Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 17:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Тази върши ли работа? :)

Изображение

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 17:37 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Супер! :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Тия снимки как са качени , от външен сайт ли ?
Иии след като пих чашка бял пелин , добих смелост да попитам къде да монтирам термометрите , и как да следя за метиловият и патоките по тях .
Патоките всъщност със спиртомера явно.
Имам в предвид , къде да го намеря във форума явно е написано досега .

Аааъъ , :D явно , да че ракията контактува с припоя , имах в предвид при вариянт само със серпентина , че не контактува .

Иначе преливничето за спиртомер е направо като бижу , мн зарибяващо !

Във петък ще ми стане готов казанът ще го снимам , и ще пусна линк със снимка към 'направи сам '
Освен ако е мн. грозен :(

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 21:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Снимките ги качвам на postimage.org - работи бързо, няма реклами, освен това не товарим сървъра, на който се хоства форума.

Термометъра го монтираш на капака на казана - следиш температурата на парите, а с тая пущина мериш градуса на ракията.
Има писано по форума, ама ако има нещо неясно не се притеснявай да питаш.
Ако майсторът дето си го намерил е свестен ще ти направи казанът хубав, ако не е, значи толкова е майстор. :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 22:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
За снимки гледай тук: viewtopic.php?t=41

Термометърът - в най-високата точка, най-добре при изходния отвор, а ампулата (ако е живачен) далеч от стените.

Метиловия не можеш да следиш - просто отделяй първака. Ако се съмняваш дали първакът вече е изтекъл, по-добре отдели малко повече, отколкото по-малко. Виж тук: viewtopic.php?p=598#598

Патоките по спиртомера - обикновено режат при 38

Припоят е сребърен БЕЗ КАДМИЙ.

"Аз" е мераклия, затова му е хубав инструмента. И ти ще станеш - вече ти пуснахме заразата :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Като видях тука за какви казани и технологий става дума , уреди , дизайн и какво ли не още ...
И като гледам общото ниво на любителите с казани в България , направо се отчайвам от тази странаи народ .
Това е вековна изостаналост , без надежда за някакъв напредък ...
Мерси за линковете , ще чета тия дни и маалко ще се ограмотя .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 08:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
emil emilov написа:
Като видях тука за какви казани и технологий става дума , уреди , дизайн и какво ли не още ...
И като гледам общото ниво на любителите с казани в България , направо се отчайвам от тази странаи народ .
Това е вековна изостаналост , без надежда за някакъв напредък ...
Мерси за линковете , ще чета тия дни и маалко ще се ограмотя .


Емо, тук си много прав за съжаление. Ще се впусна в едно леко лирично отклонение - не е ли същата работата с онези ръчни култиватори, които показваш? Това е само един пример... Не само с казаните сме така...

Админа спомена за твърдия припой. Той определено е по-добър, но нашите горелки (моята и твоята) не могат да се справят с него. Ползвам мек припой без съдържание на олово. Производител не си спомням. Купувал съм го Юроком 2000. Ако по Враца не можеш да намериш, нямам нищо против да купя и да ти пратя.
За термометъра - админа каза, къде се слага, но имай предвид, че всеки казан се "държи" различно. След няколко опита ще знаеш коя е "твоята" температура. Същото се отнася и за патока - на някои казани и 35 градуса е добре, на други при 45 градуса трябва да се отделя.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 389#178389



Uraaaaa , урааааааа !! УРА! :D
При професионалист с аргон .

Дайте моля без да изчисляваме по- тънички тръби за кондензаторът . примерно 18мм? и 4 метра дълж?

диам. на лулата - 20-22 ? и дължина ?? ще слагам холендри , понеже има , или с брашно ??

Обемът е 60л

http://www.youtube.com/watch?v=hkElxYyoI6A
:D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 20:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Гледам капакът се маха, нали така? Ама не виждам къде смяташ да сложиш лулата. Надясно, като гледаме към кашоните ли? Как си представяш лулата и кондензатора? Ако можеш да сложиш някоя картинка ще е най-добре.
4 метра за охладител е прекалено много. Къде мислиш да го събереш? Моят е с вътрешна 15мм, външна 28мм и е дълъг 1.2м, като има доста голям запас от мощност. Този охладител го ползвам на казан, правен от 30л. кег от бира. Убеден съм, че и за твоят ще е напълно достатъчен, съдейки по дебита на ракията, който съм постигал.
Имам един обикновен холендър с гумено уплътнение, което съм подменил със силиконово. Все му се каня да го сменя с конусен, ама да видим кога. Дай да видим, как ги виждаш нещата за себе си и ще мислим. От една страна холендъра е хубаво нещо, но кагато е конусен. Като е с уплътнение ракията има контакт с него и не е добре. От друга страна конусният трябва да се стяга много за да уплътнява и много бързо се износва... но пък е чиста и интелигентна работа :)
Един съвет - ламарината на казанът ти е много тънка и има реална опасност да загориш материала. Като преври джибрата отделяш само течното и него го сипваш, и много внимателно с огъня, щото после лошо. Едно, че загориш ли ракията, после няма оправяне. Второ, че загорялото се чисти много трудно.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 20:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Ако можеш да избегнеш брашното - хич не се колебай. Само гума не слагай на холендрите, че ароматът й...

Посмятах малко около спиралата ти - 4m са малко за тази тръба. Може и с нея, но ще трябва да караш на много бавен огън, за да намалиш загубите. Според сметките ще чакаш патоките към 14 часа...

При 6 m тънкостенна 22 mm тръба (към 50-60 лв.) и разход на охлаждаща вода към 2 L/min ще можеш да изкараш патоките за около 5-6 часа, без да развалиш рандемана.

PS
Влязохме в противоречие с колегата :)

Аз, провери с калкулатора - може и аз да греша...

http://homedistiller.org/cond_calc.htm

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ааъъ няма противоречие , аз съм неориентиран и говорих за двата вида охладители - ту спирален , ту от две тръби една в друга....
Затова пишете за двата вида ...
Още не мога да се спра на един от двата .

Те са заварени два цилиндра , а третият е капак .
2/3 е казан , 1/3 е капакът , по- точно .

тъкмо мислех след време да питам , защо не се пресоват джибрите , и дасе вари само течност , явно отново българска работа ..
тук не самасово известни пресите .
В краен случай ще варя на водна баня.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
След завършване на ферментацията остават само шлюпки и семки /костилки/ няма смисъл да ги вариш, аз прецеждам джибрата през мрежа за рачило, вързвам я за гърлото на празен бидон и преливам материала /мрежата е бая здрав няма опасност да се скъса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 21:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Моят е Jacketed Condensor според калкулатора, и за него писах. Останах с впечатление, че Емил говори за него, защото и в направи сам беше показал такава снимка. Сметките съм ги правил, когато правих моят. Голямото неизвестно е входящата мощност. Когато правих моят охладител (казанът с охладителя е почти като на снимка bujapat1.jpg, която Емил е постнал в направи сам, с тази разлика, че охладителят ми е вертикален - съответно дебелата тръба също е доста дълга.) Търсих компактност, и резултатът беше нещо средно между обикновен казан и колона :) Приех някаква входяща мощност, направих сметките и сега се оказва, че в действителност, след като тръгне ракията влагам поне 2 пъти по-малко мощост от изчислената. По тази причина предложих (ако прави такъв кондензатор) да ползва моите размери.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 22:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Аз написа:
Голямото неизвестно е входящата мощност.


За 60 литра казан са ти нужни поне 3kW, за да се оправиш с всичко в една работна смяна... измиването включително :)

Виж и калкулатора за продължителността:
http://homedistiller.org/pot_calc.htm

(Някой ден ще трябва да включа всички тези калкулатори преведени на български и в този сайт...)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2009, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Край , край с охладителя ф-22 Л-6м !

Лулата колко да върви нагоре и колко дълга горе долу ,
ии накъде е наклона , или хоризонтална ?

Изводът за лулата ми е тръбата за източване на пералнята , откъм кашоните на снимката .
Може ли да не заварявам тръбичка за термометъра в казана , а контактно да опира в капака , или може и с тръбичка но към лулата ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogtraykov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима