Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2007, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Варенето на ракия е било винаги привилегия на селските раьони.И това е нормално,след като за изходен материал се използват захаросъдържащи плодове.Необходимоста от големи ферментационни съдове,дестилационен казан и огнище за него са продиктувани от сезонния характер на тази дейност.Направеното през този период,трябва да стигне до следващата есен.Какво остава тогава,за нас любителите на това занимание,сврели се в апартаментите на големите градове,заобиколени от любопитни съседи и т.н.Затова предлагам,да поговорим за малките дестилатори,за рецепти на различни напитки,които може да се правят целогодишно от различни суровини,като водка,джин,уиски,шнапс, абсент и най-различни ликьори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2007, 12:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
За "домашен" дестилатор най-често се налага да прибягваме до подръчни материали. Разбира се, любимият съд си остава тенджерата под налягане, но има и още по-прости решения. Ровейки се из нета, открих един дестилатор, който е кандидат за титлата "най-прост":

Изображение

Състои се от две кофи, вложени една в друга. Вътрешната кофа е поставена на поставка, така че да е на известно разстояние над дъното на външната. В нея се сипва мъстта и се поставят нагреватели от аквариум. Дестилатът се кондензира по стените на външната кофа и се събира на дъното й.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2007, 12:37 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Руснаците правят самогона си и с още по-опростени средства:

Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: В крак с времето
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2007, 23:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
С оглед енергийната криза - дестилатор със слънчева енергия:

Изображение

:lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2008, 21:39 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
нямали някой по подробна информация за дестилациона колона но не за тия за домашни условия а за професионално обурудване


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2008, 12:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
gila77 написа:
нямали някой по подробна информация за дестилациона колона но не за тия за домашни условия а за професионално обурудване

Какво по-точно те интересува - принцип, изграждане, качества?

В България единствено кооперация "Бенковски" ги произвежда.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 15:37 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
принцип на работа подробности за съуражението ,дебелина на материалите, технически чертежи .допалнително обурудване- парен котел,измервателни уреди . ps цената в бековски е 70 000 лв

Изпратено след 6 минути 11 секунди:
знам че много искам но съм благодарен на каквото има


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 22:50 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Еее, ти си се хвърлил на доста голяма инсталация :) Но мисля, че цената не е чак толкова висока. Даваш парите и след месец-два почваш да изплащаш кредита. Ако тръгнеш да строиш такова чудо, ще ти отнеме поне година-две труд и инвестиции без възвръщаемост, а и задачата е доста тежичка. За да ти излиза сметката с енергията, трябва да се оползотворява отпадъчната топлина... Има маса тежко оборудване, датчици, автоматика, инсталации за миене и т.н.

С практически напътствия не мога да ти помогна, пък и трудно ще намериш отнякъде технологичната документация на индустриална инсталация. Ето опростена схема от една руска книжка:

Изображение

Така изглежда една от колоните:

Изображение

Ако ли не ти е необходим чак толкова голям капацитет и искаш да вариш ракия, а не спирт, за около 5000-10000 ? на запад могат да се намерят 150-литрови оборудвани колонни инсталации втора употреба, например като тази:

Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 15:45 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
званях в бенковски цялото обурудване струва 70000 лв. няма нищо сложно това е много стара технология . в момента разполагам с три казана 200л,250,1700л просто искам по добро качество :wink:

Изпратено след 16 минути 18 секунди:
тази колона в българия ли е или случаина снимка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 15:26 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
Има и други енергийно по-изгодни решения за първично извличане на спирта. За последваща преварка.

Например чрез замразяване.
Какво ли ще стане тогава например с ароматите?
*
Друго - чрез вакуум. Съд с материала свързан с друг празен съд - под вакум. Втория се охлажда, в него ще се кондензират леките фракции.

Изпратено след 4 минути 46 секунди:
Забравих да доразгледам въпроса с ароматите и вкусовете.
Народът казва, че ракията се "пече".
Дали това не е необходимо за да се получат миризмите?
При замразяването определено ще има разлика.
Но при вакума може и да се съхранят нормални аромати в кондензата, нали всичко ще кипи при стайна Т, вкл. и ароматите.

Изпратено след 12 минути 50 секунди:
А ето и още една енергийно изгодна "конструкция":
плосък съд с матриала, поставен в по-голям такъв, който е и покрит със стъкло.
При добро слънце материалът ще се нагрява, а парите ще кондензират по стените на външния съд.
Както с кофата.
Ако се сложи кранче ще може и да се източва, т.е. с несложна доработка ще може и да се мери градус - текущо. Че да се разбере своевременно кога свършва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 12:43 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
тези решения са много интересни но на практика ползват ли се някаде


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 14:10 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
Със замразяване знам, че работи руснака зимъс, изнася на студа материал, а като замръзне фирка незамръзналото.

А на слънце из Африка се дестилира вода. На същия принцип.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 15:34 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
какъв вакуум е ниобходим за да заври при 30 градуса

Изпратено след 6 минути 45 секунди:
и след като заври вакуума ще пада, постояно трябва да се компенсира


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 20:03 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
помислете при 1 атм. подналягане и около 13000 кв.см. площ на съда за 100л. какъв натиск ще се получи ако ми са вярни сметките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2008, 14:50 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
Явно сериозно се интересуваш, парите не намаляват вакума, защото се кондензират в студения съд. От там тази течност може да се изпомпва, с което и да се поддържа вакума.

Какъв вакум за 30гр.? Ами не съм абс. сигурен дали беше линейна зависимост с налягането и кипенето, но мисля, че ти трябва да докараш примерно 1/3 от атмосферата.
Но теб не ти и трябва чак да кипи, по-бавно е по-добре.

Другия начин за правене на вакум е с вакум помпа. Но пък може и да няма нужда да се купува, всеки автом. двигател си е готова вакум помпа. Свързваш към дупката за карбуратора, въртиш стартера и ей ти го вакума. Друг начин - намираш една СО2 бутилка (ок. 50л) и я носиш при вакум помпа да ти я изсмучат, после си я свързваш към системата.
Друг начин - 10 м воден стълб е една атмосфера. Ако има чалъм да проточиш надолу 10м пълен с вода здрав гумен шланг, примерно за въздух (на края с малък отвор и кран за да затвориш като спре да тече и реши да засмуче въздух).
Може и с обикновенна цетробежна помпа, която да изсмуква междинен обем вода. Може и с ръчна бутална помпа ако намериш.
Обади се ако направиш нещо, отдаван го мисля и ми е интересно какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, msergiev, SCO12, vtv и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима