след Дупница (естествено, видях се с Марио, пихме кафе и той ми каза за тази бъчварница) и... Запознах се с човека и на въпроса ми как ги изпича и как контролира степента, защото на сайта ще видите, че предлага нам си колко степени, отговора му беше - ами с талаша и треските, отпадъците от производството като ги запаля и поставям бурето отгоре. Което за мен е, меко казано несериозно и безотговорно, бих казал. Иначе продукцията на външен вид ми хареса. Но някак си не можа момчето да ме убеди да му дам 140 лв. за 50 л. буре. Изпечено М+ ли беше, нещо такова. Имам няколко снимки, при интерес ще си поиграя да ги сложа.
Вижте линка. В никакъв случай не правя реклама. Просто обещах на Марио да погледна и да споделя.
http://www.baden.bg/
Трансформърс, бурето на външен вид е страхотно. И скъпо... Но първо земи се обади по телефона и питай за изпичането. Щото там е номера. Трески с обръчи всеки прави. И се фали. Аз знам, че за вината испанците взимат френски бурета. НО пък и наште бъчвари се дуят, че продават във Франция... Знам ли... Глобализация! Сега света е малък. Едно село.
ПС alambik е писал преди мен нещо, но нищо де. Казах каквото имах по темата. Поздрави и :respekt: , колега!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 13:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
TRANSFORMERS,не купувай лакирано буре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 119 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Ivailo+- и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима