Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2016, 15:58
Мнения: 10
Чудя се, дали има смисъл да рискувам с този изпарител или да поръчам друг, с поне 6 метра серпентина.
От къде ще ме посъветвате да поръчам изпарител и до каква цена е разумно да се даде за него.
Искам да поръчам комплект - серпентина, монтирана на съда (варел или каквото ми предложат).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 16:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Абе не е изпарител , а в т е ч н и т е л! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2016, 15:58
Мнения: 10
Грешката е моя, вместо охладител съм написал изпарител :)...а то се оказва, че било втечнител :datz:
Разговарях с един човек от Ямбол, който ми предложи да му изпратя капака, по него да ми направи друга лула и втечнител (6 метра серпентина с дебелина 22 мм., монтиран в съд от неръждавейка - около 100 литра) Серпентината е с възможност за демонтаж от съда. Лулата се закрепва така, че не се налага лепене.
Единствено неудобство е, че трябва да изпратя по куриер до Ямбол капака на казана и после обратно да ми го върне, заедно с изработените части.
Говорих и с Благой Попов, но е много зает и каза, да му се обадя след 2 седмици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 16:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Макар че точно това прави - втечнява , никой не го нарича втечнител. Нарекох го така на майтап , а иначе му викат кондензер или серпентина. А пък кондензер и втечнител са синоними... И те така!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
alleks написа:
Говорих и с Благой Попов, но е много зает

Той Благо сега с наш съфорумец е зает.
Този човек от Ямбол само да не е от бл.20.
Иначе 100 л. ще са ти малко според мен, поне 200, ако смяташ да не подменяш. Ако ще го свързваш към чешмата и от време на време ще подменяш част от водата, става.
Като си тръгнал с неръждаем съд, серпентината също я навий от неръждавейка, точно на 6 метра ги продават, хем ще ти излезе по евтино, хем е и правилния материал.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2016, 15:58
Мнения: 10
Серпентината е по-добре да е от неръждавейка, вместо медна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
alleks написа:
Серпентината е по-добре да е от неръждавейка, вместо медна?

И що.....Вие някакъв експерт ли сте? Хайде да ни кажете по подробно моля.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2016, 15:58
Мнения: 10
Това бе въпрос, кое е по-добре да избера?
Не съм експерт, даже напротив, тепърва навлизам в дебрите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
alleks написа:
Това бе въпрос, кое е по-добре да избера?
alleks написа:
Серпентината е по-добре да е от неръждавейка, вместо медна?
Или аз съм разбрал не правилно
или ти пишеш не разбираемо. :? Какво искаш да кажеш? :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Прикачени файлове:
IMG_20161009_105209.jpg

Прикачени файлове:
IMG_20161009_105156.jpg

Прикачени файлове:
IMG_20161009_101123.jpg

В петък си взех казана от майстор Благо Попов и вчера му направих първи 2 варки на грозде :) Кеф голям :megagrin: Майстора е напаснал всеки един детайл перфектно. Аз саму сложих охладителя в един пластмасов бидон и на бидона му направих връзките за водата. Лулата е ф35, а вместо серпентина е някакъв вид кондензатор. Към него бях много скептично настроен, но е върха. Ракията течеше на 18 градуса по С, като не съм си играл да тече много слабо. Всичко мина като по ноти.
Притеснявах се за иноксовия съд да не загори въпреки двойното дъно и първото грозде (Хамбургски мискет) го пресовах и варих с много малко шлюпки. Второто грозде вече го изсипах цялото от бидона, беше малко гъсто, но и при него нямаше проблем. Влизането на лулата в купола и охладителя са направени с едни втулки, които влизат доста плътно и Благо ми каза само да превъртя 2 оборота с хартиено тиксо. Това ми позволи да бъркам през дупката за лулата малко преди да тръгне парата и тогава за 5 секунди слагам лулата и намотавам тиксото, получи се супер.
Искам само да добавя в полза на колеги, които им предстой подобно нещо, че майстор Благо не е скъпчия, а работи качествено. Лулата + кондензатрова ми струваха точно 190лв., който включват материал + труд. Сега му поръчах и "берета" това е спиртната чашка, в която се слага спиртомера, за да следиш постоянно градуса. Цената на това удоволствие е 45лв. Според мен цените са разумни.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
Честити първи варки gizdo007!
Кондензатора ме вълнува. Може ли да се разглобява за по лесно почистване. Вътре предполагам е с избомбени чинийки?
Въпреки двойното дъно, си подложил допълнителна ламарина, няма да се притесняваш, излишна е.
Каква пиростия ползваш, kwt?
Бутилката с газ беше ли пълна преди да почнеш, че така както се вижда по обледеняването, а още не си приключил, да не отидеш на две варки с една.Ако му измислиш и някакъв "кожух" отстрани, ще намалиш разхода на газ.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Кондензатора не се разглабя и идея нямам какво има вътре... Ламарина не съм слагал отдолу, това което се вижда на снимката е една ламаринка, която сложих пред маркуча, за да не върне случайно огън към макуча. Горелката е 9кв някаква родна марка. И на двете варки дестилата ми тръгна очудващо мнооого бързо- около 1 час и 10 - 15 минути от запалване на горелката. След това още толко докато излезе дестилата, патоки събирам само една малка кофичка 5л., не ми се хабеше газ за парцуцата :). Вчера сутринта в 9. 45 запалих горелката и до 14,30 часа бях готов с двата казана, като в това вереме е чистенето и зареждането между варките. Реално днес като допълня бутилката ще разбера разхода на газ. За първия казан бутилката беше фабрично пълнена с топливска газ и беше запечатана с лепенка. За втория казан я допълних догоре , но от газостанция и момчето от газстанцията ми каза, че фабрично ги пълнят много по- малко и реално беше така. За втората бутилката замръзна съвсем малко спрямо тази от фабричното пълнене. Според мен една бутилка ще отива за 2 казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Колко литра ракия изкара за пиене и колко литра е казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
Това че не се разглобява не е добре. Предполага се, че всичко вътре, каквото и да е, е медно. Сега между варките ще минеш само с плакнене с маркуча, но при по дълго престояване се зареди с лимонена киселина. Затапваш чучура, и пълниш до горе. Лулата също. Подобна процедура правя още от вечерта. Сутринта плакнеш обилно и си готов. И един час е достатъчен, ама така, за всеки случай.
Това с пълненето на бутилката до горе, не е желателно. Обикновено напълно празна бутилка по бензиностанциите се пълни с 20 литра. Не разбрах имаш ли втора бутилка, хубаво е да имаш още една.
Минаваш ли случайно по околовръстното край Овча купел 2.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
mitkom написа:
Колко литра ракия изкара за пиене и колко литра е казана?


Казана е обем 150л до ръба, като аз съм залагал може би 120-130л материал. От първия казан изкарах 15л. на 60 градуса, а от втория около 13-14л. пак на 60 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, batplamen, vnnaidenov и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима