Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да, да, това имах предвид за обезвъздушаването. Въздуха и водата гърмят много различно нали! :) Дано не се стига до там! :thumbs1: Единствено ме притеснява раздуването на балона. Вътре в хидроакумулаторите работят на свиване. Компресира се азота в балона.
Чакаме опита...
Съвсем малко инфо на който му е интересно.
http://engineering-review.bg/engineerin ... 23&id=1868


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 15:20 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Според http://engineering-review.bg/engineerin ... 23&id=1868
" Балонните хидроакумулатори се характеризират с бърза реакция, максималното съотношение на компресиране на газа обикновено е около 4:1"
Избраната мембрана е от 100 л съд т.е при съд без вода имаме 100 литра азот .При сгъстяване 1:4 газът
ще заеме 4 пъти по-малък обем или 25 литра , останалия обем ще е водата - мембраната ще е поела 75 лита
вода .По проект съм заложил 1:3 или в мембраната ще навлезе около 70 литра вода което отговаря на 36 см
диаметър .Перфорираната ламарина е с диаметър 45 см - остатък от грозде 4-4.5 см дебелина след пресоване. При диаметър 36 см и височина 70 см площа е 7900 см2 , прилагам налягане 3 Bar (3 kg/cm2) и натиска разпределен ще бъде около 24000 кг. Разполагам с хидрофорна система с микропроцесорно управление и налягането се ограничава по желание .Ще огранича на 3 bar .
Чакам с нетърпение да ми пробият тия 8 дупки , но фланеца е голям и не може всеки да го направи .
Ще снимам всичко и ще пиша .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 13:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ей тази играчка не можах да се сдържа да си купя...италианска някаква...коша е малко под 10 литра...за багажника на колата...мобилна)))))))))))
Прикачени файлове:
PRes.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Честито! То кеф цена няма, ама ако трябва да заредиш и най - миниатюрния казан(да речем 100 литра) бая ще се изпотиш. Ако правиш и вино- не знам. ;) При червено - иди дойди, ама ако е бяло, няма да имаш време за сулфатиране. Окислението е сигурно.Е при подходящи условия ,и с тази играчка става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Убава... :)
От къде ги намирате тея щукотини? Аз все на "пръчки" попадам в нета. А това гледам е стабилно...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 14:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Да доста кораво е направена,пък за размерите си да не говорим...
Имам и 20л преса...
От опит казвам, че примерно 400кг бяло с такава преса(тази малката от снимката) ще се пресоват за около 2 часа макс.тоест това за сулфитирането някак не го приемам-време колкото щеш.
Окислението на гроздовия сок не е така интензивен процес както при ябълковия примерно...
Който е работил с преса знае ,че нещата стават доста бързо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Зависи колко искаш да изстискаш. Аз примерно пресовам 300 килограма грозде с 40 литрова преса повече от 12 часа. Като зареждам 2 пъти в рамките на 1-2 часа и после зареждам всичко на веднъж, защото вече е с намален обем и влиза всичко.

След третия или четвъртия час до края на пресоването(демек около 10 часа по-късно) излизат между 20 и 30 литра. Какви плюсове и минуси имат въпросните литри не мога да кажа, но са си 2-3 кофи вино. Точно от това третото зареждане излизат въпросните кофи, въпреки че всеки път ми се струва всичко сухо на барут.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
Имам и 20л преса...
От опит казвам, че примерно 400кг бяло с такава преса(тази малката от снимката) ще се пресоват за около 2 часа макс.

Ако посмятаме малко излиза ,че за една доза ти трябват 3 минути.И то ако приемем ,че 10 кг гроизде са 10 литра, ама те са повече.За това време не може да заредиш материала, камо ли да го обработиш.Аз постигам горе долу времето на Илиян.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 19:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Работата е там ,че за да се пресова едно бяло грозде преди това винаги се мели...препоръчва се при бърза преса даже да е с чепките за по-добър дренаж.
Та като почнеш да сипваш в пресата голяма част от мъстта излиза без пресоване,реално наливаш повече от обема тъй като той изтича,да не говорим че 10кг грозде не са 10 литра ,а по-малко тъй като е с плътност по-голяма от водата,съответно заема по-малък обем...
С две думи знам какво съм написал а именно 2 часа за 400кг за пресоване
Илияне бялото като е току що смляно няма как да го направиш сухо при пресоване...още повече,че и не искам това би огрубило вкуса жестоко...както и на червеното де.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Възможно е. Тази година съм решил да пробвам бързо пресоване. Лошото е, че ако изобщо правя вино едва ли ще бъде същия сорт, както до сега, та сравнението ми няма да е точно. А бяло до сега не съм правил, но всяка година се каня.

Иначе и аз говоря за смляно грозде, но поне на 3 дни ферментация и без чепките. Но както вече казах - зависи какво искаш да изстискаш, както и ти самия си потвърдил.

п.п. В предишния пост съм объркал количеството. Става въпрос за 400 килограма, а не за 300.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
Работата е там ,че за да се пресова едно бяло грозде преди това винаги се мели...
Няма такова правило.Няма нужда да крещиш с главни букви.Колко е разликата в плътността? И... едното е вода , която заема идеално обема, а другото е шира :) Както и да го въртиш сметките ти не излизат.Ако сложим и времето за мелене , хептен няма да стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Коста, при положение че рандемана се върти около 70 процента и то при яко пресоване, няма как да изкараш 10 литра от 10 килограма грозде. Най много 7 литра да изкараш.

Как мислиш че побирам виното от 400 килограма грозде в 300 литров съд и то с пресоване, което съм описал бегло по-горе?...

edit: А да пресоваш без да си минал всичко през мелачка за грозде или поне с дрелка си е чиста загуба на време, а може би и материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Така де, ама нали в пресата не зареждаме рандемана. Той се получава по -късно. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Нещо не ти схващам мисълта, но както и да е...

Надявам се поне ти да схващаш, че ако сложиш 10 килограма грозде в пресата, няма как да изкараш 10 литра вино, ще изкараш около 7 литра в зависимост от сорта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Мисълта ми е, че тези 10 кг . трябва да ги поставиш в пресата, а от тях при голям късмет ще изкараш 7 литра сок.Но всичкото грозде, като килограми, трябва да мине през пресата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, vtv и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима