Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Здравейте колеги!

Сезона е в разгара си и пак в последния момент се сетих че всяка година се мъча и треперя като дойде време за тихата ферментация.

Обикновено слагам към 160-180 кила грозде и след бурната ферментация пълня един бидон 60 литра (пластмасов от белите, с обръч за стягане и уплътнения) който слагам на воден клапан, и отделно в 3 пластмасови 10-литрови бутилки от минерална вода колкото остане които слагам също на воден клапан и ползвам и за доливане след откалянето на бидона (общо 10-тина литра изчезват при едно откаляне на бидона и бутилките).

Проблема ми е че бидона за тихата ферментация далеч не е добре уплътнен и не бълбука както бълбукат 10-литровите бутилки на воден клапан (а очаквам да е дори повече).
Първата година само го бях затворил и стегнал с обръча, като знам че има и уплътнение в ръба на капака и се надявах че това е достатъчно.
Втората година въртях и стреч фолио и бях гледал специално за неравности по ръба на бидона и допълвах уплътнението на капака... но пак същото.

Сега гледам вече за нови бидони но повечето са по-смотани и от моя и съм в голяма дилема какво да направя и как да се оборудвам.

Чудех се дори за нещо не-пластмасово но не знам дали има съд който ще ми свърши работа, примерно това дали става за целта:
http://www.kol-bg.com/%D0%B3%D1%80%D0%B ... -432-1.htm

Този плаващ капак дали значи че мога да сложа колкото вино съм отточил - дали ще е 70-80-90... и да го регулирам спрямо него?
Дали ще може да е на воден клапан?
Дали като откалям и източвам ще може да се коригира нивото и да не ме е страх че ще дръпне въздух и ще се окисли?

Ако това (или нещо друго подобно) може да ми свърши тези неща - бих заменил пластмасата и инвестирал в нещо по-истинско. Това дори ми изглежда че ще може да се отопля (при нужда) и чисти по-лесно.
Вино е ясно че ще се прави, така че нека вървим само напред и нагоре! :)

За дъбово буре също съм мислил но засега съм в блок с малка мазичка без ток и вода и поддръжката му ще ми е много много трудна... така че търся нещо по-универсално.

Предварително благодаря за всякакви съвети и идеи!


Последна промяна dimitkoto на 28 Сеп 2015, 10:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
Добри са тези съдове. Капакът е със силиконов уплътнител, който се напомпва (като вътрешна гума на велосипед) - слагаш го на каквото ниво искаш и помпиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 31
Аз понеже вече се сдобих с такъв съд, та искам да попитам при тихата ферментация капакът на какво ниво да го оставя, плътно над виното или да се остави малко въздух?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Плътно над виното да няма досег с кислород.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Точно това ме интересува, понеже гледам че има към тези съдове разни чаркалаци но не ми стана ясно дали може да се направи клапан или само се залоства... и също така дали може да се придвижи капака надолу без да се пуска въздух - когато да речем отточа каничка-две, за да не ме е страх че ще се окисли.

П.С. Не съм сигурен защо темата ми е в "Борса", сигурно там последно съм ровил, но ако някой админ забележи - може да бъде преместена където и е мястото :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Много добре! :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 31
Моят капак има някакъв клапан, който не е воден, а е с някакви съчми. Предполагам върши същата работа като водния, изпуска навън и не пропуска кислород навътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
Да, оригиналните са с топче, аз предпочитам с вода.
ПП. Да не прозвучи като реклама, ама наистина са много удобни.
- за тиха ферментация или съхранение на вино с този капак на воден клапан.
- за ферментация с потопена шапка има перфориран капак.
- има и обикновен капак за похлупване. Създава защитен слой от СО2
. неръждаем кран с цедка. За претакане или...опитване ;)
Не са евтини, ама забравяш за бидоните. Аз ги купих след като пластмасов бидон ми омириса на пластмаса страхотно иначе вино. Дестилирах го. Ракията и тя миришеше :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 20:50 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Привет колеги.Споделям моя опит и ако съм полезен за някой ще се радвам.След източването на виното от джибрите при захарност 1-2 процента,запълвам периодично празното пространство в бидона с въглероден двуокис,докато дойде време за ново преточване и съхранение в десет литрови бутилки.Няма клапани,няма мехурчета и кислород до виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
Бай Танасе,взех си същия съд преди няколко дни.Моят е 315 литра.Обаче..няма никакво упътване за начинаещи като мен. :) Та не мога да схвана как се поставя перфорирания капак за потопена шапка(пише,че е подвижен?) и какво разстояние да се остави до ширата.Или докато трае бурната ферментация да поставя перфорирания капак,пък после този с клапана?Силиконовото уплътнение в комплекта е само едно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2172
Местожителство: Пловдив
През крана източваш няколко кофи. Слагаш перфорирания капак над повърхността и напомпваш. Гледаш да не е накриво и да ляга на чисто, да не затискаш люспи и семки. По-добре с помощник, че иска още една ръка (аз държа помпата с краката :megagrin: ). Уплътнението фиксира капака към съда. Манометърът да е в зелената зона. Връщаш източеното и капакът се покрива, шапката остава потопена. По време на бурната ферментация следиш да не се затлачат отворите на капака. Познава се ако се повиши много налягането, което отчита манометърът или ако CO2 излиза на тласъци. Обикновено с преточване на 1-2 кофи се нормализира. Някои казват, че са отваряли да разбъркат шапката, на мен не ми се е налагало. Предполагам, че се получава при високи температури на ферментация и/или рехава джибра.
За тихата ферментация изпускаш въздуха и вадиш перфорирания капак. Шапката изплува и я изгребваш. (Тези съдове са дълбоки и ако първо източиш, ще се вкараш в приключения с изгребването) Джибрата пресоваш, или зареждаш за ракия. Трябва ти оборотен съд/съдове да прехвърлиш виното и да измиеш и подготвиш 315-ката. Връщаш виното без джибра, нацелваш другия капак (с клапана) над повърхността и помпиш.
Щом си само с един уплътнител, ще се наложи да го местиш. Шлаухът се вкарва лесно с нагряване, трябват и скоби за фиксиране, че ако изпусне въздух капакът ще падне вътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 112
Местожителство: Варна
За изгребването - лопата за сняг: http://gardenshop.pro/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8/374-%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0#!prettyPhoto

Изцяло пластмасова, здрава и се ползва само за тази цел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Изображение
Като видях тая снимка та се сетих извън темата, тоя воден клапан не му ли се маха тази червената капачка та да излиза налягането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 17:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Вътре в капачката има три издатини (пъпки, крачета), които не и позволяват да легне плътно върху клапана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима