Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 43
Местожителство: BG-Sofia
Изображение

Здравейте колеги, потърсих информация за този дестилатор тук във форума - но не успях да открия.
Дестилаторът е производство на Кооперация Бенковски. Насочил съм се към 80 литровият вариант. До сега съм изварявал джибрито където намеря - приятели , обществени казани и т.н. Иска ми се да си взема собствен дестилатор. Варя предимно грозде и евентуално слива. Моля ви , дайте ми съвет за този дестилатор на снимката :help: Някък си ми легна на сърцето, хем е красив - хем е скъп :x
Има ли някой преки впечатления дали е добър този дестилатор? И за колко време би изтекъл ? Имам в предвид - Много ли е по- бавен от обикновен казан с обикновена лула и серпентина? Не съм голям капацитет в тази област , просто ми се иска да пийвам хубава ракийка. Цената на това дестилаторче е 2400лв за 80.литра . Дайте ми съвет , или вариант за избор...
Още веднъж се извинявам ако нещо не съм прочел, или вече е обсъждан този уред. Разбира се ако не е позволено да се обсъждат цени и варианти - може и на лични. Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Красив, красив ама 2400......?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
viewtopic.php?p=52252#p52252
Заради дефлегматора постнах чертежчето в темата "дефлегматор"

П.П. Бих ги попитал възможно ли е да се закупи до холендъра за лулата. След него нещата според мен не са добре. Водата за дефлегматора и т.н. И после viewtopic.php?f=9&t=2211

П.П.
tito
Регистриран на: 02 Сеп 2015 21:15
Мнения: 1
Добре дошъл във форума! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 43
Местожителство: BG-Sofia
ATZ Благодаря за топлото посрещане и линковете които си ми дал ... Колкото повече изчетох - толкова повече се забалбуках във терминология и различни технологии :wallbash: Ако правилно съм те разбрал след фланеца е желателно да има една голяма серпентина със диаметър 22мм да речем. Бенковски (производителя) казаха, че могат да направят голяма серпентина във 200 литров варел, но нямало нужда, тази била достатъчна. Ако поръчам колона за охлаждане ще мина цената от 3500лв. Това вече тотално ме разколебава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Разгледай и тия казани, много по добри са......
http://www.kazanizarakia.com/-/

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 20:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
Мони си е кръкнал тази вечер, за да препоръчва тези тънкостенни играчки :)

Забравете басните за хубав и евтин дестилатор - на този свят чудеса няма. Истината е, че например само един единствен лист двумилиметрова медна ламарина струва 680лв. При условие, че само голият метал, без да броиш фирата, гони 20лв./кг, приготви се за сериозно развързване на кесията. Казанът няма как да струва по-малко от вложения заедно с фирата материал, а и труда не е малко, арматурата е скъпа, пък и производителят трябва деца да храни... Ако казанът е евтин, то или е тънкостенен или не е от мед. И в двата случая е менте.

Казаните на Бенковски са скъпи, има доста конструктивни, а и принципни забележки по тях, но поне не ги правят от тънка като хартия ламарина и стават за целта, за която са предназначени, без непременно да предизвикват непосредствени ядове. Това, за съжаление, не може да се каже за преобладаващата част от предлаганите на пазара несериозни изделия.

Дефлегматорът в случая ми се струва изхвърляне и като че носи по-малко полза, отколкото зарар. Една класическа въздушна калимявка би трябвало да е напълно достатъчна за ракиен дестилатор.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 08:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 43
Местожителство: BG-Sofia
Ами всъщност това бяха и моите терзания, със или без дефлегматор. Чудех се дали всъщност ми е необходим дефлегматора или да поръчам един купол тип царска корона и фланци на лулата. Искам казана просто да е истински от медна ламарина 2 мм. Един масло уловител на лулата и толкова. Ходих до Бенковски и видяах,че работят доста хора, имат техника и условия за работа... Цената си е цена . Материала е скъп, и съпътващите разходи не са малко (заплати осигуровки - издават и фактура) Със голямото четене малко си замътих съзнанието , грабнаха ме разни чертежи и дефлегматори .... Просто исках да чуя мнение - достатъчно ли е една шапка ,,царска корона,, и масло уловител за варене на гроздова и сливова ракия със добри вкусови качества.
Благодаря за насоките Админ ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 08:50 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
И от маслоуловителя бих се отказал - на една добре направена пращина няма какво да ѝ улавяш. Плодовите дестилати съдържат изобилие от етерични масла, които всъщност придават чара на ракията.

Имам подозрението, че популярността на маслоуловителя се дължи на способността му да задържа паточни компоненти, което позволява малко да се отложи отсичането. Да влошим ароматичността на ракията в името на рандемана, за мен влиза в разрез със смисъла на този форум...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 12:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 685
SiteAdmin написа:
И от маслоуловителя бих се отказал - на една добре направена пращина няма какво да ѝ улавяш. Плодовите дестилати съдържат изобилие от етерични масла, които всъщност придават чара на ракията.

Имам подозрението, че популярността на маслоуловителя се дължи на способността му да задържа паточни компоненти, което позволява малко да се отложи отсичането. Да влошим ароматичността на ракията в името на рандемана, за мен влиза в разрез със смисъла на този форум...


Прав е админа.Поръчай си лулата да е с наклон към казана и така маслоуловителят ще отпадне, защото всичко кондензирало в нея ще се връща обратно. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
tito написа:
...със или без дефлегматор...
С дефлегматор... :) Винаги разполагаш с една степен свобода на действвие в повече с дефлегматора. Може да се спира, от малко повече мед в парова зона, на това място, има полза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
Ако ще е серпентина охладителят, и неръждаеми серпентини правят.
Дефлегматорът ако мислиш да го захранваш със студена вода, по-добре се откажи от него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 16:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
Ако трябва да избираме между попска шапка и серпентинен дефлегматор, предпочитанието е повече от ясно - серпентината не може да осигури слойния топломасообмен на попската шапка.

Ако имаме и двете, въпросът е, как ще управляваме капризния дефлегматор с крана от чешмата, за да има изобщо някакъв практически смисъл от него? Явно, че е необходима автоматика, което веднага ни връща на думите ми за пренебрежимите ползи и големия зарар, дето споменах по-горе...

Ако изобщо се рентира инвестирането в дефлегматора на аламбика, най-добре да се поръча достатъчно голям сферичен, вместо калимявка.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
Според мен ТМО не е най важното, което се случва в купола. Защо? Насипният пълнеж е пасивно КУ. При кондензацията на висококипящи в дадена точка на някаква височина се отделя топлина, която пък изпарява нискокипящи. В купола на аламбика само една част от енергията отива за ТМО, друга се утилизира от стената, която се охлажда от външния въздух. Именно това дава шанс на висококипящите да се стичат надолу. Имаме дефлегмация. Затова и въздушен дефлегматор. С други думи балансът по ТМО не е като при РК и насипните пълнежи, където има термоизолация специално за целта.
И макар че процесите все още не са напълно изучени, може да се допусне, че медният въздушен дефлегматор създава условия за образуване на естери. В колоните примесите седят всеки на своя "етаж". А във флегмата, стичаща се по стените на въздушния дефлегматор са налице алкохоли и киселини, има си и катализатор. Важно е да има достатъчна площ, достатъчно време и "меко" отнемане на температура. Въздушният дефлегматор създава тези условия.
Пример за КУ, където процесите са аналогични е спиралата на Мюлер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Опции... На попска да се добави воден дефлегматор или на попската да е изключен дефлегматора ако има такъв.
Високотемпературната постепенна дефлегмация работи в купола на аламбика съпътствана от химията там. За да се доближим до нея трябва мощен дефлегматор, да работи с вода над 70°С. Като е мощен следва и голямата развита медна повърхност за химията. Задължително разтегнат във височина и не кожухотръбник. Мисля и без автоматики може, стига да са изпълннени някои условия за водите работещи в кондензера и дефлегматора. Или най-много добавка на термостатичен вентил ако се брои за автоматики. Работа нещо около постоянно флегмово число, много полезен режим за ароматни.
Студената вода в дефлегматора имах предвид в най-горния си пост, при чертежчето.
Серпентина от неръждавейка, неръждавейката има 19-20 пъти по-лоша топлопроводност от медта.

П.П. Четирите принципа... download/file.php?id=4236&mode=view


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 10:34 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
Прав си бай Танасе, потоците в калимявката не са ламинарни, така че ползите от ТМО при нея са ограничени. Но си има и варианти с предварително центробежно завихряне на парния поток, за които ти писах преди няколко месеца. При тях за цената на няколко елементарни дефлектора се организира правилен противоток и съответно обогатяване.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима