Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2015, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да не изляза песимист, ама много ми е интересно - защо всеки, който реши да озахарява нещо първо се хвърля на контролери (в случая Ардуино-съвместим) , автоматика и помпи ?
Познавам хора, любители озахарили близо тон зърно в пластмасови бидони (за уиски от малц).
Най-простия начин и същевременно ефективен е именно в инвестиция в бъркалка (неръждаема тенджера с нужния обем, на капака на която е монтиран двигетел с редуктор от чистачки за кола, захранването е от това на стар компютър 12-те волта само, а надолу бъркалката е свободно изобретение от неръждаем материал).
Загряването отдолу на газ, или ако трябва да е на ток - поръчваш си да ти направят нагревател с много голяма дължина (10м елемент навит на няколко витки с диаметъра на тенджерата вътре) - така няма проблем със загаряне.
(Имаше някъде изведена формула каква мощност на кв.см. не трябва да се надвишава за да няма загаряне от люспите)
Ако не ти се занимава с поръчка - набутваш някак си вътре 4 нагревателя по 2 кВ от най-простия тип като ги свързваш 2 последователно и 2-те двойки паралелно - така общата мощност на 4-те е отново 2 квата, но дължината на елементите е 4 пъти повече.
Може и друго - нагревателите са долепени отвън на тенджерата и са фиксирани някак за да контактуват добре и да топлоотдават. Пак са много и са свързани по двойки последователно, а двойките паралелно.
Браумайстера е едно изделие за хора, които искат да пивоварят без да надзирават процесите и да им се улесни всичко дотолкова, че да няма какво да сгрешат. Контролера му е най-малкия проблем за имитиране, по-скоро трябва да се прозре начина на превъртане на пивната мъст вътре. И естествено - изработката на детайлите и помпата.
Защото за да няма загаряне трябва да се осигури определен дебит на единища мощност, а дебита зависи не само от помпата, а предимно от начина на филтриране.
Не случайно смучат отдолу отстрани и вкарват отдолу-нагоре, а не обратно.
Аз също съм ползвал подобна на посочената от АТЗ помпа, но добавих и леко охлаждане във вид на радиатор около периферията на моторната част, тъй като ми се стори много капсолована и ме беше страх да не прегрее моторчето. Дебит с вода даваше около 4-5л. на мин., а с пивна мъст малко по-малко, но нямаше проблеми с частиците.
(Помпата не трябва да е самозасмукваща, защото в пивната мъст има дребни частици, които я запушват. Това пък значи че трябва да е общо взето в долната част на съда)
Освен това помпата трябва да е за храни, баш от парно няма да стане - ръждясва. За жигулската не знам , ама мисля че и тя ръждясва.
Ако е за бирена система има много по-елегантно решение - ровни из нета за т.н. HERMS системи - помпата върти пивната мъст през серпентина, която е в съда с горещата вода, а той се нагрява с прост нагревател, защото там има само вода. Но цялото това нещо представлява 3-съдова система : Озахарително-прецеждащ съд, варилен съд и съд за греене на водата за промиване на триците.
Ако ще правиш нещо само за уиски или алкохол от зърно - най-лесния вариант е едносъдова система - дали с водна риза и/или с механизирана бъркалка или с пряко загряване и пак механизирана бъркалка.
Ами ако е за немалцово зърно - нали ще трябва и разваряване до над 100гр. ? С Браумайстера няма как да стане ...
Такива ми ти работи, Ардуиното е чак за накрая :)

Изображение

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2015, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2013, 21:09
Мнения: 10
Цитат:
Да не изляза песимист, ама много ми е интересно - защо всеки, който реши да озахарява нещо първо се хвърля на контролери (в случая Ардуино-съвместим) , автоматика и помпи ?


Интересен въпрос,може би от страх да не объркат нещо,или от глупост се тая.Аз го правя за удоволствие,така или иначе когато имам време седя и си играя по цели нощи с ардуиното а този контролер с повечко фантазия може да управлява и бъркалка и газова горелка или да е прост терморегулатор.

За помпата не бях се замислял,за тази за парно ясно но и тази от автомобил също ще отпадне понеже повечето са алуминиеви с чугунени перки или от друг метал което ще доведе до корозия и ръжда най вероятно.

Идеята ми е да е мулти функционален уред,за сега само за уиски пък после знае ли човек,може и бира да се пробвам.Затова и точно Браумайстер,пък в нета има много инфо като точни размери на оригинала.но има и много импровизации,което следва да означава че не е чак толкова капризна за изработка система.Хубаво е че се включвате в темата,така ми светват много неща който като се знаят ще се получат нещата.

Изникна нов въпрос:
Цитат:
Ами ако е за немалцово зърно - нали ще трябва и разваряване до над 100гр. ? С Браумайстера няма как да стане ...

ЗАЩО?
Защото зърното(царевица) ще се сгъсти много и няма да има добра циркулация или?
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2015, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
При отварянето на темата останах с убеждението, че само управление на системата има да се прави. А не било така... Няма по-добра ситуация, когато се заемеш с изработка на управление някакво, навън обекта да е завършен и изряден. Тоест да има какво да се управлява и човек да развихри фантазиите си. Казвам го на базата на многогодишен опит.
А относно контролерите... Това са елементарни неща, програмируеми таймери върху развойната система Ардуино... Това, което трябва да върши Ардуиното го има като готов функционален блок в PLC-тата. Само се конфигурира блока (картинката e извадка от Help), с терморегулации и всичко останало софта може да се напише за около час.
srmsvetli, според мен наблегни на концепцията, железата и инсталацията. А пък ако има готова система в метал и възникнат трудности, за нула време може да пусна едно PLC от най-елементарните, за тестове. С два входа за Pt100.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2015, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Когато се работи само с малц - зърното е модифицирано в процеса на малцоване. (Покълване, разтваряне на белтъци, ензимна система и т.н.)
Затова и най-лесно става с него, но е скъп.
Ако се работи с немалцовано зърно (ечемик, пшеница, царевица и др.) - трябва да се извърши разваряване, за да може да се втечни нишестето и да е податливо на озахарителните ензими. Иначе няма да "пусне" достатъчно.
Разваряването обикновено се прави в присъствието на термостабилна алфа-амилаза, която едновременно помага за втечняването и декстринизира (накъсва наедро дългите вериги на нишестето).
Поне едно 30 мин. разваряване е нужно.
Следва охлаждане до около 60 гр., подкиселяване до пеха 4.5 (ако ще се озахарява с глюко-амилаза) или 5 - 5.2 ако ще е с малц.
Внасяне на ензима (глюкоамилаза) или малца (около 1кг. за всеки 5-6кг. немалцово зърно) и поддържане на температурата до пълно озахаряване.
Ако е с малц - може да се наложи към края да се вдигне темп. до 72гр. за да се доозахари самият малц, тъй като той не е бил подлаган на действието на алфа амилазата, но си има собствена, която действа оптимално на около 72 гр.
Ако е с глюко-амилаза - просто се чака да мине времето за нейното действие.
За още по-висок добив може да се приложат и други ензими или малц (малцът има почти всички нужни ензими)
Най-голяма опасност от загаряне има по време на разваряването на немалцовото зърно и то в самото начало, след това кашата е видимо втечнена от действието на алфа-амилазата.
Ако имаш интерес в тая област - препоръчвам ти да направиш едно пробно озахаряване в една тенджера 4-5 литра , като за начало само с малц. После пробвай малц и пшеница с разваряване на пшеницата. После може и с ензими да тестваш и т.н.
Чак след това се хвърляй на казани и автоматизации.
Успех.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима