Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми то си минава. Човека е споменал как става. След смилането предполагам, че около 50 процента от сока излиза. Това ще рече, че около 200 литра(може и по-малко да са) си минават през пресата без да пресоваш. Освен това пресата е с обикновен винт, а не с тресчотка, което предполагам че пести малко време. При положение, че колегата спомена и това, че не изкарва всичко до край за да не загрубее вкуса става ясно, че е възможно за 2 часа. Предполагам, че навива доколкото му позволява собствената физическа сила и веднага вади без да чака да се доизцежда и да донавива след слягането на материала. При това положение едва ли прави повече от 7-8 зареждания за 400 килограма(ако е с чепките може и двойно да скочи броя на зарежданията). Средно по 10 минути на зареждане си излизат сметките.

Виж, ако слага гроздето без да е намачкано, както ти споменаваш, тогава няма как да стане за 2 часа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Каква е тази практика да се слага в пресата без да е смляно предварително?Какво се цели?Я разкажете,това прийом от Италия ли е,за определен сорт или..?
Дори при правене на бяло вино от червено грозде -предварително се мачка и бързо се пресова?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
ilu6a написа:
Каква е тази практика да се слага в пресата без да е смляно предварително?Какво се цели?Я разкажете,това прийом от Италия ли е,за определен сорт или..?
Дори при правене на бяло вино от червено грозде -предварително се мачка и бързо се пресова?


Аз не знам. Коста спомена по-горе, че не било задължително да се мели преди пресоване...

kostakurta написа:
ilu6a написа:
Работата е там ,че за да се пресова едно бяло грозде преди това винаги се мели...
Няма такова правило.Няма нужда да крещиш с главни букви.Колко е разликата в плътността? И... едното е вода , която заема идеално обема, а другото е шира :) Както и да го въртиш сметките ти не излизат.Ако сложим и времето за мелене , хептен няма да стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 11:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
kostakurta написа:
ilu6a написа:
Работата е там ,че за да се пресова едно бяло грозде преди това винаги се мели...
Няма такова правило.Няма нужда да крещиш с главни букви.Колко е разликата в плътността? И... едното е вода , която заема идеално обема, а другото е шира :) Както и да го въртиш сметките ти не излизат.Ако сложим и времето за мелене , хептен няма да стане.

1-во Има такова правило,поне така твърдят учебниците на Маринов ,Бабриков,проф. Атанас Янков,Р.Гийом и още много други,по-скоро да не се мели е изключение от правилото-ако знаеш нещо по въпроса го сподели ,ще е полезно за всички.
2-ро...Не крещя ...написах 2 часа с големи букви да е видно(с по-голям шрифт,а не главни както твърдиш) -ако дразни толкова мога да го поправя...
3-то Разликата в плътността на смляното грозде(именно него слагаш в пресата) и водата е сериозна-приблизително 25-30%...пресова се смляното грозде, а то е с тегло по-голямо от заемания обем спрямо водата ;) (това във връзка със сметките ти за 10л обем на пресата)
4-то Нищо не въртя...както казах сметките са 2часа
5-то Във всичките си постове казвам ,че става въпрос за пресоване-ти къде видя ,че и меленето влиза в тези сметки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
kostakurta написа:
Мисълта ми е, че тези 10 кг . трябва да ги поставиш в пресата, а от тях при голям късмет ще изкараш 7 литра сок.Но всичкото грозде, като килограми, трябва да мине през пресата.

Аз миналата година 500 кг. мерло, ронкано и ферментирало 7 дни, го събрах в 45 литрова преса на три пъти, като третият даже не се напълни догоре. Ако гроздето не е ронкано и току-що смачкано (не си е пуснало добре сока) обема за пресоване ще е по-голям, но не много по-голям. Сокът не минава през пресата - той си изтича сам при зареждането на пресата. Както е писал Илиян Илиев по-горе, времето за пресоване много зависи от това, какво искаш да изстискаш - ако искаш да изстискаш и маслото от семките пресоването отнема доста време. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
"Разликата в плътността на смляното грозде(именно него слагаш в пресата) и водата е сериозна-приблизително 25-30%...пресова се смляното грозде, а то е с тегло по-голямо от заемания обем спрямо водата ;) (това във връзка със сметките ти за 10л обем на пресата)"

За плътността на вече отцедения сок това е вярно.За смляното грозде- не.В него има ципи около които има въздух , ако там са и чепките сметката видно не излиза.
А технологии има дуксан дукус,и промишлените имат малко общо с тези, които използваме в домашни условия.Да не говорим за инвентара с който разполагаме.Ако нямаш мелачка , може да караш направо с пресата.При някои случаи даже е за предпочитане.Така се вкарва по- малко въздух в материала,и отцедения сок е по -бистър .Но пресата трябва да има доста голям обем за да се съкрати времето.Пресоването се извършва с необходимата скорост.Навиваш винта- изчакваш,после пак и пак.А за отцеждане на виното от джибрите- работата е съвсем друга.
Както и да е, пресичката е добра- със здраве да я ползваш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
kostakurta написа:
.За смляното грозде- не.В него има ципи около които има въздух , ако там са и чепките сметката видно не излиза.
А технологии има дуксан дукус,и промишлените имат малко общо с тези, които използваме в домашни условия.

Напротив точно за смляното грозде иде реч(какво като има въздух)тук говорим за обемна плътност...а мъста е с друга обемна плътност...за нея не сме говорели.
Въздуха в смляния материал няма отношение към бистротата-те се постига с методи.
Лично за мен промишлените технологии са доста приложими в домашни условия...стига да искаш резултати близки до добрите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
Напротив точно за смляното грозде иде реч(какво като има въздух)тук говорим за обемна плътност.
Лично за мен промишлените технологии са доста приложими в домашни условия...стига да искаш резултати близки до добрите.

Значи този въздух според теб не заема никакъв обем?Доколкото знам той е 1000 пъти по-лек от водата при един и същ обем.Относно бистротата, значение има това, че гроздето се пука в момента на пресоване, а не е раздробено предварително- никъде не твърдя че въздухът има отношение.
Относно промишлените технологии- такива преси отдавна не се използват.Аз нямам ферментатор ,който да може да се охлажда или загрява, инертен газ не мога да вкарам и т.н.С една дума невъзможни за домашно приложение.Това не значи ,че не трябва да" крадем" и прилагаме каквото може от тях. А и тези технологии имат други цели-максимални печалби при минимални разходи. Това при мен не е приоритет.Както виждаш на пазара има и откровени бълвочи.Ама щом ги има , има и кой да ги пие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Аз да питам...щото се самонавивам да си правя преса - цени от 300 и кусур лева са немислими за мен.
Очевидно е, че най-важният и труден за откриване елемент е винта. Има в нета разни стругарски (супортни), но и те са по 90-100лв. Алтернативата "кофражни шпилки" не я одобрявам. Ако бе удачен дизайна, то пресите щяха да са с този тип резба, или по скоро навивки...
Та питането ми е - освен винта, какви са другите части, които не можеш да си ги изработиш в проста дом. работилница?
Гайка? Лагер?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Готин,
хайде по-спокойно, ако обичаш!
Това, че нямаш мелачка, ферментатори и т.н. са само оправдания, а не причини да се прави така, както е било преди 100г.
Мелачки (с или без) отделяне на чепките под път и над път, фермантатори също, ЦО2 също, помпи също, и изобщо почти всичко, което се ползва в промишлеността може да се ползва и вкъщи.
400кг грозде и аз го пресовам към 2 часа. Имам мелачака с отделяне на чепките, по спомен и ilu6a също има такава. При смилане кашата пада в съд с "фалшиво дъно" където част от мъста се отцежда . Като включим, че в кашата няма чепки, сигурно остават по-малко от 150кг материал да мине през пресата.

@itev, в началото на темата имаше снимки на преси с маслен крик. Имат едно много сериозно предимство, и то е, че можеш да ограничиш контакта на мъста със стомана до минимум ;)

п.п.
не ме карайте да чистя

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
...само да добавя. Въпросната мелачка ми беше ръчна (за по-евтино). Сложих и 2 шайби и ел. мотор и стана хептен мързелива :) . Ферментатор с темп. контрол нямам, но ползвам за ферментацията пластмасови бидони, а напоследък неръждаеми съдове с добро топлоотдаване. Монтирах един климатик "секънд хенд" и температурата е под контрол. Абе, като има мерак... :) То и хидропреси няма на пазара, ама тук се появи :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Благодаря @Аз, видях ги. Но не е ли малък ходът но хидравличните крикове?! И това не предполага ли конструкторско решение за преместване (по надолу) на опората на крика?
Размишлявам на глас по-скоро...

Ако решиш, че е нужно - разчиствай. :nixweiss:
Но мисля, че пиша точно по темата :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
Става с подлагане. Приготвяш си предварително трупчета за тая работа, събираш крика, подлагаш и пак помпиш :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:datz:
:prost:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 19:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
itev написа:
Благодаря @Аз, видях ги. Но не е ли малък ходът но хидравличните крикове?! И това не предполага ли конструкторско решение за преместване (по надолу) на опората на крика?
Размишлявам на глас по-скоро...

Ако решиш, че е нужно - разчиствай. :nixweiss:
Но мисля, че пиша точно по темата :?


Не е много малък , освен това, винаги можеш да подложиш някое трупче. Разгледай ги (криковете) на доста от тях ходът е 2 или 3 пъти по-голям от височината им.

ЪЪъъъъъ предупреждението не беше към теб :prost2:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: iwanow, kocyo и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима