Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 05:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Пускам нова тема в която бих желал да обсъдим конкретно и основно активния въглен и начините му на употреба.
До тук е ясно ,че премахва повечето аромати , както положителни така и отрицателни.Въпроса с цвета нека да е на ракията как стои?Премахва ли и него?
Кои са методите ,които сте пробвали или знаете за тях(за работа с активен въглен)?
До тук разграничавам 2 метода, при единия слагаме въглена в ракията и после прецеждаме(ако някой може по– подробно да даде количество въглен, и време за престой нека сподели)
и другия метод е чрез направата на филтър, интересува ме ако някой е правил да сподели за устройството му.
Аз искам да премахна аромат от няква трева в ракията и миризма на пластмаса от тубата където е била ракията.
Кой метод да използвам от двата за целта?Кой е по резултатен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 21:28 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Колега,
Някъде в темите беше писано, че най-важното е да се спазва хигиената на процесите! Всичко останало е опит да се спаси загубеното! Дерзай! Пази спомена на дедите и няма да сбъркаш!
С уважение Петко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това с активния въглен не съм го ползвал но ще се постарая да разсъждавам по темата.Филтрирането е много бавен процес когато се прави без допълнително налягане то е да разчиташ на гравитацията.В случая обаче не е филтруване а процеси на сорбция (адсорбция) които също не са бързи и зависят от площ, температура,от природата на сорбента и сорбиращото вещество.Стана сложно не никак лесно сам да си направи човек филтър с активен въглен.Ако течността (ракията) протича бързо ефекта ще е минимален ако протича бавно времето няма да ти стигне (много по бавно от самото изваряване на ракията),капе ли капка по капка ще има големи загуби от изпарение от друга страна ако филтъра е много голям ще погълне голямо количество.Каквото и да направиш все си вътре с материала.
Ако успееш да отстраниш вредните миризми (аромати) то в крайна сметка ще получиш водно-спиртен разтвор нещо като водка няма да е ракия активния въглен ще обере както не желаните така и желаните аромати.
Чувал съм да говорят за дихателя от противогаз че може да се използва за тая цел,но това е нещо бегло и нищо конкретно.
Прав е Петко че "Всичко останало е опит да се спаси загубеното!" но това което е станало станало ако може да се оправи защо да не се опита.
В случая когато активния въглен се поставя вътре в ракията след като се разбърка добре се оставя да се утаи бистрата течност над утайката може да се отдели с маркуче както при виното и тогава да се филтрира ако е нужно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 22:33 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 09:17
Мнения: 8
Не знам дали му е тук мястото, но искам да споделя своя опит с отстраняването на неприятната миризма от загорял казан. Един колега ме посъветва да поставя в тубата със загорялата ракия пакетче с гранули, които се намират при различни стоки и не допускат овлажняването на същите. При нас в завода бяхме получили нови машини и в сандъците при тях имаше такива пакети. Пакетчето беше с тегло около 250гр. След като го оставих да престои в тубата с ракия около 1 седмица, същата я преварих и нямаше абсолютно никаква миризма.Надявам се да съм бил полезен на някого.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Казва се силикагел. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B5%D0%BB

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 22:14 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 09:17
Мнения: 8
Точно така беше, все му забравям името. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Юни 2015, 21:20
Мнения: 2
Местожителство: София
Макар, че темата е стара, ще добавя и моите 2 ст.
Тъй като съм новобранец в печенето- първия път успях да оплескам доста работата. Изкарах 10 л. 45 градуса от 80 л, джибри от стари компоти и сладка (домашни), но имаше отвратителен аромат.
Имам кана за пречистване на вода с филтър от активен въглен с ресурс 180 л. водопроводна вода. Взех два употребени вече филтъра и последователно прекарах цялата ракия първо през единия, после през другия (отне ми няколко часа).
Смрадта изчезна. Остана някакъв плодов аромат и ракията беше изпита благополучно.

До сега не съм загарял и не съм опитвал с нов филтър, но ако се случи ще пиша,


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима