Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2014, 11:06 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Направих нова мебранна преса на която само капаците са от черна стомана , а останалото е стомана 304 .
Може да се изработва изцяло от стомана 304 , но цената скача доста .
Ето и малко снимки (извинявам се за големия размер на снимките) - http://dox.bg/files/dw?a=aedcb856c3
Коша е сразмер D = 430 mm , H = 750 mm обем 109л , полезен обем за плодове - 85-90 л .
Работно налягане до 3.5 Bar (без предпазен клапан )
Монтиран предпазен клапан на 2.5 Bar и ръчен обезвъздушител .Краката са на винт и се разглобяват за лесен транспорт .


Последна промяна mineff на 06 Мар 2014, 12:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2014, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:klatsch: Браво колега! Страхотна изработка, много ми хареса! Да я ползваш дълго и безаварийно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2014, 20:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Впечатлен съм.
Поздравления.
Разбирам, че не си я изпробвал все още. Или?
Имам малки опасения, че като надуеш с налягане, ще вземе да цвърчи чак до комшиите.
Външен кожух ще трябва, според мен.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 09:37 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Пресата съм изпробвал с 9 тона грозде.Тази се отличава от старата ми по това , че перфорираната ламарина и фитингите около мембраната са от стомана 304(хром никел ), а старата е за проба и беше от черна стомана ст.3 .Относно пръскането на течност - изработил съм чувал от найлон , който в горния край е срязан за да може да се обслужват гайката и обезвъздушаването.Всичко се събира долу в тавата и от там в кофа .Мисля да изработвам такива преси , цената зависи от желаната стомана .Неръждавейката е скъпа - 7.5-8 лв/кг , докато Ст.3 - 1.2-1.3 лв/кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 20:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
" 9 тона грозде" :shock:
Какво правите Вие, колега? А и към другите колеги - само аз ли работя с 100-200 кг.? И се чудя защо не ми стига.
А това ми хареса: " изработил съм чувал от найлон". Кажи, че си му срязал дъното и го надяваш отгоре. Но разбрах идеята, де. Така става. Няма да пръска.
При мен обаче, такава преса е неприложима. Просто нямам въздух. Стискам хидравлично. С 5 тона.
Ноооо, ако имам 9 тона грозде... море, не такава преса, а и компресор ще си взема и... и други неща. Нека не мечтая.
Успех с изработките и продажбите. Мисля си, че дори и от черна ламарина няма да е проблем с далековечността на съоръжението. Та нали се използва веднъж годишно. Мие се, подсушава се и се съхранява правилно. И наесен пак.
Баси, 9 ТОНА :respekt:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Лъчо, да не прибързваме с изводи за количества. Колегата каза, че с 9 т е изпробвал само тази преса, не че толкова преработва :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2014, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
С какво се "надува" тази мембрана .... може ли от чешмата при мен е около 3 4 .... оф де да знам в какво го мерят сега ...преди атмосфери му казваха ... това отчита на хидрофора манометъра

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 05:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
lhristov написа:
"

При мен обаче, такава преса е неприложима. Просто нямам въздух. Стискам хидравлично. С 5 тона.
:respekt:


lhristov, на колегата mineff пресата не работи с въздух, а с вода. От чешмата :) . Ето тук има повече информация относно изработката. viewtopic.php?f=9&t=360&start=105


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 10:30 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Пресата работи с вода , въздуха е опасно нещо при евентуален дефект .При пробив в системата с водата няма какво да се случи , но с въздух не ми се мисли.Пресата има в горния край ръчен обезвъздушител за тази цел.При работа миналата година с грозде пробвах различно налягане , но след 2 - 2.2 Bar нищо не се случва.По тази причина монтирах предпазен клапан 2.5 bar.Площта на перфорираната ламарина е 43см * 3.14 * 75см = 10000 см2.При натиск
2 Bar се получава 20 тона разпределено върху 1м2 грозде с дебелина на плода 10 см при първоначално зареждане.След края на пресоването гроздето е около 3-4 см .

P.S.Пресованото ферментирало грозде(нещата не са така при розе и бяло вино)залепва за чувал от лен ,който е слжен от вътрешна страна на ламарината и позволява да се вдигне без да падне зрънце .Случайно съм улучил размера на отвор на бидон и джибрата се сипва директно в бидон по желание за следваща ракия и т.н.Тон грозде
се пресова на 4 преси и за двама човека отнема около час.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
От прочетени материали, не помня вече къде... Лошо се отразява на гроздовия сок съприкосновението с желязо. За преси от този вид се даваше налягане вътре в материала 2,5 и не повече от 3,0bar. Друга подробност, е максимално да се запазват от разкъсване ципите на плода, и семките също. Затова са може би 2,5 - 3,0bar.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2014, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
mineff, има решения. Питай за Флексопласт. Като изсъхне нищо не го разтваря. Едно време военните мажеха с него тръбопроводи и цистерни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2014, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
бай Танас написа:
Питай за Флексопласт..

Лошо Украина . Оттам ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2014, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И тук се ползваше много, някакви смоли са. Колегата mineff е в такъв район, където още може да са останали количества. Намират се и други смоли, подходящи за защита. Има и течни силикони и т.н. Друг вариант е прахово боядисване, и то се практикува в ХВП.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 23:17 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Някой има ли впечатления от тази преса:http://www.mashinite.com/offers/view/28380
Изглежда масивна и добре направена - те и парите и са добри :D
Разстоянието между летвите не е ли голямо за грозде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2014, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Стигнах най-после да снимам и моята преса, която е на 99% готова. Реших да си усложня малко живота /имам подобни склонности/ и я проектирах с подвижен плот - отгоре с двуходовия винт, а отдолу с винтов крик. Навиваш отгоре докато стане тегаво, а после за трудното продължаваш с крика. На "сухо" работи отлично, но не съм я пробвал на практика, защото по ирония на съдбата, сега когато имам преса няма ябълки :?
Явно сефтето и ще бъде на гроздето. Ако успея да го запазя...
Снимките са набързо направени, от "глупав" телефон, но за сметка на това осветлението е лошо :D
Прикачени файлове:
1001.jpg

Прикачени файлове:
102.jpg

Прикачени файлове:
103.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима