Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2009, 06:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Емо при оразмеряване на казан за ракия нещата са доста относителни, защото може да направиш всичко по формулите дадени в сайтовете и казана да работи добре но да вадиш остра и парлива ракия. При не точни изчисления, дали по малък диаметър на серпентината или е по къса това може да се регулира с огънъня и дебита на охлаждащата течност, важното е ракията да излиза хладка и да разбереш за твоя казан кога да отделяш първака и пърцуцата.
Август месец излезе едно издание на списание "Кулинарно вълшебство" казва се "Колекция кулинар " темата е Вино и Ракия, изданието ми хареса, може да се купиш от реповете. Че там пише за един казан в Америка, казанджията един ден много се ядосъл и в ядъ си ударил казана с голям клуч и направил на казана голяма вдлъбнатина, от този момент нататък казана взел да вади много меко и ароматно уиски. Използвали дълги години казана но вече когато ептен каталясъл направили нов по същият размер и с същата вдлъбнатина.
Наклона на лулата трябва да е към казана но трябва да е съвсем малък, примерно 1см. на 1м. /както при мръсния канал/. Наклона се прави към казана зада моге по по точно да се отделят температурните фракции. А най-добре е да си направиш няколко опита, катто преместваш охладителч нагоре надолу да видиш дали има разлика в качеството на ракията.
За термометър мисля да изполсвам мултицет който мери температура и да слагам активният елемент в началото на лулата.
И моят казан е в процес на правене, само трябва да се иззида.
ИзображениеИзображение
Но каква ракия ще вади :roll:

Изпратено след 27 минути 16 секунди:
SiteAdmin написа:
(Някой ден ще трябва да включа всички тези калкулатори преведени на български и в този сайт...)

Пробвах да преведа страниците на калкулаторите с гугъл преводача, разбира се горе долу за какво става въпрос. Пък наистина ако го направиш в отделен раздел ще е голяма работа.
http://translate.google.com/translate_t?hl=bg#

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2009, 12:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Изображение
Но каква ракия ще вади :roll:

Има голяма шапка - супер ще е. Прати по куриер :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2009, 13:44 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
petiomalchev,
термометърът може и да те подведе, а и защо ти е ?
Хващам лулата , и ако не мога да издържа секунда-две намалям веднага огъня -ракията ще текне. Досега не съм се подвел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2009, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
А къде я хващаш ?

Към страната на казана ли или охладителя ?

Още един бърз въпрос -- за лулата да ползвам ли месингови холендри , или има цинк в тях и дане слагам ?
Мисля накрая просто колена , и там да се вади ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2009, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
SiteAdmin написа:
Има голяма шапка - супер ще е. Прати по куриер :lol:

Като правехме пазарлъка калайджията ми каза че купола ще е около 30см. висок но аз исках по голям и той го направи такъв, такива куполи правели за 300л. казани.
Бай Драгане термометъра мисля да го ползвам докато хвана цаката на казана, иначе като варя на казана на бащята на жена ми така го пробваме.
Емо трабата се пипа откъм страната на серпентината /горе на згъвката/, зада разбереш кога ще текне ракията, когато не можеш да си държиш раката 1-2 секунди ракията ще текне всеки момент.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Малчев , а защо си направил съединенията с бронзови холендри ?
Нали има цинк в тях , и на мен ми се ще така но ме разубеждават познати.
Честно казано за инфо за казани имам доверие само на този форум .

Не ме интересува познати и други "казанджий " какво казват .
Утре отивам и купувам 6м тръба ф-22 ии права за лула 1,5м от същият диаметър, няма по голям за лула .

Ако стане добре казанЯ , мисля дасе прекръстя на Емил Казанджиев ?? :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не са бронзови снадките а са от неръждавейка.
То наистина щом не можеш да намериш по дебела тръба от ф-22 за лулата вземи такава, а серпентината може да вземеш и по тинка, но не по малка от ф-16. За снадките на лулата, защо не ги направиш на конус, на края на казана и серпентината се правят конуси да се разширяват така че лулата която е заострена в двата края да влезе в тях, когато вариш се маже с тесто зада не изпуска, така ги правят калайджиите.
Бронза е мед и калай а месинга е от мед и цинк, месингови са духовите инструменти, да си чул някой който свири на туба или кинтрабас да е получил отравяне от цинк.
Абе господин Емилов какво се притеснявате от цинка, да не бида в мулти витамините няма цинк а... :lol:
Ако наистина се притесняваш от цинка недеи да правиш връзките от месинг , защото подсъзнателно все ще ти удря ракията на кофти.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 00:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не съм Емилов , а Емил Казанджиев :evil: :D

"Az" може ли снимка на твоят коаксиален да го нарека охладител , или поне рисунка на ръка на хартия , да видя някой подробности .
Какъве разходът на вода грубо ?
Ии пронизват ли входът и изходът на студената вода вертикалната тръба нагоре , и с каква цел се прави ?

С две думи говоря за
Ken& Mikes Project във вариянт за 60л казан .

Kakwo [e kavete za ideqta, за идеята коаксиален охладител да се огъне по средата на две , или да се навие на спирала с наклон на долу .
Така коаксиалът може да стане 2,-- 3м и да е мобилен .
Да бъдем мобилни , без М-тел !

Не разбирам много , но явно за да е малък разходът на охл. вода за казан като моя - 60л си трябва коаксиал 1,5- 2 м , защо не и 3м ?
все с наклон надолу...

Не може ли всъщност коаксиалният охладител да се направи с 3 бр. тръбички вътре , и така да стане по- къс със същата охлаждаща мощност , или пластинчат , както новите абонатни ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 19:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
emil emilov написа:
"Az" може ли снимка на твоят коаксиален да го нарека охладител , или поне рисунка на ръка на хартия , да видя някой подробности .
Какъве разходът на вода грубо ?


В момента ми е трудно да го снимам, но обещавам утре да го нарисувам (нещо като чертежче да спретна) За разхода не мога да ти кажа, защото не съм го мерил. Да кажа, че е 50-60л за 30л казан вероятно ще излъжа, но е в такъв порядък.

emil emilov написа:
Ии пронизват ли входът и изходът на студената вода вертикалната тръба нагоре , и с каква цел се прави ?

Това не го разбрах, но като го нарисувам, вероятно ще се разберем

emil emilov написа:
Kakwo [e kavete za ideqta, за идеята коаксиален охладител да се огъне по средата на две , или да се навие на спирала с наклон на долу .
Така коаксиалът може да стане 2,-- 3м и да е мобилен .
Да бъдем мобилни , без М-тел !

Трудна работа. Сам знаеш, че че тръбите не се огъват лесно. Какво остава да се опиташ да огъваш две тръби една в друга. Една идея мога да ти дам. Подобно нещо ползват "колегите", които варят бира. Ползват подобен охладител, с който охлаждат бирата преди да сложат маята в нея. Охладителят представлява медна тръба, около която е нанизан маркуч. В двата края са монтирани медни преходи (подобно на коаксиалният охладител) на които маркучт е стегнат със скоби.

Относно разхода на вода и "охладителната способност" на охладителя - всичко е физика :) Не искам да се налагам, зер после не стане като хората... но мога да кажа, че съм тествал охладителя ми на такъв дебит, какъвто е максимума на другият ми казан - 100л класически казан, с класически охладител, и ракията тече студена. Това, което почелим от коаксиалният охладител е, че при класическият охладител, в следствие ниската скорост на водата около серпентината се получава зона с много висока температура и ефективната охлаждаща повърхност намалява много. При коаксиалният този ефект не се получава.

emil emilov написа:
Не може ли всъщност коаксиалният охладител да се направи с 3 бр. тръбички вътре , и така да стане по- къс със същата охлаждаща мощност , или пластинчат , както новите абонатни


По принцип може, но е много трудно за изработка.

Коаксиалният се ползва много (не в България естествено) защото е много лесен за изработка. Трябват ти 2 тръби, както в моят случай 15 и 28мм и два прехода 15/28мм. Е и две тръбички 8-10 мм дълги 20-30мм. Получава се много компактно и леко "нещо", което е произведено от стандартни части с малък разход на скъп материал (мед)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Изображение
Господин Емил Мераклиев Казанджиев ако желаете да научите повече за тази колона вижте тук Направа на казани в домашни условия

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Благодаря много "Аз" - те такива модератори ни требват , но и да са повече :D
Направо се чувствам задължен , не мога да се отблагодаря ...

Господин Петио Казанмалчев четох я книката , благодаря и на теб ,
макар че ти си ми голям конкурент в казанджийството :D
До 2 седмици ще си мерим казаните с тебе :D

След дълги размишления , пиение на ракия , пак мислкене и пак пиение ..
достигнах до компромисно решение .
Приближете се до монитора .
Още !

купувам спирала 6м ф-22 , слагам я в сравнително малък варел .
Ще има 2 тръби за входящя и изх. вода , и при прегряване пускам да циркулира вода ....
Всъщност навсякъде са така , само ще е по- малък съдът от масовият случай.

Край - край на моят въпрос -- реших :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да ама моя е по голям, казана де :lol:
Май за България не важи сентенция IN VINO VERITAS а В РАКИЯТА Е ИСТИНАТА
Ами от ракииката ти се отварят чакрите и приемаш космическа енергия, право пропорционално на изпитото количество, докато не ти падне автоматичния прекъсвач и не изгубиш говор и картина :lol:
Ако не си намерил съд за охладител може да ти свърши работа и казан от боилер
Изображение
На едно място четох че за охладител използват радиатор от парно за кола на който трабичките са от нераждавейка :shock:

Изпратено след 17 минути 32 секунди:
emil emilov написа:
Край - край на моят въпрос -- реших :D

Ами задавал ли си си въпроса как се прави първото варене
Ами ето ти и отговора първият път се пълни казана до половината с вода, на 10л. вода се слагат 2-3 пакетчета лимонтозу, палиш казана и го оставяш да потече 2-3 часа. Така се чистят окисите по лулата, серпентината и спойките.
И ти пожелавам скорошни резултати

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 13:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Изображение

Страшна картинка направих, ама няма да ми се карате :oops:
Така съм направил моят казан с единствената цел да бъде компактен. Получава се нещо като колона, процесите в която не могат да се контролират, освен това няма пълнеж. Има някакъв ефект, но при мен този ефект е по-скоро компромис и пак повтарям, породен е от идеята за компактност. Показал съм къде е единственият холендър, който ползвам.
Картинката на Петьо показва първобитна колона, при която температурата в колоната се регулира посредствум дебита на водата от охладителя.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което ни е нарисувал Аз е подобно на прав лабораторен хладник или още наречен хладник на Либих .Не е задължително да е вертикален но трябва да има наклон към съда с отдестилирания продикт.
Картинка на това има в руски сайт качен в форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Аха !
Благодаря пак , златни сте .

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 250#179250

ето днес как напреднах още не мога да свикна да качвам снимки тук , и нямам мн. време да се уча , а и няма за кога :D

Това не е лулата , тя е верт. дълга тръба , така го закрепих само за снимка ....

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима