Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
............. Така че въпросът за лошите материали няма смисъл да се дискутира тук.

Абсолютно! Първо е майсторлъка да си направиш сам качествен материал, после идва гордостта да се похвалиш с качествено питие. Пък иначе всеки може да се прави на "казанджия". :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
И от аламбик до аламбик има разлика. Бях скептично натсроен към неръждавейките, но едно от най-хубавите ми ракии излезна именно от такъв.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 14:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Май atz и бай Танас не се разбраха за лошия материал.

Ако пращината е добра, много ме съмнява, че от колоната резултатът би бил по-добрия. Аламбикът е идеалното решение за нея - фракциите се редят меко, като формите на :sweet:

Но ако е с дефекти, бихме могли да се възползваме от ръбатите характеристики на колоната - с повече пълнеж или тарелки и ФЧ, ще спасим каквото може от спирта поне :) Друг е въпросът, защо трябва да ни е дефектна пращината, та да я лекуваме на колона и какво ще правим с кухия спирт ;)

Водки например се правят от всякакви боклуци, но като преминат през 40 и повече тарелки ректификатът на изхода си е практически неутрален. Разликата с ракията обаче е, че тя НЕ ТРЯБВА да е неутрална. Концепциите на ракията и водката в това отношение са в голямата си степен противоположни, но при работа с малко ТТ резултатът може да е поносим.

Правете хубава пращина и няма да ви се налага да се борите с нищо в нея - изкормете колоната :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Защо да ги изкормваме колоните SiteAdmin. Спира се почти напълно дефлегматора, при колона с двойна термоизолация дивата флегма ще е минимална, ииии флегмовото става по-малко от на аламбик. Колко ще ректифицира колоната в такава ситуация. Следващия въпрос обече е контакта с мед в паровата зона, по възможност продължителен контакт.
"Концепциите на ракията и водката в това отношение са в голямата си степен противоположни..."
Затова хвърлям по едно око на "водковите форуми", разбрах защо много неща трябва да се правят точно обратно. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако някой има снимки или знае линкове, интересно ми е да видя термоизолацията на ракиджийските колони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Няма такъв термин "ракиджийски колони" за да се търсят термоизолациите им. Или ако има е някаква измислица. За справка в търсенето на форума "ракиджийска колона"
Има дестилация, има ректификация. За дестилата е ясно, проста дестилация и нищо повече. С ректификата, ясно. Но ракификация няма...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
При ректификационните колони принципът е друг. Затова е изолацията. При дестилаторите за ракия няма термин "дива флегма".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С "ракиджийските колони" приключихме, с термоизолациите им приключихме бързо бързо, и сега скок на дивата флегма. :lol:
Ами като толкова много са на сърце аламбиците, къде е темата за физиката и химията под купола на аламбика. Сигурно минаха две години вече откакто я предложих, не би трябвало аз да я отварям... ;)

П.П. Не бях се сетил за изолациите и принципите. А щом като при дестилаторите за ракия няма дива флегма значи им е културна флегмата. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не съм академик от БАН, прост стругар съм :datz: :wallbash: и понякога имам проблеми с точното цитиране или нАучното интерпретиране на терминологията. За което се извинявам и се поправям -
1. Има ли колонни апарати за ракия с термоизолирани колони?
2. Има ли литература или спецификация на колонен апарат за ракия, където се споменава "дива флегма" ?
3. Има ли колонни апарати за ракия с насипни пълнежи?
Кратки отговори с да или не или просто снимки, линкове ще бъдат високо оценени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 06:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Нещо такова примерно ли те интересува?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
По принцип да, Иво. Но не точно, защото това не ми прилича на заводско изпълнение. По-скоро собственикът е импровизирал за постигане на конкретна цел в момента при минимално ФЧ.
ОК, още малко яснота. При аламбика флегмата, стичаща се по купола е не само желана, но и от съществено значение. При колонните апарати е аналогично. Защо да изолираш и да се лишаваш от медната повърхност на колоната? Докато при ректификационните колони флегмата, образувана от въздушното охлаждане на колоната е нежелана. Затова и са я кръстили дива. Затова е термоизолацията.
Иначе казано, концепция за дестилация на ракия с термоизолирана колона и с насипен пълнеж си е сбъркана по default.
Разбира се, можеш да накараш такава колона да работи в режим близък до аламбиковия и когато става въпрос за хоби да постигнеш съвсем прилични резултати. Но говорим за принципи, нали така? И когато си ги изясним, всеки да си избира пътя.

ПП. Предполагам, че на снимката горе си подготвят сирец, който после да дестилират с отделяне на фракции, вече при включен деф без изолацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ами изяснявайте си ги принципите, като започне от топломасообмена, що е то "дива" и "културна" флегма. Има ли флегмово число аламбика и още много други. Също за физиката и химията под купола, много важно...
Според мен темата е за кошчето... Или дерзайте в сравненията между конячни и ароматни дестилати. Може да се опитате да вникнете в един пост на ССМ alambik Ако и това не помогне следват общолафия до безкрай. Да ме извини Илия за цитираното определение, точно е.
бай Танас написа:
...Иначе казано, концепция за дестилация на ракия с термоизолирана колона и с насипен пълнеж си е сбъркана по default...
Ама разбира се че е сбъркана Танасе, по твоите критерии за default, съвсем нормално. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Точно общолафия е последното. И тенденциозно селектирани цитатчета. Ето още

alambik написа:
Тези колони, с които разполагам, за дестилат са непосилни за хората любители

Дали са с насипен пълнеж и термоизолация тия колони за дестилат :?

alambik написа:
На казан излизат много добри ракии за отлежаване, защото съдържат киселини и висши алкохоли от патока, които при отлежаване се свързват и правят аромати, нови, които ги е нямало + тези от дъбовата дървесина

Аламбик, буренце и широко скроени хора на софрата, какво повече му трябва на човек :zauf2:
Опс, забравих виното и мезето ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Feel free, marinero_bg, shubarkov, topzizitop и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима