Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2015, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Може би ултразвука има същия ефект като аерирането с въздух.
Случайно попаднах на това ''Тибетска чаша'' и много се замислих.... :?
Но може би съдът в който се поставя това устройство трябва да е от някакъв резониращ материал


_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2015, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
До тук съм забелязал при 40KHz екстрактването е по-добро. Тия дни ще имам поправителен, да променя някои положения и поправя грешки при третирането с ултразвука - сонолизата. Да заложа дъбов материал приготвен по технология измислица-премислица. Според мен трябва да разграничим обработката на дестилатите. Дестилат за консумация най-малко след 5-6 години или дестилат готов до някаква степен за консумация след няколко месеца.
А за волканото да сподели който го е ползвал. :?: Кавитации и имплозии виждал ли е? Микроскопични и по-големи до макс милиметър мехурчета да се появяват в дестилата, едни да стоят на място и трептят, други да бягат вътре в дестилата, трети да се устремяват към повърхността, четвърти да изчезват мигновено. Загрява ли се дестилата при третиране? С каква мощност на литър дестилат работят? Не е все едно да вкараш 100W за 10минути на 10литра и 5W за 200минути на 10литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2015, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
1."Смехотворното разминаването идва в твърдението, че може да замениш дългогодишното узряване в буре с абракадабра.
"
2."Може би ултразвука има същия ефект като аерирането с въздух"
Както бях писал някъде,но ми изтриха поста,аериране,мастурбиране и както се разбра,ултразвук,са едно и също:
ЧИКИЯ.Козата си иска пръч.Пускаме Вулкано,стара ракия.Пърдим с помпичка за рибки,стара ракия.А производителите на отлежал алкохол големи глупаци.Толкова ли нямат пари за един компресор,да го хакнат в цистерната и за 12 дни,дванадесет годишно.Чудя им се.Но има една поговорка:"Гениалното е просто"а те са умни хора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 00:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Явно не се прави разлика между дестилат за консумация най-малко след 5-6 години и дестилат приемливо готов за консумация след няколко месеца до една година. Доколкото знам започва се от материала, после дестилация според предназначенинето и накрая отлежаване. Който може да си чака... След 5-6 години току ангелите се пропили или бурето не струвало и т.н и т.н. Сумати професори и академици са си губили времето да пишат, барабар с проф. Личев. Или не е така?...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 01:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
atz за мен лично разсъжденията в посока -цитат твой:
" дестилат за консумация най-малко след 5-6 години и дестилат приемливо готов за консумация след няколко месеца до една година"
са много интересни и ще следя внимателно написаното от теб.
Нямам опит с дестилатите и не съм се ограмотявал достатъчно с литература по тема стареене(освен по отношение бъчвите и дървесината)...но мисля че има резон...нещо като при вината..
Примерно мерлото е за предпочитане пред кабернето ако ще се консумира младо.....
Апропо в брой 6/2012 на списание Лозарство и Винарсто има интересна статия за влиянието на дървесини върху физико-химичния състав на ракиен дестилат...като се упоменават количества кислород за време и обем и т.н...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 01:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
@vnnaidenov, В интерес на истината, в съветски времена (а може би и сега, въпреки че твърдят, че имат 25 хил. бъчви и 16 аламбика) в Одеския конячен завод ментето се произвеждаше точно по този начин. В стоманени емайлирани цистерни с наредени дъбови дъски се барботира кислород (метод АрмНИИВВиП). Малко купаж, обилно колер, бентонит, етикет със звездички и ето ти "коняк"...

Ако ще вървите по този път, вместо да се мъчите с екстракция, ултразвук и т.н. може да си купите направо готови дъбови екстракти и да си забъркате отлежала в стил "Цар Киро".

Окислителите процеси в прясната ракия, за да стане изобщо годна за консумация са необходимост. С двете ръце съм за експериментите и споделянето на резултатите от тях. Но да се очаква, че можем с джаджа да "надхитрим" отлежаването в бъчвата е загубена кауза.

@atz, това са различни целеви хоризонти. Очевидно "бързата" ракия е компромис, докато заложената за три или пет години вече цели съвсем други качествени нива. Наистина не би трябвало да говорим и за двете неща в една и съща тема. Бързата ще е по-добре да се вари на колона, а качествената на аламбик, на бързата ще отрежем главата, докато тази за отлежаване може и да не обезглавяваме, както например се прави с арманяка...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
vnnaidenov написа:
..........аериране,мастурбиране и както се разбра,ултразвук,са едно и също:
ЧИКИЯ.Козата си иска пръч.Пускаме Вулкано,стара ракия.Пърдим с помпичка за рибки,стара ракия.А производителите на отлежал алкохол големи глупаци.............


vnnaidenov, с такива мнения като твоето може ли да се води интелигентен диалог по същество? В емоцията да се унищожи това "устройство" се пропуска основната идея за използване на аериране, ултразвук, дъбова дървесина. От няколко години експериментирам и съм достигнал до някакви положителни резултати. С колеги от форума обменяме основна информация само на лични именно поради тази причина. Има ли смисъл да се публикува тук?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 12:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Има, IVO 68. В края на краищата това е форум и има хора всякакви, включително и изразяващи се по по-заядлив начин. Разбира се, когато някой премине границата на поносимото си тръгва оттук, но принципно общуването във форум изисква малко повече непукизъм, отколкото диалога.

Аз определено спадам към скептиците по отношение на използването на ултразвук за заместване на ОТЛЕЖАВАНЕТО, но с най-голямо любопитство бих проследил опита, който си придобил в тази насока. Очевидно е, че следва да се очакват различни ефекти, като ускорено окисление и екстракция, затова като се освободиш от емоционалния негативизъм, който ти вдъхват опонентите, бъди добър да споделиш и с нас обективните резултати, които си наблюдавал.

Особено интересно ще е, ако си правил разделни експерименти за отделните ефекти - например дегустация на екстракция на дъб в неутрален спиртен разтвор с контролна проба или пък обработка на чист първак, разбира се, също с контролна проба...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 12:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Ами да се надяваме че vnnaidenov се изказа по въпроса и оттук натам може да си поворим по същество ! Лично на мен също ще ми е много интересно , още повече че и аз съм подготвил един експеримент ! Ама смее ли човек да си каже - при такава градивна критика всички мераци изчезват...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
SiteAdmin написа:
.....Аз определено спадам към скептиците по отношение на използването на ултразвук за заместване на ОТЛЕЖАВАНЕТО, но с най-голямо любопитство бих проследил опита, който си придобил в тази насока...


SiteAdmin, аз никъде не съм писал, че ултразвука замества отлежаването. И никъде не съм писал, че съм използвал ултразвук. По простата причина, че не мога в момента да си позволя мощен ултразвуков излъчвател, защото са в евро и то много. Но много литература съм чел по въпроса и продължавам да чета. Ултразвука искам да го ползвам при обработка на дървесината. Ултразвук използват по всяко време на обработка на дървесината. Само че с мощен излъчвател. Първо но сухо за промяна структурата на дървесината в дълбочина. Известно е, че нормално взаимодействието на алкохола с дървесината на бъчвата е на дълбочина 2-3 мм. С ултразвука грубо казано се разбива структурата на молекулярно ниво /до определена степен обаче/ и така алкохола си взаимодейства по-надълбоко с дървото. Така грубо се увеличава площта в малък обем дървесина. След това ултразвук при миене на дървесината за дезинфекция и накрая при отлежаването. Но не за промяна на етиловия алкохол, а за спомагане на екстракцията. В комбинация с аериране. Събрал съм информация какво точно се променя и как при използване на ултразвук, но трябва да я систематизирам за по-лесно представяне. Опитно е установено, че трябват минимум 3 вт излъчваща мощност за 1 литър. Поне 40 КHz.
Иначе изрязвам дъбови плочки и ги препичам по схема. От 80 до 100 кв. см. дървесина са необходими на 1 литър концентрат. Със силата на алкохолния градус е малко по-сложно. Определено го разделям на две групи грубо казано. От 40 до 55 алк. гр. взаимодействието между спирт и дървесина протича по един начин. Тук се набляга на запазване на първичните аромати на дестилата. Втората група е от 60 до около 76 алк. гр. При нея се набляга на извличането на повече аромати от дървесината, но намаляват първичните аромати на дестилата. В домашни условия трудно могат органолептично да се направят видими разлики. По тази причина действам в средата около 58-66 алк. гр. като наблягам на препичането на дървесината. Аерирането продължава около 7-10 дена денонощно. Убедил съм се, че колкото по-дълго се аерира толкова по-добре става. Заедно с дъбовите плочки. Това от много опити. И винаги се сравнява с началния материал. Тази година двойно дестилирана гроздова. Разликата е очебийна в полза на аерирането и дъбовите плочки при пресен дестилат. Като спазвам всички правила от форума за материал, ферментация и дестилация. Най-вече подписа ти ми се е набил в съзнанието още когато го прочетох за първи път. "КРАЯТ ЗАВИСИ ОТ НАЧАЛОТО".


Последна промяна IVO 68 на 04 Яну 2015, 14:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
SiteAdmin написа:
...или пък обработка на чист първак, разбира се, също с контролна проба...
Заложих... Смесих три първоточни фракции от вчера с добавка първоточна от предишни дестилации за достигане на обем. Контролна проба около 40ml оставих... Праашшти вътре. И първа констатация... Пробата удря на ацетон в носа а от псевдованата на носа сякаш усещам да бие повече на спирт. Може да е от разликата в температурите, пробата във ваната се загрява. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Предобри се първият етап, след лека оптимизация приключи като на картинката. Не трябваше да вдигам толкова мощността, ама нали ме човърка да проверя как е. :datz: Имам проби за анализ.
От утре втори етап с дъбов материал, пак в две проби.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима