Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2008, 20:10 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
прочетох в фороми че при 14 атмосфери налягане водата завира при 200 градуса на този принцип работят парните котли ,нашите усилия са в обратна насока . мисля че компресор би се справил с нужния вакуум :roll:

Изпратено след 1 час 36 минути 11 секунди:
от 26 до 29 март ще има панаир в пловдив винатия мисля да отида да видя :roll:

Изпратено след 1 минута 48 секунди:
http://www.fair.bg/bg/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 00:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
дъртреалист написа:
Народът казва, че ракията се "пече".
Дали това не е необходимо за да се получат миризмите?
При замразяването определено ще има разлика.
Но при вакума може и да се съхранят нормални аромати в кондензата, нали всичко ще кипи при стайна Т, вкл. и ароматите.

Химическите процеси при топлинната обработка при "печенето" са важен фактор за вкуса на ракията. Продължителното варене на много слаб огън унищожава ароматите, но пък прекалено силния огън не им позволява да се развият... И това е въпрос на майсторлък...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 11:58 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
имате ли някаква информация за това съуражение MashTun :roll:

Изпратено след 2 минути 18 секунди:
и не знам как е на руски за да го търся в руските саитове


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 15:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
gila77 написа:
имате ли някаква информация за това съуражение MashTun :roll:



По net-a има доста информация за него. Въпросът е за какво ти трябва... Използва се при производството на бира и в този смисъл при братушките не знам какво ще намериш.
Общо взето това е съд с "фалшиво" дъно, което е като решетка. Идеята е, че като се точи бирата, зърното остава в съда. Бирата се източва и пак се налива - малко като претакане на зеле...

Уф, хич ме няма по обясненията :oops:

п.п.
ето една снимка на home made такова нещо

Изображение

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2008, 11:43 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
трябват ми някакви чертежи


Последна промяна gila77 на 19 Мар 2008, 12:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2008, 12:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Съжалявам :oops: Опитах се да бъда полезен

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2008, 12:21 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
с тия чанти е пълно в нета аз търся нешто по подробно но все пак мерси :wink:

Изпратено след 3 минути 53 секунди:
ps. добре дошъл в нашия форум :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 18:27 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
мисля че целия процес стсва в MashTun или нещо подобно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 19:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Виж тази тема от homedistiller.org. http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... ee9f05abc3
Предполагам сайта и форума ги знаеш, ако не, това е много хубав сайт, който от години го чета.
Та, това не е mashtun, но е много близо до цялата идея. На въпросната тенджера, под фалшивото дъно може да се добави ел. нагревател, на който по желание можеш да му намалиш мощността. През кранчето "претакаш" бирата и така не позволяваш да се вдигне температурата над допустимата. Това, което може да се добави е да се сложи външна изолация на тенджерата за да се задържа температурата.

Поздрави!

п.п.
освен това, Uncle Jesse много хубаво е обяснил процеса на "готвене" на материала

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 21:38 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
много интересно но е на EN а навремето учихме немски и руски :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 21:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ми мога да се опитам да преведа нещо, но всичкото е много...
А не знам, кое ще е интересно...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2008, 15:49 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Вчера приключих с казана и почти завърших механата . Можете да ги разгледате на http://www.sibir.bg/index.php?page=vide ... eoID=96367


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2008, 17:35 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Добре изглежда Бай Драгане, поздравления!!! :) Обмазва ли се, как се празни, как се захваща шапката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2008, 15:35 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Казанът е походна кухня и вместо капак е монтиран купола. Нищо сложно , но не съм го пробвал дали ще работи.
Разбира се ,че се подмазва с тесто по стар народен обичай.И не е като тези на картинките по горе, но считам ,че ще повдигне настроението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2008, 21:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Казана изглежда добре. Със здраве да си го ползваш, и да споделиш резултата от "тестовете" :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима