Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 18:07 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Здравейте,
имам въпрос относно измерването на алкохолния градус.

Имам два спитомера - единият е от тези българските от по 1 лев и един от бившето DDR, който е с две скали - Righter и Tralles. Българският е калибриран за 20°C, немският за 15°C. Доколкото разбрах чрез малко гугълстване Righter отчита масови проценти, а Tralles - обемни проценти (а дали наистина е така??). За това следя скалата на Tralles. Проблема ми е, че и двата показват едни и същи алкохолни проценти при 20°C. Според вас на кой от двата трябва да се доверявам? Този немският ми е по-удобен, защото измерва от 0 до 100%. Температурата я докарвам, като изстудявам 250 мл. ракия в камерата, през 5 минути измервам с термометър и когато стане 20°C, или 15°C меря със спиртомера.:oops: Нали така е правилно?

А и също така имам и въпрос относно градуси и обемни проценти. Хммм... Това е едно и също, нали? :oops: Не можах да намеря категоричен отговор в интернет.




-----------
Off topic :
-----------
Май става така, че май само питам в този форум и затова ще споделя с вас една благинка, която си направих на Excel и която кръстих "Калкулатор за смесване на алкохол" :lol: . Служи за изчисление на :
1.Колко вода трябва да се добави в зададено количество ракия със зададен градус, за да се получи градуса, който искаме.
2.При смесване на два вида ракия с различни градуси как да ги смесим така, че да се получи точно определен градус.

Малко пояснение: Тази част със смесването с вода дава по-различни резултати от разпространените таблици из интернет, но аз опитно (чрез мерене със спиртомер) съм по-доволен от моето "изобретение".
Освен това начина на изчисление е по-скоро за обемни проценти, но аз съм написал градуси за по-голяма прегледност (и защото някак си съм приел, че е едно и също :D ).

Съвет: първо опитайте с малко количество, за да няма сърдити :D

Дано на някой да му бъде от полза. Отваря се с Microsoft Excel. За да го свалите натиснете линка по-долу.

Калкулатор за смесване на алкохол


Последна промяна Murphy на 05 Авг 2009, 18:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 20:30 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
полезно калкулаторче :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво на Murphy кйто е направил таблицата, ако нямате възможност да я ползвате просто пресметнете:
Начален градус на ракията 53 ал/гр количество 1000гр. искаме да я разредим до 40 ал/гр, Х - коли чеството което ще получим след разреждането
53х1000=40хХ
Х=53х1000/40
Х=53000/40
Х=1325гр. ракия с 40ал/гр
1325-1000=325гр.
Получаваме че трябва да добавим 325 гр.вода която да добавим към 53ал/гр ракия, която е 1000гр. зада стане на 40ал/гр.
Таблицата е вярна не се притеснявайте.

Но да внимавате като мерите алкохолният градус на ракията която разреждате, разредете я поне една седмица след варенето /защото пада с1-2 ал/гр./ и температурата на ракията трябва да е 20гр. /спиртомерите са калибровани при тая темп./, защото стават сакътлъци и после да не се налага да я преваряте, а ако много бързате и не може да загрявате или охлаждате ракията до 20гр. то ползвайте тези таблици за преизчисляване на градуса на ракията спрямо температурата:
ИзображениеИзображениеИзображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 18:09 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Какво става? Никой ли не може да ме посъветва на кой спиртомер мога да се доверя? Никой ли няма идея защо два спиртомера, калибрирани за различна температура дават едни и същи показания?

Може би правя грешка, но явно ще трябва да приема за вярна температура за измерване 20°C. Защото ако приема 15°C за вярна ще ми се свърши ракията :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 20:46 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Ето една идея. Купуваш си /еднократно/ бутилка винпромска ракия, наливаш някъде и мериш с двата спиртомера. Който е по-близо до истината - на него се доверяваш.
Междудругото и аз имам подобни калкулатори, както за ракия, така и за вино. С кеф съм ги правил и с кеф ще ги споделя. Само пишете на ЛС на кой за какво му трябва и ако имам - пращам.
Изпитани са.

п.п. ако има начин да качвам екселски таблици, може и да ги кача на всеоползване.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 21:38 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
За да не стават грешки я по-добре на всеки поотделно, че може да има нещо за дообесняване...и сигурно ще има.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
bassab написа:
Ето една идея. Купуваш си /еднократно/ бутилка винпромска ракия, наливаш някъде и мериш с двата спиртомера. Който е по-близо до истината - на него се доверяваш.
.

По-добре да иде до някоя ракиджийница и да сравни спиртомерите си с тамошните,работят с професионални спиртомери които са точни.
Пък и тази винпромска ракия........ :wallbash:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 22:10 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Има и друг вариант. Праща ми по куриер една бутилка ракия, меря му я с професионален спиртомер, какъвто имам, казвам му градуса и си пия със здраве. И за негово здраве ще пия.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
bassab написа:
Има и друг вариант. Праща ми по куриер една бутилка ракия, меря му я с професионален спиртомер, какъвто имам, казвам му градуса и си пия със здраве. И за негово здраве ще пия.

Много си далече,аз съм по-близо,да ми е прати на мен,аз даже и градуса няма да му кажа,само мнение да ли е била 'убава или-не!!!
П.П.:А ти от къде беше??? :D :D :lachtot:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 09:12 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
Здравейте колеги!
Вижте аз пък какъв проблем имам:

варя си аз ракия оставам я в един казан да си я доразредя с дестилирана вода и меря със спиртомера... обаче...
като пусна спиртомера в казана показва 60 градуса, а като гребна със епруветката и пусна вътре спиртомера показва 65 градуса! а сега работа? ракията е една и съща епруветката е чиста, на какво да вярвам?

и после от къе мога да си купя такъв професионален спиртомер, че да не се притеснявам колко вода да наливам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 10:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Обикновено лъже разликата в температурата, но чак 5° е прекалено. Според мен спиртомерът "залепва" за стените на епруветката и триенето му пречи да се движи свободно. Пробвай в по-широк съд, напр. мензура, където да е далече от стените.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 11:49 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
а бе той спиртомера не опира видимо в стените на епруветката, по скоро си мислех нещо за повърхностно напрежение ли кво ли? не съм много вещ по физика:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 12:50 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
За една епруветка капилярното покачване е около 1,5mm. Не вярвам и тази грешка да може да обясни 5° :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2009, 08:53 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
а бе не знам, днес утре ще ида да си купя още един спиртомер, ще меря с двата и ще смятам средно аритметично :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2009, 15:46 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
еи-и-ии-и не е лесно да си глупав :mocken:

туй е било защото спиртомера е мокър по скалата си след изваждането от казана и натежава повече в епруветката... :datz: :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима