Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2015, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Здравейте. Имам 250л меден казан от старите и се чудя какво да му направя, за да подобря дестилацията. Като искам да вадя по-чиста ракия откъм лоши алкохоли и други гадни вещества, а не от към аромати. На газ е и се цели по-точно отделяне на фракциите. Като цяло не съм мн запознат в тая област, така, че приемам съвети. Ако сложа някаква тръба с пълнеж между капака и лулата дали ще помогне ?
Също мисля маслоуловител да сложа по средата на лулата, добре ли ще е ? И трябва ли да има вода в него ? Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Ако ти е добър казана, не е необходимо да го променяш. Той не е виновен за гадостите в ракията. По-скоро трябва да се промени софтуера на предказанното устройство! ;) Аз какви ли не експерименти си правих / сега имам и тарелкова колона/ и пак дестилирам на аламбик като се стремя да спазвам конячните технологии. Тези елементарни основни правила са ясни, но трябва да се спазват.
1. Хубав добре узрял плод - да няма наранено и изгнило, с отделяне на костилки предварително.
2. Захар - само толкова, колкото е необходимо за корекция на захарността.
3. Правилно протичане на ферментацията при отлични хигиенни и нормални температурни условия.
4. Дестилация веднага след приключване на ферментацията.
5. Отделяне на глави, тяло и опашни фракции. Първака /както е известен в свещенодействието :) / обикновено е 0.5% до 1.0% от общото количество на материала. Тялото /питейният алкохол/ го събирам до 55 алк. гр. по спиртомер. След това събирам за преварка. Отделно винаги в най-високата точка на лулата слагам цифров термометър.
6. Обработка и отлежаване на прясната ракия.
При спазване на тези правила отличния резултат е гарантиран.
Ако все пак си решил да си направиш колона, пусни някоя снимка на казана да го видим какво представлява, пък тогава може да обсъдим по-точно този въпрос. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Тези правила ги спазвам, но искам, ако може нещо по самият казан да се направи, да го направя. Мисля да слагам термометър и така и така съм почнал се чудех дали има смисъл от някакъв пълнеж да сложа. Ако направя купола и лулата по-висок , с цел повече място за парите дали ще е добре ? А истинска колона не мисля да слагам. Термометъра не трябва ли да е на казана точно над нивото на материала за по-точно измерване на градуса на парите ? Или в най-висока точка на капака, но чак пък на лулата :D ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега ''aenor'' във форума вярвам всички искат да ти обяснят(включително и аз)
Но им е писнало, за това чети темата за колона и др. в viewforum.php?f=9
И сам прецени. И ако нещо тогава не ти е ясно, ще го уточним в дискусия..... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Мони ме е изпреварил. И аз това исках да кажа. За да говорим на един и същи език да се прегледат тези темички. Има и други, но набързо тези намерих. Иначе започваме да повтаряме форума отначало.

viewtopic.php?f=9&t=34
viewtopic.php?f=9&t=1008
viewtopic.php?f=9&t=497
viewtopic.php?f=9&t=363
viewtopic.php?f=9&t=2744


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Аз да ви кажа като ми тръгне материала отначало отделям около 100мл първак, след това всичко което ми изтече до 50 градуса заделям за пиене, ако е много силно за да догоня желания градус разреждам с изтеклото от 50 до 40 градуса.
И вече всичко което е под 40 заделям за патоки и повторна преварка

Как ви се струва моя начин колеги


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колоните с пълнеж са с приложение до 70-80 литра на казана. Естествено оразмеряването зависи от предназначението, имам предвид Ф колона и вида на пълнежа. Нагоре над този обем нещата стават непредсказуеми и нерентабилни, неусточива работа при периодичните дестилации, недоректификаци и т.н. Има колони с пълнежи с диаметри и до 1400mm но за системи с непрекъснато действие където нещата са значително по-лесни и лесно се стига до устойчива работа.
Относно термометрите, първо трябва да са точни, 0,1°С. Второ трябва да се калибрират показанията за сътветното място на системата. Ако не са спазени тези две условия служат само за декорация. Проверено и доказано, на системата имам 4 канала с РТ100, два биметални ментака и един цифров...
IVO 68 написа:
...и пак дестилирам на аламбик като се стремя да спазвам конячните технологии...
Защо конячната технология? Нима всичкият дестилат го оставяш за дългогодишно отлежаване, над 3-5 години и в дъбови бъчви!?...

@aenor, снимки и ТТ данни...


Последна промяна atz на 01 Юли 2015, 22:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:42 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Ами не е най-доброто , което можеш да направиш...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Dido-bg написа:
Аз да ви кажа като ми тръгне материала отначало отделям около 100мл първак, след това всичко което ми изтече до 50 градуса заделям за пиене, ако е много силно за да догоня желания градус разреждам с изтеклото от 50 до 40 градуса.
И вече всичко което е под 40 заделям за патоки и повторна преварка

Как ви се струва моя начин колеги
Явно има много да четеш - форума....... :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
atz написа:
Защо конячната технология? Нима всичкият дестилат го оставяш за дългогодишно отлежаване, над 3-5 години и в дъбови бъчви!?...

Нямам здрави нерви да чакам толкова! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Прави сте все още съм лайк в тази област и незнам много неща, но важното е че въм на точното място с точните хора досега каквото съм ви питал все сте ми помагали


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2015, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
благодаря за коментарите, малко се образовах :D и стигнах до заключение, че нямам нужда от колона, а прост алембик ще ми е идеален. И тъй като моят купол е тип "попска шапка", мисля да го преправя или да взема друг с крушовидна форма на истински аламбик. http://drinks.seriouseats.com/images/20 ... age402.jpg И тук идва въпроса дали си заслужава? Също така се чудя дали трябва да е свързан с атмосферата казана, за да няма налягане вътре и как предлагате да стане това ?
http://www.operatorchan.org/s/src/138625194641.jpg
Това нещо по средата, между казана и охладителя, дали играе ролята на маслоуловител, както ние го знаем, и защо е толкова голямо и дали знае някой как изглежда вътре? Едит: дали туй нещо подгрява материала за следващото варене?
Снимки в момента няма как да кача, защото ми е далеч "избата" и в близкото бъдеще няма да ходя..
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2015, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
http://www.cognac.fr/cognac/_fr/2_cognac/index.aspx
http://cognac.ru.com/distillation/
http://cognac.ru.com/ageing/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Благодаря за информацията. Колкото повече чета, толкова повече се обърквам :D Взех решение на аламбика да му сложа леща на Писториус на резба. Проблемът е, че не намирам никъде информация дали ще има големи загуби на аромат? Ако след лещата не остават аромати, мисля да й пускам вода само в началото, за по-точно отделяне на първака и в края за патоките... но не знам дали съм на прав път


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: upgrade на казан
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Не знам дали не избързваш с Писториуса... С течение на времето след четенето идват моментите на просветление и анализ. Виж тази книжка, около посочените страници. viewtopic.php?p=50520#p50520
За ароматите няма да имаш грижи ако съоражението притежава възможности за регулиране. Тоест да не е "дървено" и единствено да се клечи или обикаля около него. После технологията се напасва и финосва според дестилатора, и така...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима