Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 16:40 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Пробните изпитания преминаха чудно. Сварих само течността от джибрите от миналата година на 3 пъти. Не бях сложил никаква захар но излезе около 35 литра 55 градуса.
Теква на 65 градуса . След това се дига до 75 и почвам да я събирам до 40.
Сега пробно ще сваря около 80 л джанки/ срам ме е да пиша за този плод/, но искам да видя когато има и твърда маса.Сложих и 5 кг захар , поне да излезе нещо.
Иначе 90 л. материал протича на 20 -тата минута , и за час и половина приключвам операцията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2008, 14:44 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2007, 02:54
Мнения: 6
Местожителство: Раднево
Въпрос?
Вместо да се подмазва са тесто не може ли да се ползва някакъв уплътнител.Разбира се той трябва да е химически неутрален и да издържа на висока температура.
Дайте някакви идеи.
/ На лулата също може да се сложи меден холендър с уплътнение /


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 06:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2008, 01:23
Мнения: 3
Местожителство: гр.Разград
Направих си казанче от 2 котлета.искам да ви ги покажа.А ма не виждам как да кача снимките.[/img][/code]

Изпратено след 11 минути 31 секунди:
Съоръжението за изваряване на ракия задължително трябва да е от мед.Обема не е от значение.Моето казанче е 15 литрово.

Изпратено след 4 минути 20 секунди:
Видях много интересни неща тук във форума.Идеи за тенджери под налягане.А не сте забелязали, че нашите котлета копират точно формата на "класическия" казан.

Изпратено след 4 часа 21 минути 46 секунди:
Има и още нещо.Всеки се хвали какъв казан си е направил.За начина на изваряване обаче не пише никой.А това също си е изкуство.[/img]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 09:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
snejan63 написа:
Направих си казанче от 2 котлета.искам да ви ги покажа.А ма не виждам как да кача снимките.[/img][/code]

Изпратено след 11 минути 31 секунди:
Съоръжението за изваряване на ракия задължително трябва да е от мед.Обема не е от значение.Моето казанче е 15 литрово.

Изпратено след 4 минути 20 секунди:
Видях много интересни неща тук във форума.Идеи за тенджери под налягане.А не сте забелязали, че нашите котлета копират точно формата на "класическия" казан.

Изпратено след 4 часа 21 минути 46 секунди:
Има и още нещо.Всеки се хвали какъв казан си е направил.За начина на изваряване обаче не пише никой.А това също си е изкуство.[/img]



Здравей!
Относно качването на снимки можеш да погледнеш тук: viewtopic.php?t=41

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2008, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
snejan63 написа:
Направих си казанче от 2 котлета

Дано успееш да качиш снимки, че живо ме интересува. Борих се с един меден леген, от който трябваше да стане капак за 40 л. котел, но не се получи. Имам и по-малко котле - 10-тина л., но диаметрите на отворите са много различни, а не знам как се обработва пуста мед.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Здравейте на всички ентусиасти :!:
И аз си направих малка "самоделна" инсталация от тенжерата под налягане като използвах медни тръбички за лула и серпентина.Серпентината е от 2 метра 12мм медна тръбичка а лулата от 10мм тръбичка,за охладител една бакичка от латекс,за нагревател газовия котлон.
Причината за направата на това мини съоражение :D е от една страна Ракията.com и слабата реколта на кайсии от друга и за проби от трета.
Исках да направя от кайсии ракия но от няколко килограма не си заслужава да ходиш до казана че и да плащаш,затова в три шишета 11L от минерална вода заложих материал като в единия пробвах с маята на доктор Йоткер.Получи се около 3 L 70градусова ракия.От едно изваряване 3-3.5L излиза един буркан омния ракийка но аз отделях паток иго слагах при следващото изваряване така че излиза по малко.
Пробвах и с паток от миналата година като предварително го очистих химически с Калиев Перманганат, не можах да изваря всичките 11Lпаток и си оставих за тая неделя .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Качи някоя снимка на дестилатора ти.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
За сега нямам възможност но ще се постарая,пък и имам план за втори етап в развитието на скромното ми съоръжение.Планирам да експериментирам с втори съд в които да има вода при 80-82 градуса по целзий в който парите да се обогатяват на алкохол (етилов) а тежките фракции да остават във водата.То е това което petiomalchev предложи по темата къпане на ракия.
След мини кайсиевата ракия смятам да направя мини мускатова :wink: абе то от една лоза колко мускатово грозде ще набера една щайга-две пак няма за цял казан колкото за проби.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2009, 01:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Здравейте!
Като за домашен дестилатор , ползвам един медицински дестилатор за вода :D , който всъщност е подарък към една зъболекарска машина. Сиреч околу 250 лева.
5 Литра вместимост и много качествено охлаждане.
Утре ще кача и снимки , и точно място от където ентусиастите биха могли да си купят (за Варна и София).

А относно рецепти: - Само питайте! :wink:
П.П.:
Съжалявам ,но нямах време да прочета всички коментари. (жената :lol: )

_________________
La fee verte ... Ще се моля за душите ви...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2009, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
http://www.topobiavi.com/%D0%A1%D0%BE%D ... 53224.html


Здравейте ,и поздрави за хубавият сайт .
Тия дни се зарибих като вас .
Чудя се дали да си правя , или готово казанче като това от линкът ...
Ако си правя щее просто от кег за бира , 50л. едентуално .
Какво ви е мнението за вариянта горе , и евент. къде се продават нер.стоманени гюмчета или нещо такова .
Искам обем 40-50л за да съм мобилен , без М-тел :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2009, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тези в линка който си дал са доста скъпи, меден лист 0,5мм два квадрата струва около 110лв. 1мм. струва 220лв. и така за подебела ламарина с 0,5мм. слагаш по 110лв. Два казана от старите перални също ще ти свършат работа. А лулата и серпентината трябва да са задължително от мед.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2009, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което видях на снимката и за 1000лв няма да можеш да го купиш.Това е казан с колона, явно автора на обявата е използвал чужд материал за реклама.Най малкия казан в обявата е 20Л при цена 10-12лв за литър нещо не се вързва с обявените 100 BGN.
Това е лично мнение и не желая да влияя на когото и да било чрез него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2009, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Явно , че цената е фиктивна .
Чертежче на подобна колона ако може да ме ориентирате ...
Направо ми е криво като гледам другите държави любителите какво правят , и тук отново сме далеч в миналото...
Казани от перални отдавна съм ги подарил , утре ще обиколя вторичните за някакви нерд. съдове ...
Ще се обадя на линка , и утре ще пиша какъв е резултата и цените.
Мерси за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 08:20 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Изчакай малко!
Да не би бать Бойко да мине по къщите да ни събере казаните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 16:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
emil emilov написа:
Чертежче на подобна колона ако може да ме ориентирате ...

Ако имаш силите да си я изработиш сам, чертеж няма да ти трябва - устройството е просто. Ноо си иска доста медникарска работа, а и известна прецизност. Напр. тарелките трябва да са строго хоризонтирани, за да са ефективни...

Изображение Изображение

Изображение Изображение
  • Зелено - вода
  • Виолетово - каша
  • Жълто - спиртни пари
  • Червено - дестилат
Превод на позициите от горния чертеж:
  1. Печка с водна баня
  2. Казан
  3. Капак
  4. Дестилационна колона с три тарелки
  5. Лула
  6. Тръбен кондензор
  7. Терморегулатор за охлаждащата вода за основния дестилат
  8. Терморегулатор за охлаждащата вода за патоките
  9. Фина настройка на дебита на охлаждащата вода
  10. Кран за барбутиране на кашата с пара
  11. Система за автоматично измиване на дестилатора
Освен това на схемата се виждат и електрическа бъркалка за гъсти каши, клапаните, с които могат да се изключват горните две тарелки, манометър и предпазен клапан на водната баня и корпуса на спиртомера при чучура на охладителя. Но снимката се виждат още и два стрелкови термометъра за парите преди кондензацията им в двата кондензатора. Не е ясно колко капачки има всяка тарелка, може би около седем.

Давай, Емо, България цяла тебе гледа :)

Бай Драган написа:
Изчакай малко!
Да не би бать Бойко да мине по къщите да ни събере казаните.

Хм, все пак Бойко иска да завърши мандата си, а да вземе домашната на народа е доста непопулярна мярка... Ще бъде дружно прокълнат от половината население :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: christo77, hanibal и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима