Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 18:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
cavxan написа:
Това което ни е нарисувал Аз е подобно на прав лабораторен хладник или още наречен хладник на Либих .Не е задължително да е вертикален но трябва да има наклон към съда с отдестилирания продикт.
Картинка на това има в руски сайт качен в форума.


Единственото ми условие в заданието, което си бях поставил, е системата да е компактна. Това нещо спокойно го разнасям в рибарски калъф, и хората мислят, че отивам за риба :) :)

Емиле, ако вариш само течно (а предполагам, че такова ще вариш, защото си разумен човек) ще видиш, че "водната баня" е излишна.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не знам колко съм разумен , жена ми твърди обратното , но защо не ми каза вчера :D ?

Баси казанджийският късмет - така заварих никеловите перални и баща ми ми каза с 1 ден закъснение , че има 2 медни котли за това :D

Аз , видя ли в направи сам снимките какво съм напреднал днеска ?

Не знам дразнещо ли е че снимките са там , мен ме дразни , и ще видя как се пускат тук .
Тук си им е мястото .

Качих я в албумът , но от там как да дам до поста ?
ИзображениеИзображение

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 20:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Емиле, видях ти снимките. Ще си изкривя душата ако кажа, че ми харесва, защото казан за ракия от 0.5мм неръждавейка за мен не е хубав казан, но като начало е нещо добро. Оценявам желанието и ентусиазма на хората. Не, че съм фактор, не, че разбирам много от цялата работа... Все от някъде трябва да се започне :) Имаш реалният шанс (защото имаш мерак, желание) и с не много добро оборудване да правиш хубва ракия, с която да се гордееш, и на която да се радваш.
Всичкото това излияние го пиша на няколко ракии, а както знаем ракията избистря ума, но поне аз започвам да забравям :) В този смисъл, намери от някъде малко медна ламарина, която да огънеш във вид на цилиндър по вътрешната стена на казана. Медта неутрализира уретановата киселина (пак повтарям, че съм на няколко ракии и забравям) или каквато беше, която се отделя в джибрите. Въпросната киселина малко или много е причина ракия варена в казан от неръждавейка да има тежък метале, лят вкус.

Инък няма никакво значние къде слагаш снимките :)

Жив и здрав!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 20:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
emil emilov написа:
Не знам дразнещо ли е че снимките са там , мен ме дразни , и ще видя как се пускат тук .
Тук си им е мястото .

:D Защото Емо е "крава" (нека той обясни защо), вече могат да се прикачват снимки към мнения. Валидно със задна дата :wink:

Емо, не му се плаши на Аз - ракия ще стане даже и в стъклен казан:

Изображение

Догодина нов късмет т.е. нов казан - меден :wink:

"Аз", ха наздраве, че и аз си сипах :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 21:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
SiteAdmin написа:
emil emilov написа:
Не знам дразнещо ли е че снимките са там , мен ме дразни , и ще видя как се пускат тук .
Тук си им е мястото .

:D Защото Емо е "крава" (нека той обясни защо), вече могат да се прикачват снимки към мнения. Валидно със задна дата :wink:

Емо, не му се плаши на Аз - ракия ще стане даже и в стъклен казан:

Изображение

Догодина нов късмет т.е. нов казан - меден :wink:

"Аз", ха наздраве, че и аз си сипах :D


Наздраве Админе! Живи и здрави да сме всички!
Едно рамо за киселината ще удари ли, че не се сещам точно каква беше? Благодаря ти! :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 23:17 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
В костилковите плодове има етилкарбамат или още уретан. Образува се с помощта на етиловия алкохол, от солите на синилната киселина в костилките, в присъствие на светлина (!). Затова и професионалните съдове за ферментация са непрозрачни. Мерки:
  • да се избягва нарушаване на целостта на костилките;
  • да се вари по възможност веднага сред завършване на ферментацията;
  • медният казан да се излъсква до блясък, за да може медта да влезе в реакция с парите на уретана;
  • парите от дестилатора да се прекарват през катализатор от медна вълна (това май ще пропуснем :) );
  • добавка на медни препарати в пращината (явно не са медни стърготини, но не намерих производители на такова нещо);
  • внимателно и щедро отделяне на първака и патоките;
  • съхраняване на ракията на тъмно и в тъмни шишета.
Преписах горното от някакъв немски учебник, затова и звучи така перфекционистично. Другаде четох, че някой се кълнеше в отлежаването на ракията на светло...

За уретана е важно парите да са в контакт с медна повърхност, а за неутрализиране на серния дъх, който създават дрождите при автолизата си в края на ферментацията, е необходимо и течността да контактува с мед.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Изображение
Абе Емо всичко си направил идеално , ама ако смяташ да слагаш серпентината в това казанче няма да стане твоята работа, поне се разтърси и намери още два казана от пералня и сложи серпентината там , така казана ти ще стане за завиждане. И ако ти позволява мястото където ще го слагаш сложи по дълга тръба за лулата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Dобре Петьо Казанмалчев , прав си .
Намерих варелче което съвместява мобилност без М-тел и обемност.
Мн ще ти хареса , днес съм безработен и ще го правя .

Нали трябва казанджийте да бъдем неуловими , и гледам да се превозва лесно в кола .
Имам в предвид Опел , ако се съгласите , че е кола . :evil:
Днес дойде брат ми и изрева , че е варил на водна баня , и да опитаме първо на водна баня .
Начи след като свариш ракията , щеима и топла вода за къпане...

С уважение - Е. Казанджиев.

Изпратено след 12 часа 17 минути 20 секунди:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 657#179657

От днес , мн. бързам , и ще докоментирам...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наистина казанчетоти за охладител е супер.
Тази част от варел в която си пъхнал казана, сигурно смяташ да я ползваш за водната баня, виж какво ми прави впечетление този варел е доста широк следователно ще трябва да нагряваш повече вода което ще доведе до по голям разход на дърва, водата за водната баня има голяма повърхност за изпарение защото външният съд е много по голям, пак загуби на топло енергия. Сигорно помниш старите млековарки там водата за водната баня е затворена и парата избива през клапан там имаме високо КПД. Ако не искаш да ти загори казана просто прецеди твърдите частици да остане само вода.
При твоя случаи против загаряне мога да ти дам и друга идея, под казана се слага тава с един см. фин пясък, но при открити казани само си усложняваш живота.
За в бъдеще , когато му намериш място и от мобилен стане стационарен може в такъв варел в който си го пъхнал ама цял естествено да си направиш огнище.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 06:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Без да питам получих информация относно вкуса на костилки в сливовата ракия.Бях ги отделил още преди ферментацията градуса около 50 а пък удря на костилка не зная къде се обърка работата,казана от мед от старите селски казани.Не зная дали преварка ще подобри вкуса,ако имате идеи давайте.
# парите от дестилатора да се прекарват през катализатор от медна вълна (това май ще пропуснем Smile );
Относно медния катализатор (медна вълна) ми хрумна нещо- медни жички скраб от мед от бобинки от ел. двигатели такива неща се намират при бобиньорите и на вторични суровини.При добро обгаряне за да изгори лака би могло да мине за медна вълна с известни приближения.
Ще опитам тъй като имам медни телчета но няма да е скоро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cavxan Чуднинка, страннинка. Няма костилки пък удря на костилки. Ако е обществен казана дане е варил някои преди това, да е загорял и да не е измит добре.
Ако медната тел е с слак дане си направиш само беля след това да вземе да удря на нещо друго. Мисля че колкото да я чистиш от обгорялото все ще остане малко.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 10:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Сигурен ли си, че не си начупил костилки при приготвянето на кашата?

cavxan написа:
Относно медния катализатор (медна вълна) ми хрумна нещо- медни жички скраб от мед от бобинки от ел. двигатели такива неща се намират при бобиньорите и на вторични суровини.При добро обгаряне за да изгори лака би могло да мине за медна вълна с известни приближения.

Петьо е прав - да не вземе да удря на изгорена изолация... Медта трябва да е почистена химически до гол метал.

Освен това кондензата от медния филтър трябва да се връща в казана, а да не излиза към охладителя.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря за отговора,на ръка ги мачках но и майка ми събира така че може да е имало някоя друга костилка.
А бе тя си е прясна аз само да я дегустирам рано и е за пиене,но се амбицирах защото при един приятел опитах от сливи без захар чиста натурална беше разкошна направо да я пиеш с кеф.
Относно медния скраб като мине през огъня никъкъв лак няма да остане щом светне червено по скоро се получават медни окиси но те падат лесно а и пращината ще ги лъсне със киселината си.
Тоя съшия приятел купи казан за около 300лв от мед и ми каза че имало казанче от 50L също от мед за 120 лв.Жалко че нямам цифров апарат защото в петък на пазара ще ида да го видя .Ако го снимам така и вие можете да до видите и да изразите мнение струва ли си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cavxan лист от мед 2кв.м. дебел 1мм. струва 220 лева не знам как може да струва 100л. казан от мед и серпентината 300л. като се има впредвид че дъното трябва да е поне 2мм. То времето ще покаже дали е от мед.
Аз на 6-7 ден след започването на ферментацията /когато завърши бурната ферментация/ прецеждам материала през мрежа за рачило и отделям шлюпките и костилките.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ooot dnes !
Послушах съветите от този форум , и се отказах от водна баня , изрезах варелът за огнище ,
ии охладителя е почти готов , само уплътняването долу...

Изпратено след 2 часа 5 минути 34 секунди:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 8&start=30

Още една снимка , не можах да я кача тука .
Трябва сега 3 мнения без снимка и после пак 3 ли ?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teko78 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима